Nigeriaanse onderwijsinstellingen en opleidingen

Hieronder leggen we uit welke soorten Nigeriaanse onderwijsinstellingen en opleidingen er zijn. En hoe we controleren of deze erkend of geaccrediteerd zijn. We controleren de en/of om zeker te weten dat de kwaliteit voldoende is. We geven de noodzakelijke informatie per soort onderwijs.

Voortgezet onderwijs | diploma's

Bij opleidingen uit het voortgezet onderwijs moet je er vooral op letten dat een student een erkend diploma heeft. Dit zijn de erkende diploma’s van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs:

Middelbaar beroepsonderwijs | onderwijsinstellingen

Studenten kunnen middelbaar beroepsonderwijs (en technisch hoger onderwijs) volgen aan TVET-instellingen (TVET institutions). Er zijn verschillende soorten TVET-instellingen. Voorbeelden van TVET-instellingen zijn polytechnics en colleges of agriculture (hogescholen voor landbouw). TVET-instellingen moeten geaccrediteerd zijn door de National Board of Technical Education (NBTE).

Middelbaar beroepsonderwijs | opleidingen

Er zijn veel verschillende mbo-opleidingen in Nigeria. De opleidingen verschillen vaak van elkaar als het gaat om toelatingseisen, , inhoud en . Je hebt informatie hierover nodig om het niveau van een diploma te bepalen. We beschrijven de diploma's die we vaak zien op onze webpagina over het Nigeriaanse middelbaar beroepsonderwijs. Hieronder vertellen we hoe je kunt controleren of een mbo-opleiding geaccrediteerd is.

Accreditatie van mbo-opleidingen controleren

Op de NBTE-website vind je Engelstalige overzichten van goedgekeurde mbo-opleidingen.

Hoger onderwijs | onderwijsinstellingen

In Nigeria moeten instellingen voor hoger onderwijs geaccrediteerd zijn. Er zijn verschillende soorten hogeronderwijsinstellingen:

  • universiteiten (universities)
  • universitaire instellingen (affiliate institutions)
  • TVET-instellingen (TVET institutions)
  • instellingen voor lerarenopleidingen (Colleges of Education, National Teachers Institute)

Universiteiten

Universiteiten (universities) verzorgen zowel hoger beroepsonderwijs als wetenschappelijk onderwijs. Er zijn federale universiteiten (federal universities), staatsuniversiteiten (state universities) en privé-universiteiten (private universities). Alleen universiteiten mogen graden uitreiken, zoals een bachelor’s degree en master’s degree. En ze mogen ook andere diploma’s uitreiken, bijvoorbeeld een Postgraduate diploma.

Accreditatie van universiteiten controleren

Je vindt overzichten van geaccrediteerde universiteiten op de Engelstalige website van de National Universities Commission (NUC):

Universitaire instellingen

Universitaire instellingen (affiliate institutions) zijn instellingen die verbonden zijn aan een universiteit. Ze bieden onderwijs aan dat onder toezicht staat van een universiteit. Universitaire instellingen bieden zowel hoger beroepsonderwijs als wetenschappelijk onderwijs aan. De universiteit reikt de officiële graden uit. Dat mogen de universitaire instellingen niet zelf doen.

Accreditatie van universitaire instellingen controleren

Op de Engelstalige website van de NUC staat een overzicht van geaccrediteerde universitaire instellingen.

TVET-instellingen

TVET-instellingen (TVET institutions) verzorgen technisch hoger beroepsonderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Voorbeelden van TVET-instellingen zijn polytechnics en colleges of agriculture (hogescholen voor landbouw). Studenten kunnen geen graden (zoals bachelors en masters) behalen aan deze instellingen, maar alleen andere soorten diploma’s. TVET-instellingen moeten geaccrediteerd zijn door de NBTE.

Accreditatie van TVET-instellingen controleren

Bij Middelbaar beroepsonderwijs | onderwijsinstellingen leggen we uit hoe je de accreditatie van TVET-instellingen kunt controleren.

Instellingen voor lerarenopleidingen

Er zijn in Nigeria onderwijsinstellingen die alleen lerarenopleidingen aanbieden. Dit zijn de Colleges of Education en het National Teachers Institute. Sommige universiteiten bieden ook lerarenopleidingen aan.

Accreditatie van instellingen voor lerarenopleidingen controleren

Op de Engelstalige website van de National Commission for Colleges of Education (NCCE) staat een overzicht van geaccrediteerde Colleges of Education. Ook het National Teachers’ Institute is geaccrediteerd.

Hoger onderwijs | opleidingen

In Nigeria moeten opleidingen in het hoger onderwijs geaccrediteerd zijn. Er zijn verschillende soorten accreditatie van opleidingen:

  • accreditatie van bacheloropleidingen;
  • accreditatie van master- en PhD-opleidingen;
  • accreditatie van opleidingen van TVET-instellingen;
  • accreditatie van lerarenopleidingen.

Accreditatie van bacheloropleidingen controleren

Op de website van de NUC staat een overzicht van geaccrediteerde bacheloropleidingen

Accreditatie van master- en PhD-opleidingen controleren

Op de website van de NUC staat momenteel alleen een overzicht van geaccrediteerde master- en PhD-opleidingen op het gebied van bedrijfskunde en administratie (administration). Maar accreditatie is ook verplicht voor andere studierichtingen. Wil je weten of een opleiding in een andere studierichting geaccrediteerd is? Neem contact op met de NUC.

Accreditatie van opleidingen van TVET-instellingen controleren

Op de website van de NBTE staan overzichten van geaccrediteerde opleidingen van TVET-instellingen.

Accreditatie van lerarenopleidingen controleren

De Teachers Registration Council of Nigeria (TRCN) doet de accreditatie van lerarenopleidingen. Op de TRCN-website staat geen overzicht van geaccrediteerde opleidingen. Je kunt wel geregistreerde leraren opzoeken in de List of Registered Teachers van de TRCN. In Nigeria is registratie verplicht voor leraren. Dit is een Engelstalig register.