‘Door tto heb ik echt iets nieuws van mijzelf leren kennen’

Studente Eva Koopman leerde debatteren in het Engels op het Revius Lyceum in Doorn, waar ze tweetalig gymnasium deed. Het werd haar grote passie en ze ging meedoen aan internationale wedstrijden. Haar debating skills nam ze mee in haar studie internationaal recht.
Geschreven door Nuffic
Eva Koopman

Vier jaar geleden haalde de 21-jarige rechtenstudente Eva Koopman haar diploma op het Revius. Naast haar International Baccalaureate (IB) haalde ze daarbij ook haar Cambridge diploma.

Met al die Engelse vaardigheden koos ze voor een studie Liberal Arts and Sciences aan het University College Utrecht met tracks in law, political science en psychology. Daar woont ze ook in een internationale campus, waar Engels de voertaal is. Daarnaast doet ze een tweede bachelorstudie aan de Universiteit Utrecht, Nederlandse Rechtsgeleerdheid.

Waarom heb je in groep 8 gekozen om tweetalig onderwijs (tto) te gaan doen?
“Ik woonde nogal in een buitengebied, dus de school moest het echt waard zijn om elke dag zo lang voor te fietsen. Ik zocht een school waar ik veel extra dingen kon doen, net als ik deed op de basisschool. Daar was ik ook altijd met allerlei dingen bezig naast school, zoals de schoolkrant."

"Ook zag ik wel het belang in van het goed Engels kunnen spreken voor later. De enige school die dat allemaal aanbood in een nabije straal van mijn huis was het Revius Lyceum. Toen ik op de open dag al die verhalen van ouderejaars hoorde over tweetalig gymnasium werd ik enthousiast. Het was precies wat ik wilde.”

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Eva Koopman in klas

Wat staat je het meeste bij van je tto-tijd?
“We hebben enorm veel leuke dingen gedaan. Er waren uitwisselingsprogramma’s met Engeland, Duitsland en Tsjechië, leuke toneelgezelschappen die onze school kwamen bezoeken, maar wat we het meest is bijgebleven is hoe hecht we waren met de groep tto-leerlingen. Je brengt zes jaar lang door met dezelfde mensen. Dat schept een band."

"Ik heb Hamlet mogen spelen in het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare. Het waren leuke avonden om op te treden voor onze ouders. Dat je op zo’n laagdrempelige manier in contact komt met poëzie, en leert hoe sonnetten in elkaar steken, daar heb je voor altijd wat aan. Het Revius stimuleerde je op tto ook nog eens om mee te doen met speaking contests, en Engelse debat- en schrijfwedstrijden.”

"Ik heb echt iets van mijzelf leren kennen.”

Wat heeft tto je gebracht?
“Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik dankzij tto op het University College ben terechtgekomen, omdat ik daar zoveel debatten heb gedaan. Debatteren is echt een passie van mij geworden en daarom ging ik op zoek naar een studie waarin ik deze passie kon terugvinden."

"Mijn oorspronkelijke idee om geneeskunde te gaan doen, liet ik dan ook varen toen ik eenmaal Engelstalige essays ging schrijven en naar allerlei debatwedstrijden ging in het buitenland. Ik ben in steden als Wenen, Boedapest en Kopenhagen geweest. Ik heb er veel sociale contacten aan overgehouden. Zonder tto zou ik dat nooit hebben ontdekt. Ik heb echt iets van mijzelf leren kennen.”

"Ik kan wel zeggen dat ik dankzij tto op het University College ben terechtgekomen, omdat ik daar zoveel debatten heb gedaan"

- Eva Koopman

Eva Koopman

Heb je nog steeds veel aan je Engelse vaardigheden?

“Ja. Ik hoef niet meer na te denken als ik Engels spreek. Het is geen obstakel. Je leert op tto Engels vooral ook te durven gebruiken. Dat heeft me in heel veel situaties goed geholpen. Hier op het University College, maar ook daarbuiten op de debatvereniging Utrecht University Model United Nations (UUMUN), waar ik in het bestuur zit."

"Ik heb bijvoorbeeld onlangs deelgenomen aan een online conferentie op Harvard. Dat gaat zoveel makkelijker als je als twaalfjarige vakken als natuurkunde en biologie in het Engels hebt gehad. Het University College bestaat uit 60 procent Nederlandse studenten en 40 procent internationale studenten, dus de voertaal is Engels. Ook in de dorm, waar ik woon. Dus tijdens het bakken van een eitje spreek ik ook Engels met mijn huisgenoten.”

Heb je nog tips voor tto-leerlingen van nu, of groep 7- of 8’ers die het overwegen?

“Ik zou leerlingen van groep 7 en 8 vooral willen meegeven dat ze een school moeten kiezen waar ze zich echt thuis voelen. Als daarbij dan de mogelijkheid is om tto te doen, zou ik dat zeker adviseren. Dit is een simpele manier om de taal écht goed te leren, en daarbij leuke dingen te doen."

"De tto-leerlingen zou ik willen meegeven dat ze zoveel mogelijk uit het programma moeten halen. Doe mee met dingen als de GNE Awards, de Junior Speaking Contest of writing competitions. Wees ervan bewust dat je een van de weinigen bent die deze kans krijgt en profiteer ervan.”

Meer weten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Of lees meer over het kiezen voor tweetalig onderwijs.