Middelbaar beroepsonderwijs in Nigeria

In Nigeria is het middelbaar beroepsonderwijs onderdeel van Technical and Vocational Education and Training (TVET). De National Board of Technical Education (NBTE) bepaalt de inhoud van opleidingen (curriculum) en controleert de onderwijsinstellingen (TVET institutions). Leerlingen krijgen les in het Engels. De National Business and Technical Examinations Board (NABTEB) regelt de examens en reikt de meeste diploma’s uit.


We beschrijven op deze webpagina de diploma's die we vaak zien. Op de webpagina Onderwijsinstellingen en opleidingen leggen we uit hoe je kunt controleren of een onderwijsinstelling en opleiding geaccrediteerd zijn.

National Technical Certificate (NTC)

  • : 3 jaar.
  • Inhoud: vooral vakken gericht op een technisch beroep, zoals loodgieter of elektrotechnicus, en een stage/praktijkervaring. Op de NBTE-website staat een Engelstalig overzicht van studierichtingen en vakken van het NTC.
  • Toelatingseisen: het Basic Education Certificate.
  • Functie van het diploma: werk. Toegang tot hoger onderwijs is soms ook mogelijk.
  • Diploma: National Technical Certificate van de NABTEB.

We vergelijken een National Technical Certificate met een mbo-diploma niveau 2 of 3. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

National Business Certificate (NBC)

  • Duur: 3 jaar.
  • Inhoud: vooral vakken gericht op een commercieel beroep, zoals verkoper of secretaresse, en een stage/praktijkervaring. Op de NBTE-website staat een Engelstalig overzicht van studierichtingen en vakken van het NBC.
  • Toelatingseisen: het Basic Education Certificate.
  • Functie van het diploma: werk. Toegang tot hoger onderwijs is soms ook mogelijk.
  • Diploma: National Business Certificate van de NABTEB.

We vergelijken een National Business Certificate met een mbo-diploma niveau 2 of 3. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Advanced National Technical Certificate (ANTC)

We vergelijken een Advanced National Technical Certificate met een mbo-diploma niveau 3 of 4. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Advanced National Business Certificate (ANBC)

We vergelijken een Advanced National Business Certificate met een mbo-diploma niveau 3 of 4. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

National Diploma (ND)

We vergelijken een National Diploma met een mbo-diploma niveau 4.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over het middelbaar beroepsonderwijs in Nigeria? Neem contact op met SBB. SBB vergelijkt buitenlandse mbo-diploma’s voor mensen die op zoek zijn naar werk.