Veel tto-scholen maken al jaren gebruik van diverse trainingsmogelijkheden voor hun tto-docenten. Bekijk een selectie van opleidings- en trainingsmogelijkheden op het gebied van tto die interessant zijn voor startende en ervaren docenten.

Lerarenopleidingen in Nederland

Deze lerarenopleidingen besteden specifiek aandacht aan tweetalig onderwijs.

Minor Teaching in English: the bilingual classroom Hogeschool van Amsterdam

Volg je een lerarenopleiding of pabo en wil je aan de slag met tweetalig onderwijs en internationalisering op school dan is de minor Teaching in English interessant voor jou. Lees meer op www.hva.nl/teachinenglish.

Meer informatie voor het primair onderwijs:
Liz Taylor

Meer informatie voor het voortgezet onderwijs:
Frans Kranenburg

Traject Biligual Education/English Stream (BEES) – Fontys Tilburg

Interessante training als je een opleiding volgt tot tweedegraads vakdocent en je wilt richten op tweetalig onderwijs. Het traject Biligual Education/English Stream bestaat uit 3 onderdelen:

  • taalvaardigheid op CAE en CPE niveau
  • EIO
  • CLIL

Meer informatie:
Brenda de Vries

Utrecht Teacher Education Academy (U-TEAch) – Universiteit Utrecht

Wil je een eerstegraads lesbevoegdheid en het internationaal erkende Cambridge Certificate for Bilingual Teaching behalen? Volg dan deze honours track binnen de postdoctorale masteropleiding gericht op lesgeven in tweetalig en internationaal onderwijs.

Meer informatie:
studieadviseur.gst@uu.nl

Nascholing in Nederland

Deze opleidingen en trainingsinstituten besteden specifiek aandacht aan tweetalig onderwijs.

Onderwijsadvies & Training - Universiteit Utrecht

Nascholingsadvies en training voor de afdeling tweetalig onderwijs van je school. Onderwijsadvies & Training stemt cursussen speciaal af op jouw behoeften en biedt ook CLIL-cursussen en -coaching.

Radboud in’to Languages – Radboud Universiteit Nijmegen

In’to adviseert scholen over passende trainingen voor vakdocenten in het tweetalig onderwijs. De nieuwe training Classroom English Online maakt het mogelijk om modules te volgen waar en wanneer het je uitkomt. Op je school of in de virtual classroom verzorgen we Cambridge-cursussen, workshops en Classroom English Observation Service. We stemmen de trainingen af op de internationaliseringsfase van je school.

Meer informatie:
Gonny van Hal

Fontys Tilburg

Met de cursussen Engels voor tweetalig onderwijs kun je je taalvaardigheid Engels naar het niveau B2/C1 brengen van het Common European Framework of References (CEFR). Er zijn 2 cursussen:

Cambridge English B2 First
Cambridge English C1 Advanced (CAE)

Tijdens beide cursussen is er aandacht voor de praktijk van het lesgeven in het Engels en Classroom English.

Meer informatie:
Susanne Smulders

Fontys Pro-educatie

Wil je een in-service training of professionalisering volgen? Dan zijn er bij Fontys Pro-educatie 3 trainingen die je kunt volgen:

  • Cambridge Engels
  • CLIL-training
  • Cambridge Certificate in Teaching Bilingual Learners

Meer informatie:
fontyspro-educatie@fontys.nl

Minor Teaching in English: the bilingual classroom Hogeschool van Amsterdam

Volg je een lerarenopleiding of pabo en wil je aan de slag met tweetalig onderwijs en internationalisering op school dan is de minor Teaching in English interessant voor jou. Je vindt meer informatie op de website van de Hogeschool van Amsterdam.

Meer informatie:
Liz Taylor

Rosie Tanner – CLIL-adviseur

Docenten of teams die een op maat gemaakte CLIL-cursus of classroom CLILL-coaching willen volgen, kunnen terecht bij Rosie Tanner. Zij heeft ook een CLIL-quickscan ontwikkeld waarmee je kan zien hoe ver je bent met het invoeren van CLIL.

Meer informatie:
Rosie Tanner

Het Tilburg University Language Centre

Ben je op zoek naar een cursus Classroom English in combinatie met general proficiency voor tto-docenten? Of zoek je cursussen op maat of individuele coaching? Dan kun je terecht bij het Tilburg University Language Centre.

Meer informatie:
Mw. L. Mous

InspirEducation, Deborah Wüst – CLIL-coach en -adviseur, tto-coördinator en docent biologie

Tijdens de CLIL-cursussen en -workshops van InspirEducation doe je mee aan CLIL-activiteiten. Deze activiteiten kun je daarna gemakkelijk aanpassen en gebruiken in je eigen lessen. Daarnaast kun je in (vak)groepen lessen en/of vakoverstijgende projecten ontwerpen en een CLIL-iPad workshop volgen.

Meer informatie:
Deborah Wüst

Expertisecentrum Vakdidactiek Noord – Rijksuniversiteit Groningen

Wil je aan de slag met CLIL of je daar verder in professionaliseren? Dan zijn de cursussen op maat van het EVN interessant voor jou en je team. Onder begeleiding van ervaren lerarenopleiders, leer je CLIL-principes, activiteiten en strategieën toe te passen in je eigen onderwijspraktijk.

Voor meer informatie of een intake:
Nienke Smit

Nascholing in het buitenland

Er zijn in het buitenland verschillende nascholingsinstituten die CLIL-cursussen verzorgen. Let op: niet alle cursussen die worden aangekondigd als CLIL-cursus gaan daadwerkelijk uit van de koppeling van een vreemde taal aan niet-talenvakken. Nederlandse scholen hebben goede ervaringen met:

Hilderstone College – Broadstairs

St Peter’s Road
Broadstairs
Kent CT10 2JW
United Kingdom

+ 44 (0) 1843 869171
info@hilderstonecollege.com
www.hilderstonecollege.com

Cumbria CLIL – Janet Streeter

Carlisle
Cumbria CA4 0EN
United Kingdom
+ 44 (0) 1228 561106
+ 44 (0) 7858 479930
Skype: janetstreeter
info@cumbriaclil.com
www.cumbriaclil.com