Wisseling RvT: ‘Internationalisering draait om begrip’

Na acht jaar neemt Gert van den Berg afscheid van de Raad van Toezicht van Nuffic. Zijn vervanger is Ewout West.
Geschreven door Jeroen Langelaar

Na een lange carrière in binnen- en buitenland, waarvan de laatste jaren als directievoorzitter van AkzoNobel Nederland, is Gert van den Berg bekend met de omgangsvormen, subtiliteiten en eigenaardigheden van vele landen en culturen.

Maar net als die duizenden scholieren die jaarlijks de beginselen van wereldburgerschap meekrijgen via stages, studies en projecten in het buitenland, heeft ook Gert heeft het moeten leren.

Glaasje wodka

“Als jonge ingenieur was ik voor AkzoNobel eens op bezoek bij een bedrijf in Rusland. Tijdens het eerste glaasje wodka kwam ik terzake. Mijn Russische gesprekspartner stak daar een stokje voor. ‘No, no’, zei hij resoluut. ‘First we become friends, then we understand each other, then we do business.’ Die les ben ik nooit vergeten. Internationalisering draait niet in de eerste plaats om een tijdje in het buitenland wonen of werken. We moeten de ander begrijpen.”

Gert (foto) bracht zijn kennis en ervaring acht jaar lang in als lid en vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Nuffic. Hij genoot daarbij het bijzonder vertrouwen van de ondernemingsraad. Eerder was hij onder andere lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW en werkgeversvereniging AWVN.

Allemaal hetzelfde
Op 8 februari 2021 zwaaide Gert af. Zijn vervanger is Ewout West, CFO van Ecorys, een internationaal onderzoeks- en adviesbureau voor overheden dat zich richt op sociale, ruimtelijke en economische vraagstukken. Ecorys begon 90 jaar geleden in Rotterdam en is inmiddels gevestigd over de hele wereld.

Gert van den Berg

Ewout woonde voor zijn werk en studie onder meer in Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. “Internationalisering staat of valt bij begrip”, vindt ook Ewout. “De wetenschap dat we, ondanks de vele culturele verschillen, in de kern allemaal hetzelfde zijn.”

De vijfkoppige Raad van Toezicht van Nuffic komt zo’n zes keer per jaar bij elkaar. Met hun kritische blik en scherpe vragen zijn de leden zowel luis in de pels als klankbord voor het bestuur. Daarbij is het zo, benadrukt Ewout, dat ‘de Raad van Toezicht toeziet en het bestuur bestuurt’.

Gert: “Zelfbeheersing is belangrijk. Je brengt veel kennis mee, maar moet niet op de stoel van het management gaan zitten. Je moet de juiste vragen stellen.”

'Ik hoop dat ik Nuffic vanuit mijn arbeidsrechtelijke en organisatorische ervaring goed heb kunnen adviseren'

Gert, hoe kijk jij terug op de afgelopen acht jaar?

“Mijn eerste kennismaking met Nuffic was wel een kleine cultuurschok. Ik kwam uit de private sector. Daar was ik gewend aan strategische plannen van tien slides. Bij Nuffic was zo’n plan zestig bladzijden. Inhoudelijk uitstekend, maar niet om door te komen. Nuffic was wat ambtelijk en bureaucratisch, met lichte zendingsdrang. Als je het niet met ze eens was, was de reflex vanuit Nuffic: ‘Zullen we het nog een keertje uitleggen?’”

“Dat is wel veranderd. Nuffic is professioneler en flexibeler geworden. Kijk alleen maar naar hoe snel online evenementen en thuiswerken zijn georganiseerd. Ik hoop dat ik Nuffic de afgelopen acht jaar vanuit mijn arbeidsrechtelijke en organisatorische ervaring goed heb kunnen adviseren.”

Ewout, waarom neem je plaats in de Raad van Toezicht?

Ewout (foto): “Ik heb zelf ervaren dat in het buitenland studeren of stagelopen een ervaring is die je leven fundamenteel verandert. De Raad van Toezicht is voor mij een manier om dat ook voor anderen mogelijk te maken.”

“Ik neem een heel diverse ervaring mee uit grote bedrijven, maar ook uit startups en scaleups. Ik sta als CFO midden in de dagelijkse praktijk, ben nieuwsgierig en probeer met vragen mensen aan het denken te zetten. De komende jaren hoop ik het bestuur in staat te stellen om goed te besturen en oog te houden voor de lange termijn.”

Ewout West

Wat kan Nuffic leren van startups?
Ewout: “De klant, de klant, de klant. Verlies de doelgroep geen moment uit het oog. En maak korte slagen. Daar kom je het verst mee en leer je het meeste van.”

Gert: “Startups kennen veel onzekerheid, en toch gaan medewerkers elke dag fluitend naar hun werk. Waarom? Omdat ze in de business geloven. Intrinsieke motivatie is de grootste driver van succes, en veel belangrijker dan welke arbeidsvoorwaarde dan ook.”

Hoe zien jullie de toekomst van Nuffic?

Gert: “Nuffic is succesvol als het educatieve instellingen ontzorgt en studenten in binnen- en buitenland mogelijkheden blijft aanreiken. Ik geloof dat Nuffic op die manier van onschatbare waarde kan zijn voor de BV Nederland. Denk aan diplomawaardering, maar ook aan het Holland Alumni Network, waarop Nederlandse bedrijven in het buitenland een beroep kunnen doen. Ik hoop dat het lukt om, ondanks de bezuinigingen, dit netwerk overeind te houden.”

'Ik heb zelf ervaren dat in het buitenland studeren een ervaring is die je leven fundamenteel verandert'

Ewout: “De recente reorganisatie van Nuffic moet op z’n plek vallen, dat is de eerste uitdaging. En daarnaast hebben we natuurlijk te maken met de maatregelen tegen het coronavirus. De uitdaging voor Nuffic is om ook in deze situatie de doelen rond internationalisering te blijven waarmaken.”

“De coronacrisis vergt een andere bril dan die van vandaag, veel verder dan 2021 en 2022”, vervolgt hij. “Nuffic heeft al heel veel stappen gemaakt en zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Het is knap dat dit lukt. Zolang de mensen intrinsiek gemotiveerd zijn, vind je oplossingen.”

Gert: “Dat is altijd de kracht geweest van Nuffic. Mensen hebben niet alleen ontzettend veel inhoudelijke kennis, ze vinden ook het gewoon leuk om voor Nuffic te werken. Ik wens Nuffic toe dat het de cultuur weet te behouden van gemotiveerde, kundige en professionele medewerkers.”

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van Nuffic bestaat uit Bert van der Zwaan (voorzitter), Anne Flierman, Katja Mur, Beatrice Boots en Ewout West.

Lees meer over de Raad van Toezicht.