Basisonderwijs

Het basisonderwijs duurt 7 jaar. Kinderen van 5 tot 12 jaar doorlopen 3 fases:

 • kleuterklas (kindergarten);
 • onderbouw basisonderwijs (grade 1-grade 3);
 • bovenbouw basisonderwijs (grade 4-grade 6).

De onderbouw en bovenbouw van het basisonderwijs heten samen elementary education.

K to 12 Basic Education Program

Vanaf 2012 zijn het basis- en voortgezet onderwijs hervormd via het ‘K to 12 Basic Education Program' (K to 12). Bij K to 12 staat de K voor kleuterklas (Kindergarten) en de 12 staat voor 12 jaar onderwijs (grade 1-12). De hervormingen werden in fases doorgevoerd. Vanaf 2012 geldt de leerplicht vanaf de kleuterklas (Kindergarten). En via K to 12 is het voortgezet onderwijs uitgebreid met een 2-jarige bovenbouw. De bovenbouw is sinds 2016 verplicht.

Voortgezet onderwijs

Sinds de invoering van K to 12 duurt het voortgezet onderwijs (secondary education) 2 jaar langer. Het bestaat nu uit 2 fases:

Junior High School Diploma

Na het basisonderwijs kunnen leerlingen verder naar de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De onderbouw heet in de Filipijnen Junior High School (JHS). Leerlingen doen aan het einde examens voor een Junior High School Diploma. Omdat K to 12 in 2012 startte, werd het Junior High School Diploma voor het eerst uitgereikt in 2016.

 • Duur: 4 jaar (grade 7 - grade 10).
 • Inhoud: moedertaal (mother tongue), Filipijns (Filipino), Engels (English), wiskunde (mathematics), wetenschap (science), sociale wetenschappen (araling panlipunan), personeelsopleiding (Edukasyon sa Pagpapakatao, EsP), muziek (music), kunst (arts), lichamelijke opvoeding (physical education), gezondheid (health), thuis- en levenseducatie (Edukasyong Pantahanan at Pangkabuhayan, EPP), technologie en levensonderhoud (Technology and Livelihood Education - TLE).
 • Functie van het diploma: toegang tot de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (Grade 12/Senior High School Diploma)
 • Diploma: Junior High School Diploma.

We vergelijken het Junior High School Diploma met een vmbo-t-diploma.

Grade 12/Senior High School Diploma

De bovenbouw van het voortgezet onderwijs (Senior High School, SHS) bestaat sinds de invoering van K to 12. In 2016 startten de eerste leerlingen met de Senior High School. Het Grade 12/Senior High School Diploma is daarom voor het eerst uitgereikt in 2018.

De eerste leerlingen hebben in 2018 het nieuwe Grade 12/Senior High School Diploma ontvangen. Neem contact met ons op voor een waardering van dit diploma.

Richtingen en profielen

Leerlingen kiezen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs 1 van de 3 richtingen (tracks):

 • Academic (academisch);
 • Technical-Vocational-Livelihood, TVL (technisch-beroepsgericht-levensonderhoud); en
 • Sports and Arts (sport en kunsten).

Elke richting heeft verschillende profielen (strands). Leerlingen kiezen een profiel en volgen vakken die bij dit profiel horen.

Profielen academische richting

De academische richting (academic track) heeft 5 profielen (strands):

 • Accountancy, Business, Management, ABM (accountancy en bedrijfskunde);
 • Humanities and Social Sciences, HUMSS (geesteswetenschappen en sociale wetenschappen);
 • Science, Technology, Engineering, Mathematics, STEM (wetenschap, technologie, engineering, wiskunde);
 • General Academic Strand (algemeen academisch profiel);
 • Pre-Baccalaureate Maritime (maritiem profiel).

Soorten scholen

Leerlingen kunnen de bovenbouw volgen aan een openbare school of een privéschool. Soms is een school verbonden aan een hogeronderwijsinstelling. Op de website van de Department of Education (DepEd) vind je een overzicht van scholen die de bovenbouw mogen aanbieden.

Privéscholen moeten toestemming vragen aan de DepEd om leerlingen te laten afstuderen. Ze krijgen dan, net als privé-instellingen voor hoger onderwijs, een Special Order number (SO-nummer) voor die leerlingen.

Voortgezet onderwijs vóór K to 12

Vóór de start van K to 12 in 2012 duurde het voortgezet onderwijs in totaal 4 jaar, dus 2 jaar korter dan nu. De bovenbouw (Senior High School) bestond toen niet. Aan het einde van het voortgezet onderwijs deden leerlingen examen voor een High School Diploma (katibayan/katunayan).

High School Diploma (katibayan/katunayan)

Het High School Diploma (katibayan/katunayan) werd voor het laatst uitgereikt in 2015. Dit zijn de diploma’s van leerlingen die in 2011 begonnen met voortgezet onderwijs. Zij volgden nog het oude voortgezet onderwijs, want K to 12 startte het jaar daarna (2012). Het oude en nieuwe voortgezet onderwijs bestonden dus een tijdje naast elkaar.

 • Duur: 4 jaar (grade 7 - grade 10).
 • Inhoud: de meeste vakken zijn hetzelfde als in de huidige onderbouw (Junior High School).
 • Diploma: High School Diploma (katibayan/katunayan).

We vergelijken het High School Diploma (katibayan/katunayan) met een vmbo-t-diploma.