Middelbaar beroepsonderwijs in Griekenland

Er zijn veel soorten opleidingen in het Griekse middelbaar beroepsonderwijs. De opleidingen verschillen vaak van elkaar als het gaat om toelatingseisen, , inhoud en . Je hebt informatie hierover nodig om het niveau van een diploma te bepalen. We beschrijven hieronder 3 diploma’s die we vaak zien.

Apolytirio Epangelmatikou Sgoli

Scholen voor beroepsonderwijs (Epangelmatikés Scholés / Επαγγελματικές Σχολές, EPAS) verzorgen het onderwijs voor een Apolytirio Epangelmatikou Sgoli.

  • Duur: 2 jaar.
  • Inhoud: een combinatie van algemeen vormende en beroepsgerichte vakken. De nadruk ligt op de beroepsgerichte vakken.
  • Toelatingseisen: een Apolytirio Gymnasiou.
  • Functie van het diploma: toegang tot werk en vervolgopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs in een studierichting die aansluit. Studenten kunnen bijvoorbeeld verder studeren aan een EPAL of IEK.
  • Diploma: Apolytirio Epangelmatikou Sgoli / Απολυτήριο Επαγγελματικού Σγολη.

We vergelijken een Apolytirio Epangelmatikou Sgoli / Απολυτήριο Επαγγελματικού Σγολη meestal met een mbo-diploma niveau 2, soms met een mbo-diploma niveau 3. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Apolytirio Epangelmatikou Lykeiou

Leerlingen volgen het onderwijs voor een Apolytirio Epangelmatikou Lykeiou aan een lyceum voor beroepsonderwijs: Epangelmatiko Lykeio / Επαγγελματικó Λύκειo (EPAL).

  • Duur: 3 jaar.
  • Inhoud: de opleiding bestaat voor iets meer dan de helft uit beroepsgerichte vakken, de overige vakken zijn algemeen vormende vakken.
  • Toelatingseisen: een Apolytirio Gymnasiou.
  • Functie van het diploma: toegang tot werk, toelatingsexamens voor het hoger onderwijs en vervolgopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs.
  • Diploma: Apolytirio Epangelmatikou Lykeiou / Απολυτήριο Επαγγελματικού Ληκείου.

We vergelijken een Apolytirio Epangelmatikou Lykeiou / Απολυτήριο Επαγγελματικού Ληκείου met een havodiploma voor het algemeen vormende deel, voor het beroepsgerichte deel meestal een mbo-diploma niveau 3, soms een mbo-diploma niveau 4. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Bebaiosi Epangelmatikis Katartisis

Studenten volgen het onderwijs voor een Bebaiosi Epangelmatikis Katartisis (B.E.K.) aan een instituut voor beroepsonderwijs: Institouto Epangelmatikis Katartisis / Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (IEK). Vaak wordt dit vertaald als ‘vocational training institute’. In Griekenland valt deze opleiding onder het post-secundair onderwijs.

We vergelijken een Bebaiosi Epangelmatikis Katartisis / Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτησης met een mbo-diploma niveau 4.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over het middelbaar beroepsonderwijs in Griekenland? Neem contact op met SBB. SBB vergelijkt buitenlandse mbo-diploma’s voor mensen die op zoek zijn naar werk.