Te ontwikkelen competenties

Door internationalisation at home kun je internationale competenties ontwikkelen zonder dat je naar het buitenland hoeft.

Internationale competenties helpen je te leren, leven en werken in een interculturele klas, samenleving en een internationaal georiënteerde arbeidsmarkt.

Er zijn 3 categorieën competenties:

  1. Internationale oriëntatie

    Hoe kun je goed functioneren op de internationaal georiënteerde arbeidsmarkt?
  2. Interculturele competenties

    Hoe kun je goed werken, leven en leren in een interculturele omgeving?
  3. Persoonlijke ontwikkeling

    Denk aan: zelfkennis, zelfredzaamheid, interesses en nieuwsgierigheid.

Bekijk het Nuffic model internationale competenties.

Activiteiten internationalisation at home

Door internationalisation at home vast te leggen in het curriculum, voorkom je dat mooie internationale initiatieven verloren gaan én je erkent het belang van internationalisering.

Welke activiteit je kiest, hangt van veel dingen af; opleiding, niveau, achtergrond en de interesses van de student. En wat past bij de arbeidsmarkt of vervolgopleiding? Bijvoorbeeld:

Online samenwerking

Doe een project met een school of bedrijf in het buitenland via online samenwerking. Bijvoorbeeld met eTwinning. Op het Koning Willem I College, werken studenten via eTwinning online samen met buitenlandse studenten.

Tweetalig onderwijs

Het netwerk tweetalig mbo ondersteunt je met kennis en expertise.

Diversiteit in de klas of schoolomgeving

Maak gebruik van de diversiteit in de klas of schoolomgeving. Bekijk hoe het ROC van Amsterdam omgaat met diversiteit in de klas of hoe VISTA College studenten met het Go4Culture-project voorbereidt op de interculturele samenleving.

Stage, bezoek of gastcollege van een internationaal bedrijf

Studenten doen bij erkende leerbedrijven in Nederland internationale vaardigheden op. Bijvoorbeeld een andere voertaal of contact met buitenlandse leveranciers.

Keuzedeel Internationaal I

Deze keuzedelen gaan over bewustzijn en overbruggen van interculturele diversiteit.

Praktijkvoorbeelden

In de internationaliseringskaart vind je meer voorbeelden van internationalisation at home-activiteiten. Deze activiteiten leiden niet automatisch tot internationale vaardigheden.

De internationaliseringskaart biedt jou een overzicht en inzicht in de mogelijkheden om aan internationale competenties te werken.

Netwerk

Wil je met internationalisation at home aan de slag? Dan is onze LinkedIn-groep internationalisering in het mbo wat voor jou.

Meld je gratis aan en neem deel aan het gesprek met collega’s over dit thema. Ook delen wij daar regelmatig nieuws, achtergronden en relevant onderzoek.

Meer informatie

Wil je meer weten over internationalisation at home in het mbo? Mail naar mbo@nuffic.nl.

Download de brochure