Nascholingsreizen voor vo-docenten: wat is er en wat bieden ze?

Welke nascholingsopties voor docenten zijn er in het buitenland? En waarom zou je dit eigenlijk doen? We zetten wat opties voor taaldocenten, en docenten geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer op een rij.

Dat het voor leerlingen belangrijk is om een buitenlandervaring op te doen is bekend. Ze doen belangrijke vaardigheden op en het is misschien wel een noodzakelijke stap richting wereldburgerschap. Maar hoe zit het met docenten? Een mooie manier om zowel te werken aan internationale competenties als aan je vak, is het volgen van een buitenlandse nascholing. We zetten op rij waarom je het zou moeten doen en wat geschikte opties zijn voor docenten Duits, Frans, Spaans, geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer.

Waarom een nascholingsreis volgen?

Het is altijd goed om een kijkje te nemen in een andere keuken. Hierdoor kun je beter reflecteren op je eigen onderwijspraktijk, wat tot relativering en inspiratie kan leiden. Je werkt bovendien aan internationale competenties, bijvoorbeeld door kennis op te doen van internationale ontwikkelingen in je vakgebied en beroepspraktijk. En natuurlijk is het fijn er even tussenuit te zijn. Kortom, veel voordelen.

Internationale vakcongressen voor taaldocenten

Het is interessant om taaldocenten uit een ander land te ontmoeten. Met hen kun je spreken over vakinhoud en tegen welke zaken zij aanlopen in hun klas. Het kan leiden tot nieuwe en interessante perspectieven. Een aantal opties:

 • Didactiek en taalreis: Frans en Duits
  Vanuit het Nuffic programma LinQ voor Frans en Duits organiseren wij ieder jaar voor docenten van het LinQ-netwerk een nascholingscursus naar Hamburg en Vichy. Hierin wordt zowel aandacht aan didactiek als aan land en cultuur besteed. De cursus en verblijfkosten worden door Nuffic gefinancierd. De deelnemende docenten zijn enthousiast en komen met nieuwe inspirerende lesideeën en -materialen terug. Bovendien hebben zij een band opgebouwd met andere LinQ-collega’s uit Nederland. Je hebt als het ware een nieuwe vaksectie voor een week. De eerstvolgende reizen staan gepland voor: Duits naar Tanden Hamburg: 17 t/m 22 maart 2024, Frans naar Cavilan Vichy: 17 t/m 23 maart 2024. Lees meer over de Nuffic LinQ-nascholingsreis.
 • Congres Duits
  Eens in de 3 jaar vindt een internationaal congres plaats voor alle docenten Duits ter wereld, de zogenaamde Internationale Tagung der Deutschlehrer*innen (IDT). De eerstvolgende editie vindt plaats in de zomer van 2025 in Lübeck. Meer informatie.
 • Congres Spaans
  Congreso internacional de la lengua Española (CILE) is het congres dat zich richt op docenten Spaans. Het congres vindt eens per 3 jaar plaats in een Spaanstalig land. Afgelopen maart vond het plaats in Cadiz en was het Spaanse Koningshuis te gast. De eerstvolgende editie is in 2025 in de stad Arequipa in Peru. Meer informatie.
 • Congres Frans
  La Fédération Internationale des Professeurs de Français (FIPF) organiseert eens per 4 jaar een wereldcongres. Ook organiseren zij regionale congressen per continent. Het eerstvolgende wereldcongres vindt plaats in 2025 in Besançon (Frankrijk). Meer informatie.
 • Nascholing Frans
  Wil je je vakbekwaamheid verbeteren door in de zomer een cursus in Frankrijk te volgen? Het Institut Français NL biedt nascholingsbeurzen aan. Docenten Frans kunnen tot 6 juni een bijdrage aanvragen voor een cursus bij een professioneel opleidingscentrum. Meer informatie.
 • Internationale cursus Duits: taal en cultuur
  De Universiteit van Heidelberg organiseert jaarlijks in de maand augustus een internationale cursus gericht op de Duitse taal en cultuur. Deze vindt in 2023 plaats van 3 tot en met 30 augustus. Je kunt je nog aanmelden. Meer informatie.

Op reis in Europa met eTwinning en Erasmus+

Wist je dat je met het Europese subsidieprogramma Erasmus+ zelf ook op uitwisseling kunt gaan? Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een training in Europa of meelopen met een docent in een ander Europees land. Bekijk de mogelijkheden.

Met de Europese tool eTwinning kun je in contact komen met Europese docenten om samen te werken, lesmateriaal te delen en te leren van elkaar. Het contact leidt vaak tot online samenwerkingsprojecten met leerlingen. eTwinning staat voor een leven lang leren en organiseert regelmatig webinars, cursussen, conferenties en andere mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Bekijk de agenda.

Nascholingsreizen: diverse thema’s

Geschiedenis, democratie of de Tweede Wereldoorlog: er worden veel nascholingsreizen georganiseerd. Een greep uit de opties:

 • ProDemos organiseert een Docentenreis naar Brussel. De reis is vooral interessant voor docenten maatschappijleer, geschiedenis en burgerschap.
 • De Anne Frank Stichting organiseert een educatieve reis voor docenten naar Berlijn. De reis is vooral interessant voor docenten die aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en het verhaal van Anne Frank.
 • Ben je docent Duits, aardrijkskunde of geschiedenis en wil je meer te weten komen over het Ruhrgebied? Schrijf je dan in voor de reis naar het Ruhrgebied die het Duitslands Instituut organiseert van woensdag 20 september t/m vrijdag 22 september. Meer informatie en aanmelden.
 • Het Centrum Informatie en Documentatie Israël organiseert regelmatig studiereizen. Van 29 december 2023 tot 7 januari 2024 vindt een studiereis plaats naar Jeruzalem met het thema ‘Lesgeven over de WO2 en de Holocaust.’ Meer informatie.
 • De Atlantische Commissie organiseert studiereizen die met name voor docenten geschiedenis, maatschappijleer en aardrijkskunde interessant zijn.

Meer nieuws over internationalisering in het voortgezet onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.