Wereldskills

Ook mbo-studenten krijgen te maken met wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering en migratie. Hoe help je ze volwaardig deelnemen aan onze diverse samenleving en goed kunnen functioneren in hun beroep?

Met internationalisering help je ze belangrijke skills ontwikkelen. Zoals samenwerken met mensen die anders denken, of zich aanpassen aan nieuwe situaties. Internationale competenties die hen straks helpen hun weg te vinden in een complexe en diverse samenleving.

Praktische lesideeën

Op de internationaliseringskaart mbo vind je vele internationaliseringsvormen en voorbeelden uit de praktijk. Ook om jouw burgerschapsles van internationale context te voorzien. Maar er is nog meer dat jou kan inspireren je curriculum te verrijken. Hieronder een overzicht, onderverdeeld in de 4 dimensies van het vak burgerschap.

Sociaal-maatschappelijk

  • Stories That Move een online tool box over diversiteit en discriminatie met echte ervaringen en verhalen van jongeren.
  • Open Deur?! een scenario-based game waarbij omgaan met diversiteit centraal staat.
  • Globi’s wereldfestival een volledig dagprogramma gericht op intercultureel bewustzijn en interculturele vaardigheden.
  • Erasmus in Schools (internationale) studenten van het European Student Network geven gastlessen om zo meer in contact te staan met de omgeving waarin zij tijdelijk wonen.
  • Bekend maakt Bemind een vluchteling en een vrijwilliger geven in de klas voorlichting over vluchtelingen. Centraal staat het persoonlijk verhaal van de vluchteling.
  • Globi-Trotter een bordspel dat nieuwsgierigheid prikkelt, interesse in andere landen en culturen stimuleert en jongeren een idee van de wereld bijbrengt. Zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar.

Politiek-juridisch

Economisch

Globaland XL BASIC een simulatiespel waarin studenten 2 dagen lang in teams hun eigen land besturen. Ze krijgen te maken met allerlei wereldse uitdagingen zoals belasting heffen, ministeries runnen en wetten maken.

Vitaal

My-climate-action een klimaatinitiatief van Wilde Ganzen en Global Exploration waar jongeren hun eigen omgeving groener en gezonder maken. Ze steunen een ‘groen’ project in de wereld en geven zo een groen steuntje in de rug voor mensen die het goed kunnen gebruiken. In dit lesmateriaal van Duurzaam mbo vragen, voorbeelden en opdrachten.

Algemeen

Meerdere websites, leermodules en publicaties richten zich op wereldburgerschap in het algemeen en zijn daarom niet direct onder te verdelen onder de vier dimensies van het vak burgerschap.

Tips 

Heb jij of een collega tips of mis je iets in deze lijst? Mail naar mbo@nuffic.nl zodat dit overzicht voor werelds burgerschap kan blijven groeien en inspireren.