Schotland heeft vergelijkbare soorten instellingen voor hoger onderwijs als Engeland, Wales en Noord-Ierland. Er zijn universiteiten en niet-universitaire instellingen, zoals colleges, institutes, schools en academies.

Het hoger onderwijs is ingedeeld in:

Undergraduate-degree-opleidingen

In Schotland kunnen studenten de volgende graden (degrees) behalen via undergraduate-degree-opleidingen:

Bachelor's degree

Sommige Schotse universiteiten, zoals de University of Dundee, bieden volledige 3-jarige ordinary bachelor-opleidingen aan. In Engeland, Wales en Noord-Ierland is een ordinary bachelor een tussentijds diploma (intermediate award). In Schotland is het wel een einddiploma. Op het diploma van deze bachelorgraad staan soms de woorden ‘designated degree’.

Let op: op het getuigschrift staat geen Honours achter de graad. Dit geeft aan dat het een ordinary degree is.

We vergelijken de Bachelor’s degree met 3 jaar hoger beroepsonderwijs of 2 jaar wetenschappelijk onderwijs. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Master of Arts degree

Om historische redenen kunnen studenten na een undergraduate-degree-opleiding een Master of Arts degree (MA) behalen aan de 4 traditionele universiteiten (Aberdeen, St Andrews, Edinburgh en Glasgow) en aan de University of Dundee en de Heriot-Watt University. In tegenstelling tot wat wij meestal zien, is de Master of Arts degree van deze universiteiten een undergraduate degree en niet een postgraduate degree.

Let op: deze universiteiten reiken in kunstrichtingen ook de graad Bachelor of Arts uit. Deze Bachelor of Arts heeft hetzelfde niveau als deze Master of Arts degree.

We vergelijken de Master of Arts degree met 3 jaar hoger beroepsonderwijs of met 2 jaar wetenschappelijk onderwijs. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Bachelor (Honours) degree

Schotse honours-bacheloropleidingen duren 4 jaar. Dat is een jaar langer dan in Engeland, Wales en Noord-Ierland. De studenten in Schotland beginnen dan ook op een lager niveau dan studenten van Engelse bacheloropleidingen.

We vergelijken de Bachelor (Honours) degree met een bachelor in het hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Master of Arts (Honours) degree

Om historische redenen kunnen studenten na een undergraduate-degree-opleiding een Master of Arts (Honours) degree behalen aan de 4 traditionele universiteiten (Aberdeen, St Andrews, Edinburgh en Glasgow) en aan de University of Dundee en de Heriot-Watt University. In tegenstelling tot wat wij meestal zien, is de Master of Arts (Honours) degree van deze universiteiten een undergraduate degree en niet een postgraduate degree.

Let op: deze universiteiten reiken in kunstrichtingen ook de graad Bachelor of Arts (Honours) uit. Deze Bachelor of Arts (Honours) heeft hetzelfde niveau als deze Master of Arts (Honours) degree.

We vergelijken de Master of Arts (Honours) degree met een bachelor in het hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Let op: niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland, Wales en Noord-Ierland geldt deze Schotse Master of Arts (Honours) degree als een bachelor.

Postgraduate-degree-opleidingen

Master’s degree

Studenten kunnen een master behalen na een postgraduate-degree-opleiding. De traditionele universiteiten van Aberdeen, St Andrews, Edinburgh en Glasgow, de University of Dundee en de Heriot-Watt University bieden in plaats van een Master of Arts (MA) de Master of Letters (MLitt) of Master of Science (MSc) aan.

 • Duur: 1 jaar.
 • Inhoud: onderwijs (coursework) en een scriptie.
 • Toelatingseisen: een honours-graad in een relevante richting.
 • Diploma: Master’s degree, zoals een Master of Science (MSc) of een Master of Letters (MLitt), Master of Arts (MA) en Master of Business Administration (MBA).

We vergelijken een Master’s degree (zoals MA/Mlitt/MSc) met een master in het hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs. Dit hangt af van de inhoud van de opleiding.

Master's degree na een geïntegreerde masteropleiding

Schotse onderwijsinstellingen bieden ook geïntegreerde masteropleidingen (integrated masters) van 5 jaar aan. Deze opleidingen bestaan eigenlijk uit een combinatie van een bachelor en master. Aan het einde ontvangen studenten alleen een mastergraad (Master’s degree), bijvoorbeeld de Master of Engineering (MEng). Deze mastergraden hebben hetzelfde niveau als de ‘gewone’ mastergraad.

Non-degree-opleidingen

Dit zijn diploma's die studenten in Schotland kunnen behalen via non-degree-opleidingen aan colleges :

Higher National Certificate (HNC)

 • Duur: 1 jaar, 96 Schotse credits.
 • Inhoud: meestal praktijkgerichte vakken.
 • Toelatingseisen: het Scottish Qualifications Certificate (SQC) met National 5-kwalificaties en meestal 2 Highers (soms 1 Higher) met een beoordeling van ten minste C; en/of het SQC met National 5-kwalificaties in combinatie met relevante units van een Higher.
 • Diploma: Higher National Certificate (HNC).

We vergelijken het Higher National Certificate (HNC) met 1 jaar hoger beroepsonderwijs

Higher National Diploma (HND)

 • Duur: 2 jaar, 240 Schotse credits.
 • Inhoud: meestal praktijkgerichte vakken, soms wetenschappelijk georiënteerde vakken.
 • Toelatingseisen: zie de eisen bij HNC. Studenten met een HNC kunnen instromen in het 2e jaar van een HND-opleiding.
 • Diploma: Higher National Diploma (HND).

We vergelijken het Higher National Diploma (HND) met 2 jaar hoger beroepsonderwijs.

Met een HND kunnen studenten instromen in het 3e jaar van een ordinary bacheloropleiding (bachelor's degree).

Toelating tot hoger onderwijs

Ook voor toelating tot Schotse universiteiten en colleges moeten studenten zich aanmelden bij de UCAS.

Toelating tot universiteiten

De meeste Schotse universiteiten eisen voor toelating:

 • het Scottish Qualifications Certificate (SQC) met 4 Highers in 4 verschillende vakgebieden met een score van A of B, vaak weergegeven als een lettercombinatie, bijvoorbeeld ABBB of AAAB;
 • plus soms bepaalde vakken (meestal wiskunde en Engels) als National 5-kwalificatie; maar
 • de toelatingseisen voor geneeskunde zijn strenger: meer dan 4 Highers plus 2 Advanced Highers.

Toelating tot een 2e jaar

Eisen voor toelating tot het 2e jaar van een honours bacheloropleiding (BSc Hons) of een honours masteropleiding (MA Hons):

Toelating tot een Higher National Certificate-opleiding

Eisen voor toelating tot de Schotse Higher National Certificate-opleiding:

 • het Scottish Qualifications Certificate (SQC) met National 5-kwalificaties en meestal 2 Highers met een beoordeling van ten minste C; en/of
 • het Scottish Qualifications Certificate (SQC) met National 5-kwalificaties in combinatie met relevante onderdelen (units) van een Higher.