"Internationaliseren is delenderwijs leren"

Eén van de 72 Global Citizen Scholen aan het woord.

In deze nieuwe rubriek lichten we met een cijfer één van onze activiteiten toe.
Geschreven door Nuffic

Het Montfort College in Rotterdam is een van de inmiddels 72 Global Citizen Network-scholen. Demet Dogan, coördinator internationalisering en docent Engels, vertelt wat dit voor haar school betekent.

Waarom is jouw school lid geworden van het Global Citizen Network?

"Vorig jaar hebben we op school het plan gemaakt voor een uitwisselingsprogramma. Op zoek naar mogelijkheden voor subsidie, ging ik me uitgebreid in internationalisering verdiepen. Zo kwam ik in aanraking met Global Citizen Network. Op onze school doen we van alles op het gebied van internationalisering, maar het zijn vaak nog losse projecten. Ik zou ze meer willen integreren en verder willen uitbreiden, zodat bijvoorbeeld uitwisselingen een vast onderdeel van het curriculum worden. Daar kan het Global Citizen Network ons bij helpen."

Wat betekent Global Citizen Network voor jou?

"Het is erg fijn om binnen het netwerk ervaringen uit te wisselen met andere scholen en van elkaar te leren. Ik heb bijvoorbeeld een coördinatorenmeeting bijgewoond, waar ik veel leuke mensen heb ontmoet en een hoop heb gehoord over hun projecten en lesmaterialen. Iedereen die wil internationaliseren, loopt af en toe tegen problemen of uitdagingen aan. Zeker als je het in een klein team doet, zoals ik. Het helpt dan enorm als je van anderen hoort hoe zij het aangepakt hebben. Internationaliseren is delenderwijs leren, zo zie ik het."

(Lees verder onder de foto)

Zou je het andere scholen ook aanraden om Global Citizen School te worden?

"Zeker. Juist ook de scholen waar een buitenlandervaring niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Onze school is heel werelds, we hebben leerlingen uit allerlei culturen en met verschillende achtergronden. Niet iedereen kan zomaar op vakantie, sommigen zijn nog nooit de grens over geweest. Door ze een internationale ervaring te bieden, waar het Global Citizen Network ons bij helpt, kun je leerlingen laten zien: er is veel meer op de wereld, en jij kunt daar ook komen.

Ik ervaar door het contact met andere scholen, bijvoorbeeld in onze Whatsapp-groep, dat internationalisering meer gaat leven. Het is een vlammetje dat niet uitgaat, maar blijft branden. Kleine dingen, zoals de vlag en het gevelbordje dat we van Global Citizen Network hebben gekregen, dragen daaraan bij. Ze zorgen voor bewustzijn bij iedereen op school. We hebben daarmee iets in handen waarmee we collega’s kunnen enthousiasmeren."

Over Global Citizen Network

Global Citizen Network is een netwerk dat scholen in het primair en voortgezet onderwijs helpt met internationaliseren. Het werd opgericht in november 2018. Global Citizen Schools hebben als doel het opleiden van leerlingen tot wereldburgers die goed zijn voorbereid op de internationale en interculturele maatschappij. De scholen ontwikkelen en delen lesmateriaal en wisselen ervaringen uit.

Nuffic coördineert het netwerk, geeft advies op maat en waarborgt kwaliteitszorg. Gevorderde aangesloten scholen kunnen zich laten certificeren, waarmee ze laten zien dat ze voldoen aan de kwaliteitsstandaard van Global Citizen Network.

Benieuwd of Global Citizen Network ook wat voor jouw school is?

Lees meer over het Global Citizen Network en bekijk op de kaart welke scholen in de buurt al lid zijn. Of vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.