Lesgeven op afstand: gratis online modules en lesideeën

3 x online lesinspiratie

Ben je tijdens deze lockdownperiode op zoek naar online onderwijsinspiratie? Deze modules/e-learnings en lesideeën kun je gratis volgen op een moment dat het jou uitkomt.

1. Pagina's met tips voor lesgeven op afstand (vo)

We hebben voor het voortgezet onderwijs een pagina gemaakt voor lesgeven op afstand met algemene tips en initiatieven en specifiek lesmateriaal voor moderne vreemde talen en wereldburgerschap.

Bekijk de tips voor lesgeven op afstand in het voortgezet onderwijs.

2. Webinars, online lesideeën, praktijkvoorbeelden eTwinning (po, vo, mbo)

Met eTwinning is het een kleine moeite om een internationaal tintje aan je lessen en projecten te geven. Je kunt met eTwinning online samenwerken met een schoolpartner in het buitenland. Dit Europese platform biedt een veilige omgeving om met de partner samen te werken, maakt het makkelijk om een project op te zetten en kennis te delen. Zo kunnen je leerlingen werken aan internationale vaardigheden zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Kijk hier voor een aantal video’s met inspirerende lesideeën en kijk daarnaast op onze website voor een aantal praktijkvoorbeelden uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. Ook vinden er regelmatig webinars plaats.

3. Lesideeën en webinars internationalisering (po, vo)

Daarnaast bieden we stappenplannen, lesideeën en praktijkvoorbeelden aan. Ook organiseren we webinars rondom internationalisering.

Op onze website kun je drie uitgewerkte lesideeën vinden. Dit zijn drie van de acht thema’s van de Canon voor Wereldburgerschap. Thema’s zijn Diversiteit, Duurzaamheid en Kinderrechten, opgedeeld naar onder-, midden- en bovenbouw primair onderwijs.

  • Webinars internationalisering, vroeg vreemdetalenonderwijs en wereldburgerschap in het po

Om goed te kunnen functioneren in onze groeiende internationale en interculturele samenleving, is het belangrijk dat kinderen internationale vaardigheden opdoen. Onze webinars zijn bedoeld voor leerkrachten die meer willen weten over internationalisering in het basisonderwijs. In onze agenda zie je wanneer het volgende webinar plaats vindt.

  • Module LinQ - Landeskunde/Civilisation (vo)

Taaldocenten spelen een belangrijke rol in de vorming van leerlingen tot wereldburgers. De module LinQ - Landeskunde/Civilisation biedt docenten Duits en Frans praktische handvatten om een doorlopende leerlijn van kennis van land, cultuur en actualiteit te ontwikkelen. De module is bedoeld voor secties Frans en/of Duits op LinQ-scholen, maar is ook geschikt voor alle secties die gestructureerd (meer) aandacht aan kennis van land, cultuur en actualiteit willen geven.

Stappenplan onderwijs op afstand

Op de website Lesopafstand.nl, een samenwerking van Kennisnet, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de PO Raad, VO Raad en Sivon, vind je informatie over hoe je je onderwijs organiseert wanneer je te maken krijgt met onderwijs op afstand of hybride onderwijs. Naast een stappenplan voor lesgeven op afstand is er ook inspiratie te vinden over hoe andere scholen dit vormgeven.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.