Middelbaar beroepsonderwijs in Frankrijk

Er zijn veel soorten opleidingen in het Franse middelbaar beroepsonderwijs. De opleidingen verschillen vaak van elkaar als het gaat om toelatingseisen, , inhoud en doorstroomrechten. Je hebt informatie hierover nodig om het niveau van een diploma te bepalen. We beschrijven hier een diploma dat we vaak zien: het Diplôme du baccalauréat professionnel.

Diplôme du baccalauréat professionnel

Studenten volgen de opleiding voor een Diplôme du baccalauréat professionnel aan een lycée professionnel. Ze kunnen het diploma ook behalen via een leerwerktraject (l’apprentissage) bij een bedrijf.

  • : 3 jaar.
  • Inhoud: de nadruk ligt op vakken voor een bepaald beroep. Studenten kiezen in het 1e jaar een beroepssector (famille de métiers) en volgen daar vakken van. Vanaf het 2e jaar kiezen ze een specialisatie binnen die beroepssector (spécialité) en eventueel een optie (option) binnen die specialisatie. Studenten volgen ook een aantal algemeen vormende vakken (enseignement général).
  • Functie van het diploma: werk. Soms krijgen leerlingen toegang tot het hoger onderwijs. Dat gaat dan meestal om korte, beroepsgerichte opleidingen, zoals de Brevet de Technicien Supérieur (BTS) of het Diplôme Universitaire de Technologie (DUT).
  • Diploma: Diplôme du baccalauréat professionnel.

We vergelijken een Diplôme du baccalauréat professionnel met een mbo-diploma niveau 4.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over het middelbaar beroepsonderwijs in Frankrijk? Neem contact op met SBB, het expertisecentrum voor buitenlandse vmbo- en mbo-opleidingen.