Vietnamese onderwijsinstellingen en opleidingen

Hieronder leggen we uit welke soorten Vietnamese onderwijsinstellingen en opleidingen er zijn. En hoe we controleren of deze erkend zijn. We controleren de om zeker te weten dat de kwaliteit voldoende is. We geven de noodzakelijke informatie per soort onderwijs.

Voortgezet onderwijs | diploma's

Bij opleidingen uit het voortgezet onderwijs moet je er vooral op letten dat een student een erkend diploma heeft. Dit zijn de erkende diploma’s van het voortgezet onderwijs:

Bij Documenten voortgezet onderwijs geven we een korte uitleg over welke documenten leerlingen krijgen.

Voortgezet onderwijs | onderwijsinstellingen

Leerlingen kunnen de bovenbouw van het voortgezet onderwijs volgen aan een “gewone” middelbare school of aan een high school for the gifted. Een high school for the gifted verzorgt onderwijs op een hoger niveau dan andere scholen en is bedoeld voor leerlingen die de onderbouw met hoge cijfers hebben afgerond.

Voor alle scholen geldt dat leerlingen de bovenbouw afsluiten met examens voor het diploma Bằng tốt nghiệp trung học phổ thông. Maar het niveau van dit diploma is iets hoger als het van een high school for the gifted is. Daarom is het belangrijk dat je controleert of de leerling het diploma heeft behaald aan een high school for the gifted.

Controleren of een school een high school for the gifted is

Op de website van de Ho Chi Minh City University of Technology (HCMUT) vind je een overzicht van high schools for the gifted. Let op: deze website is in het Vietnamees.

Hoger onderwijs | onderwijsinstellingen

Er zijn verschillende soorten hogeronderwijsinstellingen in Vietnam:

  • universities (trường đại học);
  • junior colleges (trường cao đẳng).

Universities

Universities (trường đại học) bieden beroepsgerichte en wetenschappelijke opleidingen aan in verschillende studierichtingen. Je vindt er bachelor-, master- en PhD-opleidingen, maar ook opleidingen voor andere diploma’s.

Junior colleges

Junior colleges (trường cao đẳng) verzorgen alleen korte, beroepsgerichte opleidingen (short term higher education). Het gaat dan vooral om opleidingen voor een Bằng tốt nghiệp cao đẳng (Degree of Associate). Je vindt geen bachelor-, master- of PhD-opleidingen bij deze onderwijsinstellingen.

Erkenning van hogeronderwijsinstellingen controleren

In Vietnam moeten hogeronderwijsinstellingen erkend zijn door het Ministry of Education (MOET). Op de website van de MOET vind je een overzicht van erkende hogeronderwijsinstellingen.