Podcast: de meerwaarde van internationalisation at home

Internationale competenties kun je op verschillende manieren opdoen. Eén van die manieren is internationalisation at home (IaH). In deze podcast vertellen studenten en ervaringsdeskundigen over hun ervaringen en de meerwaarde van IaH.

Een veelbesproken thema, maar wat is het nu precies en hoe ervaren studenten dit? In een nieuwe Nuffic podcast vertellen drie studenten en een expert uit het hoger onderwijs wat internationalisation at home voor hen betekent.

Er doen zich vele misvattingen voor over internationalisation at home, aldus expert Eveke de Louw. Zo zou het om Engelstalig onderwijs gaan, een keuzevak zijn en worden gebruikt als vervanging voor een buitenland ervaring. Over dat laatste is niets minder waar, vertelt de onderzoeker van lectoraat Global Learning van de Haagse Hogeschool: “Het wordt helaas wel gezien als een soort minder alternatief, een soort ‘goedmakertje’ voor die studenten die niet naar het buitenland kunnen”.

Dat is jammer vindt ze, want “Internationalisation at home, moet, wat mij betreft, de kern zijn van het onderwijs […]. Iedereen heeft dat nodig, vooral in een land als Nederland, waar we zo’n multiculturele bevolking hebben, en een zo naar buiten kijkende economie”.

Aan welke activiteiten moet je dan denken bij IaH?

Studenten Jan (HAN), Thijs (Windesheim) en Alex (Hogeschool Leiden) vertellen in de podcast over hun ervaringen. Jan en Thijs deden mee aan een Collaborative Online Learning (COIL)-project met een Amerikaanse Universiteit. Hierin werkten zij in een projectteam met Amerikaanse studenten aan een opdracht over de invloed van technologiebedrijven in verschillende landen.

Eveke beaamt de kansen die COIL biedt, maar stelt dat er “[..] natuurlijk een scala aan (internationalisation at home, red.) activiteiten zijn, maar de hoofdvraag is; wat wil je er mee bereiken? Internationalisaton at home ziet er anders uit, afhankelijk van wat je studeert, waar je studenten voor opleidt.”

Nieuwsgierig geworden naar het interview?

Beluister de podcast op Soundcloud

Meer weten over internationalisation at home en internationale competenties?