Europese samenwerkingsprojecten van 3 scholen vallen in de prijzen

Van een Space Cafe, tot een coronaproject om leerlingen gezond door de quarantaine te loodsen: deze projecten in het po, vo en mbo wonnen de eTwinning-prijzen.
Geschreven door Nuffic

Reizen naar nieuwe plekken is momenteel erg lastig. Toch hebben veel leerlingen en studenten de mogelijkheid gehad om Europese leeftijdsgenoten te leren kennen en ermee samen te werken aan nieuwe projecten. Dit hebben ze gedaan door middel van eTwinning, een online platform waarmee ze makkelijk en gratis een internationale ervaring konden opdoen zonder te reizen.

Op dit moment doen ruim 800.000 leraren uit 44 landen in Europa mee. Drie Nederlandse leraren vielen afgelopen week in de prijzen met hun projecten.

Winnaar in het primair onderwijs

Sharing our past; Shaping our future (Irma van der Ploeg)

In het project Sharing our past; Shaping our future (Zijlwijkschool in Leiden) werken zes scholen mee uit verschillende Europese landen. Op die manier leren de Nederlandse kinderen leeftijdsgenoten kennen uit het Verenigd Konkinkrijk, Polen, Spanje, Finland en Kroatië én zijn ze er zelfs op bezoek geweest. Leerlingen zijn zelf heel actief betrokken bij wat ze leren.

Het doel van het project is Europese studies op de basisschool een plekje te geven. De samenwerkende scholen vinden het belangrijk om leerlingen iets mee te geven over de Europese geschiedenis. De afgelopen twee jaar zijn daarom leerkrachten samen met leerlingen aan de slag gegaan om een lesprogramma over Europa op te zetten.

Winnaar in het voortgezet onderwijs

How do you do in times of corona crisis? (Nicole Wieringa)

Hoe zet je als middelbare school snel de knop om en zorg je dat leerlingen zo goed mogelijk de coronatijd doorkomen? Het Revius Lyceum in Doorn startte een nieuw online project, waarin leerlingen samen met leeftijdsgenoten uit acht andere Europese landen werken aan gezonde manieren om de quarantaine door te komen.

De samenwerking, genaamd How do you do in times of corona crisis?, leverde de leerlingen een boel nieuwe inzichten op, maar misschien nog wel belangrijker: de leerlingen moedigden elkaar aan om vol te houden tijdens de coronaperiode, en ze maakten juist verbinding met elkaar in een periode waar de focus vooral ‘afstand' was. Op deze manier ontstond er veel wederzijds begrip, ook omdat ieder land op een andere manier met de crisis omgaat en een andere culturele achtergrond heeft.

Met eTwinning krijg je gratis toegang duizenden lessen en projecten. Weten hoe je er het beste mee kan beginnen? Volg dan een van onze webinars, ze beginnen in november. Aanmelden kan hier.

Winnaar in het mbo

Space Cafe (Simone van Belkom-Poppelaars)

In dit project, opgezet door Engelsdocent Simone van Belkom-Poppelaars, werken Bossche studenten samen met leeftijdsgenoten uit andere Europese landen aan een virtuele onderneming. Als mbo-student heb je te maken met een steeds internationalere arbeidsmarkt. Om ze hierop voor te bereiden is het Space Cafe gestart. Hierin werken studenten Veiligheid en Vakmanschap samen met studenten uit Polen, Duitsland en Portugal aan een virtuele onderneming, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.

De studenten kregen de opdracht hun ideale café te ontwerpen. Het project ging van start met een digitaal voorstelrondje om de studenten aan elkaar te introduceren. De studenten moesten hiervoor een filmpje van de klas opsturen en zich voorstellen in het Engels. De volgende stap was solliciteren op functies binnen het café. Hiervoor hebben de studenten hun cv en motivatiebrief in het Engels opgesteld en uitgewisseld met de buitenlandse medestudenten.

De jury was erg onder de indruk van de projecten. Tibby van Dijk, projectmedewerker bij Nuffic: “Alle projecten zijn erin geslaagd om leerlingen en studenten te betrekken bij hun eigen leerproces en ze een ervaring te bieden die ze de rest van hun leven zullen meedragen.”

eTwinning bestaat dit jaar 15 jaar. In al die jaren zijn er prachtige samenwerkingen ontstaan tussen scholen in heel Europa. Hier lees je een terugblik over deze periode. 15 jaar eTwinning: een terugblik.