‘Inspireren we allen één persoon, dan veranderen we de wereld’
Terry Afram is oprichter van Bridge Partners, dat netwerken bouwt tussen ondernemers in de westerse wereld en Ghana. Daarnaast begon hij in 2019 het kledingmerk GINGÁ.
Terry is geboren in Nederland uit Ghanese ouders. Hij volgde tweetalig vwo-onderwijs aan het Haarlemmermeer Lyceum en haalde een Master in Financial Economics aan de Erasmus Universiteit. Hij werkte voor zakenbank Goldman Sachs voordat hij in 2017 naar Ghana verhuisde om het land economisch vooruit te helpen.
Terry was TEDx-spreker en werd diverse malen (in)internationaal erkend, waaronder uitverkiezingen tot de Kleurrijke Top 100 (2017) en de Future of Ghana 30 under 30 (2018).
De grootste duurzaamheidsuitdaging in Ghana is…
“…de wegwerpcultuur. We hebben heel veel plastic afval. Dit komt mede doordat het water uit de kraan niet drinkbaar is en we dus noodgedwongen flessen water gebruiken. Maar de schuld van vervuiling in Ghana ligt niet alleen bij Ghanezen. We krijgen hier veel troep uit andere landen. Veel westerse landen dumpen hun elektronische afval in Ghana om de strikte wetgeving rond ‘e-waste’ in hun eigen landen te omzeilen. Hierdoor is Ghana het grootste e-waste-land van Afrika geworden. Een vriend van mij loopt die vuilnisbelten af en maakt er kunstwerken van.”
“Daarnaast hebben we nog veel fashion waste. Er komen vanuit het westen ladingen tweedehands kleding onze kant op. De betere kledingstukken worden op de markt verkocht, maar veel is niet bruikbaar. Dan zitten wij ermee en hebben we nog meer afval.”
Ik draag bij aan een meer duurzame wereld door…
“…het ontwerpen en produceren van duurzame kleding. Lokaal gemaakt in Afrikaanse stijl. Er heeft altijd een modeontwerper in mij gezeten. Vroeger maakte ik in Nederland als hobby T-shirts met een knipoog naar Afrika. Later kwam ik te werken bij banken en droeg ik elke dag een pak. Eenmaal in Afrika werd ik directeur, maar met temperaturen van 25 tot 35 graden zag ik het niet zitten om in een pak met das te lopen. Zo kwam ik bij de kaftan, een traditioneel Afrikaans kledingstuk dat je prima zakelijk kunt dragen, maar wel luchtiger is dan een pak. Ik wilde mooi stukje stof, goede pasvorm en een vlotte uitstraling, gecombineerd met uitstekende service. Ik ben daarom zelf begonnen met ontwerpen en produceren.”
‘Mijn moeder zei: als je klaagt, dan is dat een manier van God om te zeggen dat jij er wat aan moet doen’
“Bij GINGÁ doen we niet aan massaproductie. Alles wat je ziet, is made to order. Daarnaast maken we gebruik van de beste Italiaanse stoffen. Zo maken we duurzame kaftans die lang meegaan en dragen we niet bij aan de wegwerpcultuur. Daar gaan we heel bewust mee om. Tegelijk kun je GINGÁ ook zien als statement. Negen op de tien keer worden producten uit Afrika gehaald en wordt er elders geld mee verdiend. Denk aan cacao of goud. Afrika trekt structureel aan het kortste eind. Ik heb de tafels omgedraaid. Ik haal stoffen uit Italië om er in Ghana traditioneel Afrikaanse kleding van te maken. Zo kan ik hier lokaal investeren en werken aan een beter en groter Ghana.”
Mijn inzet voor duurzaamheid doet ertoe omdat…
“…ik andere mensen kan inspireren. En dat kan iederéén. Mensen onderschatten hun eigen impact. Als iedereen één persoon inspireert of overtuigt, dan heb je de hele wereld. Dus als ik het goede voorbeeld kan zijn voor één ander persoon, dan is dat genoeg.”
“Toen ik in Ghana kwam, had ik best wat te klagen. Ik kwam immers uit Nederland. Dit is niet goed, dat is niet goed geregeld. Mijn moeder wist daar wel raad mee. Zij zei: als je klaagt, dan is dat een manier van God om te zeggen dat jij er wat aan moet doen. Zodra jij klaagt, wordt het jouw probleem. En moet je er dus wat mee. Daarvan ben ik nu in mijn hoofd en hart overtuigd. Ik hoop dat die wijsheid ook anderen inspireert om meer ownership te nemen van uitdagingen.”
Nuffic & duurzaamheid
In deze serie laten we je kennismaken met mensen uit ons netwerk die het verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Lees meer over Nuffic en duurzaam internationaliseren.
Deel 1: Aysha Mahmoud Abu Allan, Jordanië: ‘Klimaatverandering raakt ons allemaal’
Deel 2: Rogier Mul, Oss: ‘Duurzaamheidspark laat zien dat er alternatieven zijn’
Deel 3: Marisa Beunk, Wageningen: ‘Stapje voor stapje naar een duurzame wereld’