Onderwijsinstellingen en opleidingen
Nederlandse onderwijsinstellingen en opleidingen
Hieronder leggen we uit welke soorten Nederlandse onderwijsinstellingen en opleidingen er zijn. En hoe je controleert of deze erkend en/of geaccrediteerd zijn. Je controleert de en/of om zeker te weten dat de kwaliteit voldoende is. We geven de noodzakelijke informatie per soort onderwijs.
Erkenning
De overheid van een land geeft een officiële status aan een onderwijsinstelling en/of opleiding. Als de overheid een onderwijsinstelling erkent, zijn alle opleidingen van die instelling meestal ook erkend. Soms is de erkenning geregeld op opleidingsniveau. Dit betekent dat de overheid niet alleen de onderwijsinstelling, maar ook de opleiding moet erkennen. Nuffic waardeert alleen diploma’s van erkende instellingen en erkende opleidingen. Lees meer over erkenning in het EAR manual (alleen in het Engels).
Accreditatie
Een organisatie controleert en beoordeelt de kwaliteit van onderwijs. Meestal is de accreditatie voor een paar jaar geldig. In sommige landen is accreditatie verplicht, in andere landen is het vrijwillig. De overheid van een land wijst vaak 1 of meerdere organisaties aan die verantwoordelijk zijn voor het accrediteren van instellingen en/of opleidingen. Daarnaast zijn er ook particuliere accreditatieorganisaties. Wij vermelden en raadplegen (bij diplomawaarderingen) alleen accreditatieorganisaties die door de overheid van dat land aangewezen zijn. Lees meer over accreditatie in het EAR manual (alleen in het Engels).
Voortgezet onderwijs | scholen
Er zijn verschillende soorten scholen voor voortgezet onderwijs (middelbare scholen). Op de website van de Rijksoverheid vind je een uitleg over de verschillende soorten middelbare scholen.
Op de website Scholenopdekaart vind je een overzicht van middelbare scholen.
Voortgezet onderwijs | diploma's
Het voortgezet onderwijs is verdeeld in 3 basisrichtingen met elk een eigen diploma:
- voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) met aan het einde nationale examens voor een vmbo-diploma;
- hoger algemeen vormend onderwijs (havo) met aan het einde nationale examens voor een havodiploma;
- voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) met aan het einde nationale examens voor een vwo-diploma.
Middelbaar beroepsonderwijs | scholen
Er zijn verschillende scholen die middelbaar beroepsonderwijs (mbo) aanbieden. Op de website KiesMBO vind je een uitleg over de verschillende soorten mbo-scholen.
Op de website KiesMBO vind je een overzicht van alle mbo-scholen.
Middelbaar beroepsonderwijs | opleidingen
Opleidingen in het mbo zijn er op 4 niveaus. We geven een korte uitleg over deze niveaus op onze webpagina over het middelbaar beroepsonderwijs.
Op de website KiesMBO vind je een zoekfunctie voor mbo-opleidingen. Sommige mbo-scholen verzorgen ook tweetalige mbo-opleidingen.
Hoger onderwijs | onderwijsinstellingen
Er zijn in Nederland verschillende soorten hogeronderwijsinstellingen:
- universiteiten voor wetenschappelijk onderwijs (wo);
- hogescholen voor hoger beroepsonderwijs (hbo).
Universiteiten
De meeste universiteiten (research universities) bieden wetenschappelijk onderwijs aan in verschillende studierichtingen. Er zijn ook gespecialiseerde universiteiten: 1 universiteit is gespecialiseerd op het gebied van landbouw en milieu, en 3 universiteiten bieden vooral technische opleidingen aan. Sommige opleidingen worden aangeboden door University Colleges of Institutes for International Education (IE institutes):
- University Colleges zijn meestal onderdeel van een universiteit en bieden Engelstalig, wetenschappelijk onderwijs aan. Het gaat vooral om bacheloropleidingen. Op de website Study in Holland vind je meer informatie over University Colleges (in het Engels).
- Er zijn verschillende IE Institutes in Nederland. De meeste IE Institutes zijn onderdeel van een Nederlandse universiteit. Ze verzorgen een brede reeks opleidingen in specifieke vakgebieden, die studenten meestal afronden met een master of PhD. Op de website Study in Holland vind je meer informatie over de IE Institutes (in het Engels).
Hogescholen
Hogescholen (universities of applied sciences) bieden hoger beroepsonderwijs (hbo) aan. Sommige hogescholen bieden opleidingen van verschillende sectoren aan, andere hebben zich gespecialiseerd in 1 sector.
Erkenning van hogeronderwijsinstellingen controleren
Op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) staat een database van alle erkende hogeronderwijsinstellingen (in Nederland en Vlaanderen).
- De (NVAO) is verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg van het hoger onderwijs. Op de NVAO-website vind je meer informatie over hun werkwijze: procedures.
- De NVAO volgt de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) en de internationaal gangbare accreditatiepraktijk.
- De NVAO is lid van de European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) en het European Consortium for Accreditation (ECA).
Nederlandse hogeronderwijsinstellingen kunnen op verschillende manieren gefinancierd worden: , of .
Bekostigd
Bekostigde instellingen worden gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zij mogen wettelijk erkende graden uitreiken, zoals een bachelor en master. Bekostigde instellingen zijn verplicht om hun studenten het wettelijk vastgestelde collegegeld te laten betalen. Overzichten van bekostigde instellingen staan op:
Aangewezen
Aangewezen instellingen worden niet gefinancierd door de Nederlandse overheid. Ze mogen wel wettelijk erkende bachelors of masters uitreiken. Aangewezen instellingen bepalen zelf de hoogte van hun collegegeld. Op dit moment zijn er 3 aangewezen instellingen:
- Nyenrode Business Universiteit;
- Transnationale Universiteit Limburg;
- Tias Business School.
Particulier
Particuliere instellingen vallen buiten de regelgeving van de Nederlandse overheid. Dit kunnen bijvoorbeeld buitenlandse universiteiten zijn. Particuliere instellingen kunnen bij de NVAO onder bepaalde voorwaarden accreditatie voor hun opleidingen aanvragen.
Hoger onderwijs | opleidingen
Studenten kunnen in het hoger onderwijs beroepsgerichte opleidingen volgen (in het hbo) of wetenschappelijke opleidingen (in het wo). Op onze webpagina over het Nederlandse hoger onderwijs vind je meer uitleg over het hbo en wo en over de diploma's die studenten kunnen behalen.
Accreditatie van hogeronderwijsopleidingen controleren
Hogeronderwijsopleidingen worden in Nederland geaccrediteerd door de NVAO. Je kunt op 2 manieren controleren of een opleiding geaccrediteerd is:
- via RIO (Registratie Instellingen en Opleidingen); of
- via de databank van de NVAO.
Let op:
- Wanneer een bachelor- of masteropleiding niet in RIO of in de NVAO-databank staat, is de kwaliteit niet gewaarborgd door de NVAO. Eventueel is de opleiding wel door een buitenlandse accreditatie-organisatie geaccrediteerd.
- Hogeronderwijsinstellingen zijn niet verplicht hun opleidingen te laten accrediteren. Maar alleen geaccrediteerde opleidingen kunnen recht op studiefinanciering geven en leiden tot een erkende graad.
Hoger onderwijs | Gedragscode Internationale Student
Nederland heeft sinds 2006 een instrument om de kwaliteit van de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs te waarborgen: de Gedragscode Internationale Student (Code of Conduct). Een instelling die de gedragscode ondertekent, verplicht zich te houden aan de vastgestelde regels (‘good practice’) voor buitenlandse studenten. Dit geldt voor:
- de werving en toelating;
- de informatievoorziening;
- het onderwijsaanbod.
Een landelijke commissie houdt toezicht op naleving van de eisen van de gedragscode en onderhoudt een overzicht van instellingen die de Gedragscode Internationale Student hebben ondertekend.