Oekraïense onderwijsinstellingen en opleidingen

Hieronder leggen we uit welke soorten Oekraïense onderwijsinstellingen en opleidingen er zijn. En hoe we controleren of deze erkend of geaccrediteerd zijn. We controleren de en om zeker te weten dat de kwaliteit voldoende is. We geven op de pagina de noodzakelijke informatie per soort onderwijs.

Voortgezet onderwijs | diploma’s

Bij een opleiding uit het voortgezet onderwijs moet je er vooral op letten dat een student een erkend diploma heeft. Dit is het erkende middelbareschooldiploma:

Bij Documenten voortgezet onderwijs geven we een korte uitleg over hoe je kunt controleren of een middelbareschooldiploma er volgens de regels van de overheid uitziet. Bijna alle scholen zijn overheidsscholen.

Internationale scholen

Er zijn ook internationale scholen in Oekraïne. Deze scholen geven Amerikaans, Brits of internationaal onderwijs. Daarom vergelijken we erkende diploma’s van deze scholen op dezelfde manier als erkende diploma’s van een Amerikaanse middelbare school, Britse school of het Internationaal Baccalaureaat.

Hoger onderwijs | onderwijsinstellingen

Er zijn verschillende soorten hogeronderwijsinstellingen in Oekraïne:

  • universiteiten
  • instituten
  • academies
  • conservatoria
  • colleges

Deze onderwijsinstellingen maken geen onderscheid tussen beroepsgericht (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Ze kunnen beide soorten onderwijs bieden. Universiteiten hebben een breed aanbod van opleidingen en studierichtingen op alle niveaus: van junior bachelor tot en met een doctor (PhD). De andere soorten onderwijsinstellingen zijn vaak kleiner of leggen de nadruk op een bepaald vakgebied of een soort opleiding.

Accreditatie onderwijsinstellingen controleren

Het is eenvoudig aan het diploma te zien of de onderwijsinstelling geaccrediteerd is. Alleen geaccrediteerde instellingen mogen diploma’s uitreiken volgens de vaste indeling van de overheid. Zie Documenten controleren hoger onderwijs.

Als een diploma een andere indeling heeft, is meteen duidelijk dat de onderwijsinstelling of de opleiding niet geaccrediteerd is. Daarom is het niet nodig om de accreditatie te controleren: het is voldoende om de indeling van het diploma te controleren.

Als je zelf wilt opzoeken of een hogeronderwijsinstelling geaccrediteerd is:

  • Ga naar de Engelstalige website van ENIC Ukraine.
  • Je kunt zoeken op (een deel van) de naam. Soms werkt het zoeken sneller als je eerst de regio invult.
  • Staat de instelling er niet bij, dan is deze waarschijnlijk niet geaccrediteerd.
  • Of ga naar het overzicht van instellingen op de website van de overheid (alleen in het Oekraïens).
  • Klik op het middelste blok op de 1e regel: Заклади вищої освіти (instellingen van hoger onderwijs).

Politieke situatie

De politieke situatie van het land werkt door in het onderwijs. Sinds 2014 zijn er in het oosten van Oekraïne 2 zelfverklaarde volksrepublieken (Donetsk en Loehansk, samen bekend als de Donbas). In datzelfde jaar heeft Rusland de Krim in bezit genomen. In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen en de gevolgen daarvan zijn nog onzeker.

Sommige instellingen in de Donbas of de Krim zijn verhuisd naar een andere plaats of geven alleen online onderwijs. Accreditatie van onderwijsinstellingen die in deze gebieden zijn gebleven is moeilijk. Het is niet duidelijk welke organisaties toezicht houden op de kwaliteit van de onderwijsinstellingen. Soms geven het Oekraïense of het Russische ministerie van Onderwijs aanvullende verklaringen. Soms krijgen studenten van deze instellingen Russische diploma’s.