Studieresultaten voortgezet onderwijs

De West African Examinations Council (WAEC) en de National Examinations Council (NECO) beoordelen studieresultaten met een letter grade. Dit is een combinatie van een letter en een cijfer.

Letter grade Omschrijving Betekenis
A1 excellent uitstekend
B2 very good zeer goed
B3 good goed
C4 credit ruim voldoende
C5 credit ruim voldoende
C6 credit ruim voldoende
D7 pass voldoende
D8 pass voldoende
F9 fail onvoldoende

Let op:

  • Meestal gebruiken de WAEC en de NECO alleen de cijfers. Het cijfer ‘1’ is bijvoorbeeld hetzelfde als ‘A1’.
  • Vakken waarvoor studenten een onvoldoende (F9 of 9) hebben gehaald, staan meestal niet op het diploma.

Soorten examens

De WAEC en de NECO hebben aparte examens voor leerlingen en voor mensen die niet meer naar school gaan, bijvoorbeeld oud-leerlingen die een vak willen herkansen. De WAEC gebruikt de term ‘school candidates bij examens voor leerlingen en private candidates’ bij de andere examens. De NECO gebruikt de termen ‘internalen ‘external’ voor dit verschil. De examens voor leerlingen zijn in mei, juni of juli. De examens voor mensen die niet meer naar school gaan zijn in november of december.

Studieresultaten online controleren

Studieresultaten van WAEC- en NECO-examens kun je meestal online controleren. Studenten kopen een kaart (scratch card of result card) bij de WAEC of NECO. Met de gegevens van de kaart kun je de studieresultaten tot 5 keer online checken op:

Let op: je kunt ook studieresultaten van lang geleden controleren. Voor de WAEC kan je studieresultaten van 1991 tot nu controleren, voor de NECO resultaten van 2000 tot nu. Dus ook voor oude diploma’s kunnen studenten een kaart (scratch card of result card) kopen.

Documenten voortgezet onderwijs

Met 1 van de volgende documenten kunnen studenten bewijzen dat ze het voortgezet onderwijs hebben afgerond:

Let op: alleen documenten van de WAEC en NECO zijn officieel. Documenten van de middelbare school zelf zijn niet voldoende.

Studieresultaten hoger onderwijs

In het hoger onderwijs zijn er voor verschillende diploma’s aparte systemen om studieresultaten te beoordelen. Meestal kun je studieresultaten niet online controleren.

Studieresultaten Higher National Diploma

De meeste hogeronderwijsinstellingen gebruiken voor een HND dit systeem om studieresultaten te beoordelen:

Letter grade Classificatie Betekenis
A distinction uitstekend
B upper credit zeer goed
C lower credit goed
D pass voldoende
E pass voldoende
F fail onvoldoende

Studieresultaten bachelor's degrees

De meeste Nigeriaanse hogeronderwijsinstellingen gebruiken voor bachelor’s degrees een standaard systeem om studieresultaten te beoordelen. Sinds 2018 ziet dat er zo uit:

In procenten Classificatie Betekenis
70-100% first class honours goed tot zeer goed
60-69% second class honours (upper division) ruim voldoende tot goed
50-59% second class honours (lower division) voldoende tot ruim voldoende
45-49% third class honours voldoende
40-44% fail onvoldoende

Tot en met 2017 beoordeelden ze studieresultaten van bachelor’s degrees zo:

In procenten Classificatie Betekenis
70-100% 1st class goed tot zeer goed
60-69% 2nd class upper division ruim voldoende tot goed
50-59% 2nd class lower division voldoende tot ruim voldoende
45-49% 3rd class pass voldoende
40-44% pass net voldoende
0-39% fail onvoldoende

Studieresultaten master’s degrees en PhD's

Voor master’s degrees en doctorate’s degrees (PhD's) bestaat er geen standaard systeem om studieresultaten te boordelen. Hoe hogeronderwijsinstellingen de studieresultaten beoordelen, kan verschillen per opleiding. Je vindt meestal informatie over het gebruikte beoordelingssysteem op de achterkant van de cijferlijst.

Documenten hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs moeten studenten alle behaalde diploma’s met cijferlijsten laten zien. Als studenten hun opleiding aan een universitaire instelling (affiliate institution) hebben gevolgd, dan moeten zij een diploma en cijferlijst(en) van de bijbehorende universiteit laten zien.

Let op:

  • Het komt voor dat studenten hun diploma nog niet hebben ontvangen. In dat geval kan de Nigeriaanse hogeronderwijsinstelling een afstudeerverklaring opsturen.
  • Op de cijferlijsten zie je vaak ‘direct’ of ‘indirect’ staan. Dit vertelt je hoe een student is toegelaten tot de opleiding.
  • Op de cijferlijsten zie je ook vaak ‘harmattan’ en ‘rainstaan. Dit zijn de 2 semesters waarin een academisch jaar is ingedeeld in Nigeria: het harmattan semester loopt van augustus tot december, het rain semester van januari tot juli.