‘Klimaatverandering raakt ons allemaal’

De wereld staat voor een acute klimaatcrisis. In een serie interviews vertellen partners van Nuffic en alumni van onze programma's over hun persoonlijke inzet voor een meer duurzame wereld. Deel 1: Aysha Mahmoud Abu Allan uit Jordanië.
Aysha

Nuffic beheert een breed scala aan programma’s die mensen toegang geven tot onderwijs. Daarmee krijgen ze ook de kans om hun talenten in te zetten voor een betere wereld. Eén van de grootste uitdagingen van deze tijd is de duurzaamheidstransitie. Aysha Mahmoud Abu Allan, die in Nederland studeerde, is één van de mensen die het verschil maken.

Netherlands alumni

Voordat ze in 2020 begon als freelance consultant, vervulde Aysha 25 jaar lang diverse managementfuncties bij het Nationaal Waterschap van Jordanië. Ze volgde diverse short courses in Nederland (Rotterdam, Den Haag, Twente) en is een actief lid van de Jordaanse Dutch Friendship Association en de Netherlands Alumni Association.

Als een voormalige Nederlandse student heeft Aysha meegedaan aan diverse activiteiten van het Orange Knowledge Programme en Mena Scholarship Programme. Ze organiseerde Netherlands Alumni events in 2020, en participeerde in de Orange Knowledge Exchange Series en diverse capaciteitsopbouwprojecten. Voor haar inzet werd ze op Internationale Vrouwendag 2021 door Nuffic in het zonnetje gezet als ‘Change Maker’.

In 2020 deed Aysha onderzoek naar de langetermijn-impact van uitwisselingsstudenten uit de MENA-regio op hun thuisland na terugkeer van een buitenlandse studie.

1. De grootste duurzaamheidsuitdaging in Jordanië is…

“…de toenemende waterschaarste. Jordanië ligt in het hart van het Midden-Oosten. We hebben een snelgroeiende bevolking van meer dan 10 miljoen mensen, mede vanwege de toestroom van vluchtelingen. Jordanië bestaat uit dor en semi-aride land en heeft te maken met weinig neerslag en hoge verdamping. Het lijdt onder de schaarste aan water, energie en financiële middelen. Terwijl ondertussen de vraag groeit naar water voor gebruik in huis, landbouw-, industrie en veeteelt.”

2. Ik draag bij aan een meer duurzame wereld door…

“…deel te nemen aan internationale activiteiten, zoals de World Water Week in Stockholm in 2017. En het organiseren van webinars voor Netherlands Alumni in de MENA-regio over water en agricultuur. Sinds 2012 heb ik diverse short courses in Nederland gevolgd, onder meer over inclusieve dienstverlening en SGD’s, het beheer van watervoorraden en water footprint onderzoek.”

‘Overheden wereldwijd zouden zij aan zij moeten werken om het klimaatprobleem aan te pakken’

“Deze cursussen hebben niet alleen mijn vaardigheden versterkt, maar hebben ook een enorm positieve impact gehad op mijn sociale en professionele leven. Ik heb de opgedane lessen toegepast bij het Nationaal Waterschap, maar ook in andere organisaties en landen in de MENA-regio. Als een Netherlands Alumni heb ik ook verschillende vrienden en collega’s geholpen om beurzen in Nederland te krijgen, vooral op het gebied van waterbeheer en milieu.”

3. Mijn inzet voor duurzaamheid doet ertoe omdat…

“…klimaatverandering ons allemaal raakt. Niet alleen dieren, natuur, landbouw en economie, maar ook mensen – geestelijk én lichamelijk. Ik herinner me nog goed dat ik als kind in de jaren zeventig naar school liep. Het water op straat stond tot aan mijn knieën. Tegenwoordig hebben droge gebieden meer sneeuw dan sommige bergen. Daarnaast zijn er vaker onverwachte weersomstandigheden. De sneeuwstorm Alexa in 2013, en de overstromingen van Wadi Zarqa Ma’in in 2018, waarbij 21 scholieren om het leven kwamen. Die dingen vergeet ik nooit meer. Ze hebben ertoe geleid dat ik me heb gestort op het bestuderen van overstromingsrisico’s en de introductie van een Early Warning System.”

“Overheden wereldwijd zouden zij aan zij moeten werken om met integrale onderzoeken en innovatieve oplossingen het klimaatprobleem aan te pakken. Ik hoop dat ze een impuls geven aan het Parijs-akkoord, de SDG’s halen en nieuwe generaties in hun kracht zetten.”

Nuffic & duurzaamheid

In deze serie laten we je kennismaken met mensen uit ons netwerk die het verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Lees meer over Nuffic en duurzaam internationaliseren.

Deel 2: Rogier Mul, Oss: ‘Duurzaamheidspark laat zien dat er alternatieven zijn’

Deel 3: Marisa Beunk, Wageningen: ‘Stapje voor stapje naar een duurzame wereld’

Deel 4: Deel 4: Terry Afram, Ghana: ‘Inspireren we allen één persoon, dan veranderen we de wereld’