Onze belangrijkste taken

Als het expertisecentrum voor onderwijsvergelijking zijn dit onze belangrijkste taken:

Diplomawaardering

We vergelijken buitenlandse diploma's met Nederlandse diploma's om het niveau te kunnen bepalen. Dit noemen we diplomawaardering.

ENIC-NARIC

Wij zijn de ENIC-NARIC van Nederland, het nationale expertisecentrum voor onderwijsvergelijking. Alle EU-landen hebben een eigen ENIC-NARIC. Een ENIC-NARIC heeft als taak om ervoor te zorgen dat iedereen in zijn land zich aan de Lissabon Erkenningsconventie houdt. Daarbij werken de ENIC-NARIC’s veel samen. Samen vormen zij het ENIC-NARIC-netwerk.

Het ENIC-NARIC-netwerk is opgericht door UNESCO, de Raad van Europa en de Europese Commissie.

Het ENIC-Bureau (EB) en de NARIC Advisory Board (NAB) ondersteunen het bestuur van het ENIC-NARIC-netwerk. Sinds 2020 is Jenneke Lokhoff namens Nuffic voorzitter (president) van het ENIC Bureau (EB).

Wat is ons doel?

Een ENIC-NARIC zet zich in voor eerlijke en soepele diplomawaardering. We nemen onnodige obstakels weg bij het vergelijken van diploma’s. We delen onze kennis en ervaringen rondom diplomawaardering binnen ons ENIC-NARIC-netwerk en daarbuiten. We leren onderwijsinstellingen hoe ze de afspraken van de Lissabon Erkenningsconventie in praktijk kunnen brengen. Dat zijn ze namelijk verplicht.

Voorbeelden van ons werk

Projecten

We nemen deel aan Europese projecten over diplomawaardering en internationale erkenning. En we organiseren ze zelf ook. Bijvoorbeeld een project over een toelatingsprocedure voor vluchtelingen die hun diploma's kwijt zijn geraakt. Wil je meer weten over onze internationale projecten? Ga dan naar onze projectpagina (Engelstalig).

Informeren

  • We vinden het belangrijk dat admissions officers in Nederland en het buitenland weten hoe ze een buitenlands diploma kunnen waarderen. We geven daarom regelmatig webinars en trainingen in het Nederlands en in het Engels. Bekijk onze agenda.
  • We willen dat mensen met een buitenlands diploma weten wat zij met hun diploma in Nederland kunnen doen. We geven daarom uitleg over waar je op moet letten als je wilt studeren in Nederland met een buitenlands diploma en als je wilt werken in Nederland met een buitenlands diploma.

Buitenlandse onderwijssystemen

Met welke Nederlandse diploma's kun je buitenlandse diploma's vergelijken? Wij beschrijven het onderwijs en bepaalde diploma's van bijna 100 landen op onze webpagina's over buitenlandse onderwijssystemen.

Het Nederlandse onderwijssysteem

Wij geven informatie over het Nederlandse onderwijs op onze webpagina's over het Nederlandse onderwijssysteem.

Assistentiecentrum Beroepserkenning

Nuffic is het Assistentiecentrum Beroepserkenning (AC) in Nederland. Dat betekent dat wij informatie geven over het verschil tussen een en een niet-beschermd beroep. En waarom dat belangrijk is om te weten als je wilt gaan werken in Nederland of in het buitenland.

Wil je meer weten? Bekijk onze webpagina's: