‘Stapje voor stapje naar een duurzame wereld’

De wereld staat voor een acute klimaatcrisis. In een serie interviews vertellen partners van Nuffic en alumni van onze programma’s over hun inzet voor een meer duurzame wereld. Deel 3: Marisa Beunk uit Wageningen.
ESN Network

Marisa Beunk studeert Environmental Sciences aan Wageningen University & Research en volgde met een Erasmus-beurs een minor aan de Universidad Autónoma de Madrid. Marisa was in de periode 2019-2020 voorzitter van het Erasmus Student Network Wageningen. ESN Wageningen is deel van het ESN-network van internationaal georiënteerde studenten met 500 afdelingen in 42 landen.

“ESN helpt internationale studenten om zich snel thuis te laten voelen en staat open voor alle studenten”, legt Marisa uit. “Zo draagt ESN in hoge mate bij aan culture meets culture.” Binnen dit netwerk was Marisa in 2019 landelijk initiatiefnemer van de Sustainability-commissie.

De grootste duurzaamheidsuitdaging is…

“…bewustwording creëren bij mensen. Eerst dacht ik dat we moesten beginnen bij het veranderen van het economisch systeem, omdat mensen altijd voor de voordeligste keuze gaan. Maar aan die keuze gaat veel vooraf. Het belangrijkste – en meest interessante – in dat proces is het vertellen van het juiste verhaal, oftewel communicatie. Als ik als kind te lang douchte, hoefde mijn vader maar ‘ijsberen’ te roepen en ik draaide de kraan dicht.”

Marisa Beunk

“We kunnen als samenleving niet van de ene op de andere dag overstappen op zero waste. Waar we wél vandaag mee kunnen beginnen, is met het creëren van milieubewustzijn, elkaar inspireren. Je kunt zó veel uit mensen halen en dat begint met praten. Woorden kunnen mensen inspireren en enthousiasmeren. Daarom heb ik besloten om voor mijn Master Environmental Sciences te combineren met Communication Sciences.”

Ik draag bij aan een meer duurzame wereld door…

“…duurzaamheid een plek te geven in het beleid van ESN. Alle lokale afdelingen werken samen op nationaal niveau. Als meelezer van het nieuwe nationale beleidsplan viel me op dat het thema duurzaamheid ontbrak, terwijl het wel één van de internationale doelstellingen is van ESN. Dit hebben we aangekaart en we kregen er veel mensen in mee. Er ontstond een beweging. Op de eerstvolgende nationale bijeenkomst mocht ik een workshop over duurzaamheid geven en daaruit is de commissie Sustainability ontstaan.”

Mijn inzet voor duurzaamheid doet ertoe omdat…

“…elk individu invloed heeft. Milieuproblemen lijken wel gemaakt om wanhopig te worden en ik ben ook maar één persoon. Tegelijkertijd kun je in wel degelijk verandering teweegbrengen. Kijk naar de duurzaamheidscommissie van ESN. Die is er gekomen omdat we besloten onze stem te gebruiken.”

“Op de volgende nationale bijeenkomst gaf ik opnieuw een workshop over duurzaamheid. Na afloop kreeg ik de vraag of ik die workshop niet ook in Italië kon geven. Zo boek je stapje voor stapje vooruitgang, bereik je meer mensen en ontstaat er een sneeuwbaleffect.”

“Geduld is belangrijk. Je hoeft niet direct vegetariër te worden, je kunt ook beginnen met minder vlees eten. Zelf maak ik enveloppen van oude tijdschriften. Mensen zijn innovatief en de aarde is sterk. Als we met z’n allen de juiste weg inslaan, dan geloof ik dat we samen de klimaatcrisis doorstaan.”

Nuffic & duurzaamheid

In deze serie laten we je kennismaken met mensen uit ons netwerk die het verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Lees meer over Nuffic en duurzaam internationaliseren.

Deel 1: Aysha Mahmoud Abu Allan, Jordanië: ‘Klimaatverandering raakt ons allemaal’

Deel 2: Rogier Mul, Oss: ‘Duurzaamheidspark laat zien dat er alternatieven zijn’

Deel 4: Terry Afram, Ghana: ‘Inspireren we allen één persoon, dan veranderen we de wereld’