Nederlandse en buitenlandse studenten leren van elkaar

Op MBO College Airport.

Buitenlandse studenten in je school opleiden is enorm waardevol. Niet alleen voor de buitenlandse maar ook voor de Nederlandse studenten. "Het concept van ‘normaal’ of ‘gewoon’ geldt opeens niet meer."
Geschreven door Nuffic

Buitenlandse studenten in je school opleiden is enorm waardevol. Niet alleen voor de buitenlandse maar ook voor de Nederlandse studenten. Dat blijkt uit de ervaringen van de Letse student Tourism Jana Vainovska en Luisa Prando, opleidingsmanager en coördinator internationalisering op MBO College Airport. Een stage in het buitenland levert studenten veel op. Ze ontwikkelen taalkennis, redden zich zonder ouders of vrienden en maken kennis met een andere cultuur.

Jana woonde eerst een maand bij een gastgezin en heeft sinds een paar weken een eigen appartementje in Hoofddorp. Zo is het internationaliseringsproject CHASE opgezet, waar MBO College Airport aan meedoet: iedere internationale student verblijft eerst een maand bij een gezin en gaat naar school en na die maand verhuist hij of zij naar een appartement, en begint de stage. Zo loopt Jana nu stage bij een hotel in Amsterdam.

Met z’n allen op pad

Ze ontmoet op school en in het appartementencomplex niet alleen veel andere internationals, maar ook Nederlandse studenten. “We hebben al een paar keer opdrachten gedaan samen met Nederlandse studenten en gaan regelmatig met een groep op pad. Dat laatste vind ik eigenlijk het leukst. Op school ben je gefocust bezig, in je vrije tijd ben je meer jezelf. En de Nederlandse studenten laten mij de plekken zien waar zij graag naartoe gaan. Als toerist zou ik daar nooit terechtkomen.”

Als het aan Luisa Prando ligt, opleidingsmanager en coördinator internationalisering bij Travel & Hospitality, gaan Nederlandse en internationale studenten elkaar nog veel meer ontmoeten. “Internationalisering kan ook plaatsvinden zonder de grens over te gaan, door binnen je eigen klas en school kennis te maken met andere landen en culturen. Door de interactie tussen de Nederlandse en buitenlandse studenten worden alle referentiekaders opnieuw bekeken. Het concept van ‘normaal’ of ‘gewoon’ geldt opeens niet meer. Dit doet iets met de student. Studenten staan stil bij wat hen verbindt en ontdekken dat ze, ondanks hun verschillende achtergronden, toch vaak aan dezelfde waarden hechten."

"Onder de vlag van het CHASE-project komen er elk jaar studenten van andere Europese toerisme-opleidingen naar ons toe. Ze volgen sommige vakken samen met Nederlandse studenten en we proberen ze ook buiten de lessen zoveel mogelijk met elkaar te laten integreren. Zo bezochten internationale en Nederlandse studenten onlangs de koksopleiding in Hilversum, waar ze typisch Nederlandse kaas, bier en vis konden proeven.”

"Door de interactie tussen de Nederlandse en buitenlandse studenten worden alle referentiekaders opnieuw bekeken."

- Luisa Prando, MBO College Airport.

Breder referentiekader

Bij het begeleiden van internationale studenten die hun plek op MBO College Airport proberen te vinden, maakt Luisa gebruik van haar eigen ervaring. Ze heeft het namelijk vroeger zelf ook meegemaakt: een jaar in het buitenland, in een gastgezin en op een vreemde school. Als Italiaanse in Nederland is ze zich nog steeds bewust van de verrijking die ontstaat als mensen vanuit een breder perspectief naar de wereld kijken. “Ik zie het elke dag om me heen gebeuren, hoe het referentiekader van mensen die openstaan voor ‘het anders zijn’ breder wordt. Volgens mij is dat de basis voor een betere wereld.”

Ook de Nederlandse Travel & Hospitality-student Kirsten van der Weijden heeft goede ervaringen met het samenwerken met buitenlandse studenten. “Een week lang deden we een project met Italiaanse studenten die in Nederland waren. Tijdens een middag over vooroordelen schreven we op het bord wat we over elkaar dachten. De Nederlandse studenten dachten dat de Italianen moederskindjes waren die allemaal thuis bleven wonen. Zij dachten van ons dat we hier allemaal minstens vijf fietsen per persoon hadden. Het was heel leerzaam om over die vooroordelen in gesprek te gaan en te ontdekken wat voor beeld je van elkaar hebt.”

Niet zo veel verschil

Jana mag dan nog maar kort in Nederland zijn, het contact met Nederlandse studenten heeft haar alvast één belangrijk ding geleerd. “We zijn eigenlijk niet zo verschillend,” zegt ze. “Natuurlijk hebben Nederlanders wat andere eetgewoonten, jullie eten bijvoorbeeld heel veel broodjes en wij in Letland vaker warm. Maar voor de rest… Letse jongeren en Nederlandse jongeren genieten allemaal van hun vrije tijd, houden van kletsen en feestjes.”

Podcast

Meer weten over de buitenlandervaringen van Jana, Kirsten en Mike die stage liepen in Nederland, Australië en op Curaçao? In de podcast van de Week van de internationale student spraken zij met Ella Put over de meerwaarde van een ervaring in het buitenland.