Studieresultaten voortgezet onderwijs

De West African Examinations Council (WAEC) van Ghana beoordeelt studieresultaten met een letter grade. Dit is een combinatie van een cijfer en een letter.

Letter grade In procenten Omschrijving Betekenis
A1 80-100% Excellent Uitstekend
B2 70-79% Very good Zeer goed
B3 65-69% Good Goed
C4 60-64% Credit Ruim voldoende
C5 55-59% Credit Ruim voldoende
C6 50-54% Credit Ruim voldoende
D7 45-49% Pass Voldoende
E8 40-44% Pass Voldoende
F9 0-39% Fail Onvoldoende

Let op: vakken waarvoor studenten een onvoldoende (F9) hebben gehaald, staan meestal niet op het diploma.

Soorten examens

De WAEC heeft aparte examens voor leerlingen en voor mensen die niet meer naar school gaan, bijvoorbeeld oud-leerlingen die een vak willen herkansen. De WAEC gebruikt de term ‘school candidates bij examens voor leerlingen en private candidates’ bij de andere examens. De examens voor leerlingen zijn in mei of juni. De examens voor mensen die niet meer naar school gaan, zijn in september of oktober.

Studieresultaten online controleren

Je kunt studieresultaten van WAEC-examens meestal online controleren. Studenten kopen een kaart (result checker voucher) bij de WAEC. Met de gegevens van de kaart kun je de studieresultaten tot 5 keer online checken op de WAEC-website.

Let op: je kunt ook studieresultaten van lang geleden (tot en met 1990) controleren. Dus ook voor oude diploma’s kunnen studenten een kaart (result checker voucher) kopen.

Documenten voortgezet onderwijs

Studenten kunnen aantonen dat ze het voortgezet onderwijs hebben afgerond met een West African Senior School Certificate van de WAEC.

Let op: alleen documenten van de WAEC zijn officieel. Documenten van de middelbare school zelf zijn niet voldoende.

Studieresultaten hoger onderwijs

Ghanese hogeronderwijsinstellingen kunnen verschillende systemen gebruiken om studieresultaten te beoordelen, soms zelfs per diploma. Je vindt informatie hierover op de achterkant van de cijferlijst en/of op de website van de onderwijsinstellingen, zie bijvoorbeeld:

Documenten hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs moeten studenten alle behaalde diploma’s met cijferlijsten laten zien. Als studenten hun opleiding aan een university college hebben gevolgd, dan moeten zij een diploma van de bijbehorende universiteit laten zien. De cijferlijst is vaak van het university college.

Let op:

  • Het komt voor dat studenten hun diploma nog niet hebben ontvangen. In dat geval kan de Ghanese hogeronderwijsinstelling een afstudeerverklaring opsturen.
  • Vaak publiceren Ghanese onderwijsinstellingen lijsten van studenten die afgestudeerd zijn. Dit is een extra manier om te controleren of een student een diploma heeft behaald. Je vindt de lijsten meestal door in een zoekmachine te zoeken op de naam van de onderwijsinstelling, de term ‘graduation list’ of ‘graduation booklet en het jaar van afstuderen.
  • Vakken hebben een code. Die code begint met een aantal letters (de afkorting van het vak) en daarna 3 cijfers. Aan die cijfers kun je zien welk niveau het vak heeft:
    • Is het 1e cijfer een ‘1’, dan zijn het vakken uit het 1e jaar van een bachelor (ook wel: level 100). Staat er als eerste een ‘2’, dan zijn het vakken uit het 2e jaar van een bachelor (level 200), enzovoorts.
    • Als er op een bachelor-cijferlijst alleen maar vakken staan met cijfers die beginnen met een ‘3’ of ‘4’, dan is de cijferlijst incompleet of de student heeft vrijstelling gekregen van de eerste 2 of 3 jaar van de opleiding op basis van de vooropleiding. Met extra documenten (van de vooropleiding) kunnen studenten aantonen hoe dit precies zit.