Terug naar boven

Voordelen van LinQ

Heb jij de LinQ-didactiek al helemaal verweven in jouw lessen? Of is die nog nieuw voor jou? In beide gevallen is het de moeite waard om je in te schrijven voor LinQ.

Voordelen voor leerlingen

Leerlingen kunnen dankzij LinQ al snel echt met de taal uit de voeten. Ook verbreden zij hun blik op de wereld. Dat komt omdat een LinQ-docent tijdens de lessen ook aandacht heeft voor het land, de cultuur en de actualiteit.

Een LinQ-docent gebruikt afwisselende werkvormen die om een actieve houding van de leerlingen vragen. Zo sluit het leren van een vreemde taal aan bij verschillende leerstijlen en hebben meer leerlingen succeservaringen als ze Duits of Frans leren.

Voordelen voor docenten

Op LinQ-scholen hebben de vakken Frans en Duits een sterke positie. Als docent krijg je nieuwe handreikingen om je leerlingen actief te betrekken bij de les. Je kunt ervaringen en materialen uitwisselen met collega’s van andere scholen.

Ook kun je meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe lesmaterialen in een van de LinQ-expertisegroepen. Dat is een mooie manier om je netwerk uit te breiden en jezelf verder te ontwikkelen.

Voordelen voor scholen

LinQ-scholen die gecertificeerd zijn met het LinQ-label hebben iets unieks om zich mee te profileren in hun regio. Ook krijgen LinQ-scholen hulp bij de invoering van internationaal erkende taalcertificaten, zoals het Goethe Certificaat, het Deutsch Sprachdiplom en Delf. De nascholingsbijeenkomsten van LinQ tellen mee als registeruren in het Lerarenportfolio.

Wat krijg je?

Secties die zich aansluiten bij het LinQ-netwerk, krijgen het 1e jaar begeleiding bij het implementeren van de LinQ-didactiek in hun lessen. Het is belangrijk dat de schoolleiding achter de deelname aan LinQ staat, omdat je als sectie tijd wil vrijmaken voor nascholingsdagen. Die leveren het meest op als de hele sectie betrokken is bij LinQ.

Vanaf het 2e jaar blijf je als LinQ-school actief deel uitmaken van het netwerk en kun je toewerken naar het LinQ-label.

Kosten

Er kunnen per schooljaar maximaal 15 scholen meedoen aan LinQ. Het ministerie van Onderwijs financiert het LinQ-programma. Daarom kost deelname aan LinQ je geen geld. Het kost natuurlijk wel tijd. Je neemt een paar keer per jaar deel aan een LinQ-bijeenkomst. Nieuwe docenten gaan daarnaast een week op cursus naar het buitenland.

Aanmelden voor LinQ

Je kunt je inschrijven voor LinQ als sectie of als individuele docent voor het schooljaar 2022/2023 via deze pagina. Wil je meer informatie voordat je je inschrijft? Neem dan contact met ons op. Stuur een mail naar linq@nuffic.nl .

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Ieder jaar organiseren we bijeenkomsten voor startende scholen en voor scholen uit het hele LinQ-netwerk. Ook is er voor startende LinQ-scholen een nascholingsweek in Duitsland of Frankrijk. De nadruk van de netwerkbijeenkomsten ligt op nascholing en kennisuitwisseling.

Programma schooljaar 2022/2023

  • Stage d'habilitation Delf Scolaire Den Haag (14 tot en met 16 september)
  • Cursus Doeltaal is leertaal (21 september, 12 oktober, 9 en 30 november)
  • Inspiratiemiddag Kiezen voor Talen (6 oktober)
  • Miniconferentie/opfriscursus Doeltaal is leertaal (20 januari)
  • Cursus Expertisetraject Vakdidactiek Havo voor docenten Duits en Frans (15 februari, 24 maart, 14 april en 17 mei)
  • Buitenlandse nascholing Tandem in Hamburg en Cavilam in Vichy (26 maart tot en met 1 april)
  • Inspiratiemiddag doorlopende leerlijn vmbo/mbo Duits (datum volgt).

Aanmelden voor een bijeenkomst

Als je lid bent van het LinQ-netwerk ontvang je automatisch een mail van ons met de details voor de volgende bijeenkomst. Ben je nog geen lid? Neem dan contact met ons op. Stuur een mail naar linq@nuffic.nl .

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze VO-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en activiteiten op het gebied van internationalisering in het voortgezet onderwijs.