Rutte versterkt samenwerking met Indonesië

Met een centrale rol voor kennisontwikkeling en onderwijs.

Premier Rutte was vandaag in Indonesië om de sterke onderlinge banden te bevestigen.
Geschreven door Nuffic

Samenwerking

Op weg naar Australië en Nieuw-Zeeland maakte Rutte vandaag een korte tussenstop in Indonesië. Hij sprak er onder meer over intensivering van de samenwerking op het gebied van onderwijs.

Na een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven spraken de premier en de Indonesische president Jokowi over intensivering van de samenwerking. Ze benadrukten dat kennisontwikkeling en onderwijs daarbij centraal staan. Premier Rutte stelde: “Er zijn vele historische banden tussen ons, maar we smeden ook nieuwe banden. Door studieprogramma’s in Nederland, bijvoorbeeld.”

Behalve de samenwerking in het hoger onderwijs kwam ook het beroepsonderwijs aan bod. De regeringsleiders noemden met name de intensivering van de samenwerking op het gebied van infrastructuur, verpleging en maritieme opleidingen.

Holland alumni

Rutte sloot de dag af met een bijeenkomst in de ambassade, waar ook Nuffics Neso-kantoor gevestigd is. Daar sprak hij met prominente Indonesische alumni van Nederlandse universiteiten. Rutte sprak specifiek over het belang van het beurzenprogramma StuNed (Studeren in Nederland) dat Nuffic Neso Indonesia sinds 2000 beheert. Dankzij dit programma zijn er inmiddels ruim 4500 Indonesische ‘Holland alumni’.

Premier Rutte: “Alleen dit jaar al, studeren er 1500 jonge Indonesiërs in Nederland. En omgekeerd kiezen veel Nederlandse studenten voor Indonesië om er kennis en ervaring op te doen. Dat is fantastisch, want het betekent dat we niet alleen waardevolle kennis delen, maar ook dat we meer inzicht krijgen in elkaars cultuur, manier van leven, en manier van zakendoen.”

Mobiliteit

Tussen Nederlandse en Indonesische hogeronderwijsinstellingen bestaan vele langere samenwerkingsverbanden. Nederland is een van de populairste bestemmingen voor Indonesiërs die in het buitenland gaan studeren. En een groeiend aantal Nederlandse studenten vindt zijn weg naar Indonesische universiteiten, die dat ook steeds meer promoten.