Terug naar boven

Veel tto-scholen maken al jaren gebruik van diverse trainingsmogelijkheden voor hun tto-docenten. Bekijk een selectie van opleidings- en trainingsmogelijkheden op het gebied van tto die interessant zijn voor startende en ervaren docenten.

Lerarenopleidingen in Nederland

Deze lerarenopleidingen besteden specifiek aandacht aan tweetalig onderwijs.

World Teachers Programme (WTP) - ICLON Leiden

Het WTP is een tweetalig plusprogramma van de Educatieve Master op de Universiteit Leiden, gericht op het lesgeven in tweetalige en internationale onderwijscontexten. Je leert lesgeven, maar ontwikkelt ook competenties in taal- en cultuurbewust lesgeven. Je kunt het WTP volgen als volledige Master of als verkort traject (voor studenten die een tweedegraads bevoegdheid bezitten). Lees meer op Worldteachers.nl.

Minor Teaching in English: the bilingual classroom Hogeschool van Amsterdam

Volg je een lerarenopleiding of pabo en wil je aan de slag met tweetalig onderwijs en internationalisering op school dan is de minor Teaching in English interessant voor jou. Lees meer.

Traject Biligual Education/English Stream (BEES) – Fontys Tilburg

Interessante training als je een opleiding volgt tot tweedegraads vakdocent en je wilt richten op tweetalig onderwijs. Het traject Biligual Education/English Stream bestaat uit 3 onderdelen:

  • taalvaardigheid op CAE en CPE niveau
  • EIO
  • CLIL

Utrecht Teacher Education Academy (U-TEAch) – Universiteit Utrecht

Wil je een eerstegraads lesbevoegdheid en het internationaal erkende Cambridge Certificate for Bilingual Teaching behalen? Volg dan deze honours track binnen de postdoctorale masteropleiding gericht op lesgeven in tweetalig en internationaal onderwijs.

Bilingual Teaching Track - Hogeschool Rotterdam

Volg jij een lerarenopleiding aan de Hogeschool Rotterdam? Of werk je in de regio en heb je interesse in het lesgeven in tweetalig onderwijs? Onze modulen over taal- en cultuurgericht onderwijs worden zowel aan studenten van de lerarenopleiding als gediplomeerde docenten aangeboden. Lees meer over de Bilingual Teaching Track.

(Na)scholing CLIL

Deze opleidingen, trainingsinstituten en coaches besteden specifiek aandacht aan tweetalig onderwijs.

Onderwijsadvies & Training - Universiteit Utrecht

Nascholingsadvies en training voor de afdeling tweetalig onderwijs van je school. Onderwijsadvies & Training stemt cursussen speciaal af op jouw behoeften en biedt ook CLIL-cursussen en -coaching.

Radboud in’to Languages – Radboud Universiteit Nijmegen

In’to adviseert scholen over passende trainingen voor vakdocenten in het tweetalig onderwijs. De training Classroom English Observation Service maakt het mogelijk om modules te volgen waar en wanneer het je uitkomt. Op je school of in de virtual classroom stemmen ze de trainingen af op de internationaliseringsfase van je school.

Rosie Tanner – native speaker CLIL trainer, coach en adviseur

Wil je CLIL-team een CLIL-cursus of CLIL-coaching volgen met een ervaren trainer? Rosie’s aanbod is altijd praktisch, fun en op maat gemaakt. Zij heeft een CLIL-QuickScan ontwikkeld waarmee je kan zien hoe ver je bent met het invoeren van CLIL. Het boek CLIL Skills kan je kosteloos downloaden. Bekijk het aanbod.

Amanda van Dijk – CLIL coach, researcher en innovator

Met Bilingual Education Projects coacht en traint Amanda individueel en in teamverband op maat met CLIL. Met een zelf ontwikkeld CLIL lesson plan tool ga je vooral praktisch aan de slag. Dat kan op eigen locatie of in het buitenland, waarbij er naast CLIL-coaching wordt samengewerkt met lokale scholen en bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cork in Ierland of Malaga in Spanje. Meer informatie.

Patrick de Boer – CLIL adviseur

Aan de hand van de CLIL Roadmap, een unieke stap-voor-stap methode voor CLIL-nascholing, biedt Patrick de Boer praktische workshops aan voor zowel beginnende als gevorderde docenten. Meer informatie.

Jackie de Waal – CLIL coach

Na 12 jaar ervaring als tto-teamleider op het Beatrix College in Tilburg is Jackie begonnen als CLIL-coach en gestart met haar bedrijf CLILworks. Jackie komt uit Engeland en is oorspronkelijk docent Drama en Engels. In Tilburg is Jackie eindverantwoordelijk geweest voor het opzetten en ontwikkelen van een gecertificeerde Junior en Senior tto-afdeling. Zij geeft nu workshops aan groepen op het gebied van CLIL en taalontwikkeling. Dit doet zij zowel aan beginnende als aan gevorderde docenten. Haar workshops zijn origineel, inspirerend en zeer praktisch ingericht. Door haar ervaring als teamleider weet Jackie precies wat gevraagd wordt van een tto-docent. Hierdoor kan zij een tto-afdeling goed ondersteunen met lesobservaties en individuele coaching. Meer informatie.

Cumbria CLIL – internationale trainingen in het Engels

Janet Streeter is in 2010 gestart met het bedrijf Cumbria CLIL. Inmiddels hebben duizenden leraren haar trainingen in Cumbria of incompany workshops in Nederland bijgewoond. Het bedrijf biedt nog steeds trainingen aan in het Verenigd Koninkrijk, maar doet dit ook op verschillende andere Europese locaties. Ze werken zowel voor leraren in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs als het mbo. De missie van het bedrijf is om leraren te laten terugkeren in de klas met meer vertrouwen in hun Engels en een hernieuwd enthousiasme om tweetalig onderwijs te geven. Meer informatie

Tilburg University Language Center

Het TiU Language Center biedt verschillende trainingen en cursussen op maat op het gebied van taalvaardigheid, CLIL en EMI op niveaus van B2 tot C2. Ga interactief aan de slag met je eigen materialen in een stimulerende omgeving. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Teaching Through English: towards C1
  • CLIL & EMI specialisation course
  • Private coaching

Meer informatie