Voor wie?

Deze prijs is voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs. Je kunt zowel je eigen wereldburgerschapsactiviteit of -project, van een collega of van jouw school indienen.

leerling met cape die klaar staat om te gaan vliegen

Voorwaarden en voorbeelden

Wil je kans maken? Dan moet de activiteit of het project aan deze voorwaarden voldoen:

  • is gerelateerd aan wereldburgerschap;
  • is overdraagbaar voor gebruik op andere scholen.

Hoe geef je invulling aan een wereldburgerschapsproject of -activiteit? We geven wat voorbeelden:

  • Denk aan thema’s als vrede & veiligheid, kinderrechten en biodiversiteit. Bekijk voor andere thema's de Sunstainable Development Goals, 17 doelen die de wereld verbeteren.
  • Organiseer een evenement waarin je op een creatieve manier aandacht geeft aan alle thuistalen van je leerlingen.
  • Maak gebruik van de bouwstenen van de Burgerschapsbingo voor in de klas van Samsam en geef er een internationale invulling aan.

Winnaar 2023

Het project De Sint Jan Recyclefabriek van de Sint Janschool in Amsterdam is de winnaar van De Ster in Wereldburgerschap 2023.

Dit schoolbrede kunstproject draaide om het milieu, hergebruik en duurzaamheid. Gedurende de projectweken dompelden de school zich onder in de wereld van afval, groene energie en de wereld van de recyclebusiness. Bovendien werd de school één groot recycle- en kennislaboratorium. Ook ouders en experts werden bij het project betrokken.

Iedere week begon met een leuk en informatief filmpje van 2 Recycle-ambassadeurs. Deze twee leerlingen uit groep 7 vertelden in hun eigen Recyclejournaal wat er de komende week op het programma stond. Vanaf week 2 verdiepte iedere groep zich in een specifiek thema/materiaal (onder andere plasticsoep, voedselverspilling, klimaatactivisme, de duurzame stad, recycling van kleding).

De jury benoemde de hoge mate van actieve participatie van de leerlingen. Bovendien werd het project goed en breed gedragen door filmpjes, posters en een journaal wat ervoor zorgde dat het project body kreeg en ook doorloopt. De koppeling met Wereldburgerschap is onder andere terug te zien bij de uitleg van kleine handelingen, zoals zaken in de bosjes gooien.

Op de foto: de winnaars Liza Huizer, Nathalie Rompa, Dieneke Blikslager van de Sint Janschool

Procedure en uitreiking

Een deskundige jury beoordeelt de inschrijvingen. Aanmelden kan tot maandag 16 september 2024.
Alle deelnemers ontvangen uiterlijk 7 oktober 2024 bericht.

Hoofdprijs voor de Ster in Wereldburgerschap:

een boekenbon ter waarde van € 300,- én 2 gratis entreekaarten voor de conferentie Grensverleggend leren: dichtbij, ver weg en voor iedereen op woensdag 6 november 2024.

Of maak kans op de aanmoedigingsprijs.

Meer informatie en aanmelden

Neem voor meer informatie over de Nuffic Ster in Wereldburgerschap Prijs contact op per mail: po@nuffic.nl.

Doe mee en vul onderstaand formulier in!