Internationale competenties zijn ook belangrijk voor je eigen professionele ontwikkeling en je begeleiding van studenten. Deze competenties, zoals kennis van een andere taal of cultuur of flexibiliteit, kun je opdoen door middel van internationalisering. Zie het model internationale competenties voor een overzicht van mogelijke leeropbrengsten van een internationale activiteit.

Competenties ontwikkel je overal

Je kunt als docent op verschillende plekken en in verschillende contexten internationale competenties ontwikkelen: in het buitenland (docentenmobiliteit), maar ook in de eigen omgeving (internationalisation at home).

Op de interactieve internationaliseringskaart mbo vind je een overzicht van activiteiten voor studenten en docenten. Laat je informeren en inspireren door voorbeelden van collega's.

Docentenmobiliteit

Steeds meer mbo-docenten nemen een kijkje in het buitenland. Daar maken ze kennis met andere vormen van onderwijs, nieuwe lesmethoden en andere vakinhoud.

Internationale samenwerking is een bron van inspiratie voor je eigen lespraktijk. Het stelt je in staat de internationale dimensie van je vak nog beter uit te dragen. Daarnaast vervul je een ambassadeursrol bij het enthousiasmeren van studenten voor een buitenlandervaring. Want onbekend maakt onbemind. Een docent die enthousiast vertelt over een eigen buitenlandreis raakt studenten.

Activiteiten als een studiereis naar het buitenland, een docentenstage of jobshadowing bieden legio mogelijkheden. Zo blijf je niet alleen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied, maar kun je ook je vakkennis verdiepen of een vreemde taal bijspijkeren.

Tijdens een buitenlandse studiereis of stage ervaar je hoe het is om op een andere plek les te geven. En hoe leuk het is om nieuwe contacten te leggen en het leven in het buitenland te proeven. Zie de website van Erasmus+ voor subsidiemogelijkheden voor docentenmobiliteit.

Lees het verhaal van Martin en wat het organiseren en faciliteren van een uitwisseling voor studenten hem heeft gebracht.

Internationalisation at home

Werken aan internationale competenties kan ook in de omgeving van de school. Door het organiseren van internationale activiteiten voor jouw studenten leer je als docent ook over internationale onderwerpen en om met buitenlandse collega’s samen te werken. Zo kun je een internationaal gastcollege verzorgen, stage lopen bij een internationaal georiënteerd bedrijf in Nederland of een training interculturele communicatie volgen.

Je ontwikkelt jezelf als docent natuurlijk ook in de begeleiding van internationale ervaringen voor studenten, zoals:

  • het organiseren van een diversiteitsproject;
  • een bezoek aan de moskee, kerk of synagoge in de buurt;
  • een bezoek aan het Movies that Matter Festival.

Daar steken studenten veel van op, maar jij waarschijnlijk ook.

Lees hoe Simone, Verena en Hind aan de slag zijn gegaan met internationalisation at home-projecten

Netwerk voor mbo-docenten over internationalisering

Wil je direct aan de slag met internationalisering en graag in contact komen met collega's in Nederland? Meld je dan aan voor het gratis netwerk internationalisering voor mbo-docenten.

Als lid van het netwerk:

  • ontvang je relevant onderzoek, expertise en interessante instrumenten;
  • leer je met en van elkaar over internationalisering en hoe je activiteiten inzet in de klas;
  • kun je deelnemen aan inspirerende (online) netwerkbijeenkomsten;
  • krijg je toegang tot een professionele LinkedIn-groep, waar je andere docenten online kunt ontmoeten om elkaar te helpen en van elkaar te leren.

Meer lezen over internationalisering als middel voor professionalisering?

Wij maakten twee brochures over dit thema: