Internationale studenten zien studie in Nederland nog steeds zitten

Internationale studenten zijn nog steeds van plan om in Nederland te studeren, ondanks de coronacrisis, blijkt uit nieuw Nuffic-onderzoek. Vooral de hoge kwaliteit van Nederlands onderwijs is belangrijk voor internationale studenten. Drie studenten vertellen waarom.
Geschreven door Jeroen Langelaar
Ary

Nuffic vroeg ruim 500 potentiële internationale studenten naar hun plannen om in Nederland te komen studeren. De belangstelling hiervoor lijkt niet te lijden onder de corona-pandemie. Doorslaggevend is de kwaliteit van het onderwijs: voor bijna negen op de tien studenten is dit een belangrijke reden om naar Nederland te komen.

Dat geldt ook voor Ary Kristianto uit Indonesië (foto boven). Hij volgde een bachelor aan IPB University in Dramaga en volgt later dit jaar een master Food Quality Management aan Wageningen University and Research.

“WUR is een van de beste universiteiten ter wereld op het gebied van landbouw”, legt Ary uit. “Ik volgde eerder een short course aan WUR. Deze ervaring heeft mijn leven veranderd. WUR is voor mij dé weg om mijn ambities te verwezenlijken: expert worden op het gebied van supply chain management in de agri-sector.”

Droom

Ook Luz Manzano Ortíz uit Mexico komt ondanks de coronacrisis gewoon naar Nederland. De mensenrechtenactivist werkt momenteel als advocaat voor migranten en vluchtelingen in Mexico. Ze kreeg de Orange Tulip Scholarship van de Vrije Universiteit en gaat een master volgen in International Migration and Refugee Law.

Luz

“Ik kijk uit naar mijn stage bij de Migration Law Clinic van de VU”, vertelt ze. “Daar kan ik me bekwamen in het veld waarin ik carrière in wil maken: het recht op asiel. De corona-pandemie heeft me doen realiseren dat het leven kort en onzeker is en dat ik er weinig controle over heb. Juist daarom wil ik mijn plannen nu doorzetten. Deze Master is al lange tijd een droom van me. Daarom ga ik ermee door, ondanks dat de situatie nog niet is genormaliseerd.”

Zorg en vaccinaties

Naast kwaliteit spelen ook vaccinatiecampagnes en vertrouwen in het Nederlandse zorgsysteem mee in het besluit om naar Nederland te komen.

Widyatri Pusparini uit Indonesië (foto rechts) rekent op verdere normalisering in de loop van dit jaar: “Ik verwacht dat wanneer ik naar Nederland kom, de meeste mensen in Indonesië gevaccineerd zullen zijn.”

Widyatri Pusparini

Widyatri haalde haar bachelor aan de Universitas Padjadjaran. In Nederland gaat ze met een beurs van de University Twente een master volgen in Environmental and Energy Management. “Natuurlijk waren er twijfels, maar ik geloof dat ik de kans die me nu wordt geboden, niet kan laten schieten.”

Voor Ary geven het zorgsysteem en ‘de goed georganiseerde Nederlandse samenleving’ hem voldoende vertrouwen om met zijn vrouw en baby-dochter naar Nederland te komen. “Ik geloof zelfs dat we in Nederland veiliger zijn dan in Indonesië.”

'WUR is een van de beste universiteiten ter wereld. Het is voor mij dé weg om mijn ambities te verwezenlijken'

Luz uit Mexico: “Nederland en de Vrije Universiteit hebben veel maatregelen genomen tegen het coronavirus, dus ik voel me veilig om naar Nederland te reizen en er te studeren.” Ook Widyatri prijst ‘de inzet van de Nederlandse overheid om iedereen gezond en veilig te houden’.

Anders dan normaal

Andere redenen die studenten in het onderzoek noemen om naar Nederland te komen, zijn de waarde van een Nederlands diploma, de ruime keuze aan Engelstalige opleidingen en de reputatie van de onderwijsinstellingen. Tegelijkertijd rekenen studenten erop dat niet alles zal lopen zoals gehoopt.

Widyatri: “Corona heeft alles om ons heen veranderd, dus ik verwacht ook wel dat studeren in Nederland anders zal zijn dan normaal. Maar ik denk niet dat mijn activiteiten erdoor gehinderd zullen worden.”

Studenten in het onderzoek geven aan dat online onderwijs hun keuze negatief kan beïnvloeden: een deel van de studenten geeft aan mogelijk af te zien van een studie in Nederland als het onderwijs voornamelijk online is.

Voor Luz is dat geen breekpunt. Zij rekent erop dat er meer online colleges zullen zijn. “En ik zal misschien niet zoveel vrienden maken als dat ik hoop. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat de ervaring het helemaal waard is!”

Meer lezen

Lees de resultaten van het onderzoek:
How is COVID-19 affecting international students’ plans to study in the Netherlands in 2021? (in het Engels).