Middelbaar beroepsonderwijs in Nigeria

In Nigeria is het middelbaar beroepsonderwijs onderdeel van Technical and Vocational Education and Training (TVET). De National Board of Technical Education (NBTE) bepaalt de inhoud van opleidingen (curriculum) en controleert de onderwijsinstellingen (TVET institutions). Leerlingen krijgen les in het Engels. De National Business and Technical Examinations Board (NABTEB) regelt de examens en reikt de meeste diploma’s uit.

Soorten onderwijsinstellingen

Studenten kunnen middelbaar beroepsonderwijs volgen aan TVET-instellingen (TVET institutions). Er zijn verschillende soorten TVET-instellingen. Ze moeten geaccrediteerd zijn door de NBTE. Op de Engelstalige NBTE-website kun je overzichten vinden van alle geaccrediteerde TVET-instellingen. Let op: wanneer je met je muis gaat staan op ‘TVET institutions’, dan verschijnt er een lijst van de 10 soorten instellingen. Je kunt die aanklikken om bij een overzicht van geaccrediteerde instellingen per soort te komen.

Soorten opleidingen

Er zijn veel verschillende mbo-opleidingen in Nigeria. Op de NBTE-website vind je Engelstalige overzichten van goedgekeurde mbo-opleidingen. De opleidingen verschillen vaak van elkaar als het gaat om toelatingseisen, duur, inhoud en doorstroomrechten. Je hebt informatie hierover nodig om het niveau van een diploma te bepalen. We beschrijven op deze pagina de diploma's die we vaak zien.

National Technical Certificate (NTC)

We vergelijken een National Technical Certificate met een mbo-diploma niveau 2 of 3. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

National Business Certificate (NBC)

We vergelijken een National Business Certificate met een mbo-diploma niveau 2 of 3. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Advanced National Technical Certificate (ANTC)

We vergelijken een Advanced National Technical Certificate met een mbo-diploma niveau 3 of 4. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Advanced National Business Certificate (ANBC)

We vergelijken een Advanced National Business Certificate met een mbo-diploma niveau 3 of 4. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

National Diploma (ND)

Wil je meer weten?

Heb je vragen over het middelbaar beroepsonderwijs in Nigeria? Neem contact op met SBB. SBB vergelijkt buitenlandse mbo-diploma’s voor mensen die op zoek zijn naar werk.