‘Verbeteren van de waterkwaliteit in Vietnam’

De wereld wordt geconfronteerd met een acute klimaatcrisis. In een reeks interviews vertellen Nuffic partners en alumni van onze programma’s over hun inzet voor een duurzamere wereld. Deel 5: Do Thi Thuy Dung uit Vietnam.

Familie en vrienden van Do Thi Thuy Dung wilde graag dat ze, net zoals iedereen om haar heen, een carrière in bedrijfseconomie zou nastreven. Dung koos echter een andere weg. De in Vietnam geboren Dung is 23 jaar en woont nu in Delft, waar ze Water Science Engineering studeert aan het IHE Delft Institute for Water Education. Dung is gespecialiseerd in ‘Hydrology and Water Resources’ en is van plan haar nieuwe kennis in te zetten om de waterkwaliteit in haar thuisland te verbeteren.

Dung deed mee aan Climate Proof Vietnam, een project in het Orange Knowledge Programme. Dit is een samenwerking tussen de TU Delft, Hanoi University of Natural Resources & Environment (HUNRE), Thuyloi University en de faculteit Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) van de Universiteit Twente. Ze deed een Bachelor in Water Management bij HUNRE en liep stage bij Green Innovation and Development Centre, een NGO die kinderen onderwijst over het belang van schoon water. Haar mentor bracht haar vervolgens op het idee om zich aan te melden voor een Master bij IHE Delft.

Dung is sinds herfst 2021 in Nederland en is van plan in de lente van 2023 af te studeren. Op deze Internationale Vrouwendag vieren we haar inspanningen om bij te dragen aan een toekomst met schoon water voor Vietnam.

De grootste duurzaamheidsuitdaging in Vietnam is...

“Nou, naast de luchtvervuiling door de vele motors en scooters, zou ik zeker zeggen dat slechte waterkwaliteit een enorm probleem is in Vietnam. Water wordt zonder de juiste behandeling in gebruik genomen. Door het gebrek aan zoetwaterbronnen gebruiken Vietnamezen namelijk vooral grondwater, dat vaak zware metalen stoffen bevat als het niet wordt behandelt. Ook is het waterbeheer in Vietnam niet goed geregeld, wat zich vertaalt in een slechte waterkwaliteit in onze rivieren en meren.”

Ik draag bij aan een meer duurzamere wereld door…

“…kennis op te doen over het monitoren van waterkwaliteit. Hier in Delft gaan we onze eigen monitoringssystemen opzetten, ik heb hiervoor de Rode Rivier in Vietnam gekozen als uitgangspunt. Industrie en landbouw beïnvloeden de waterkwaliteit, wat op zijn beurt een slecht effect heeft op deze sectoren zelf.”

“Ik ben van plan om mijn kennis mee terug te nemen naar Vietnam, om de waterkwaliteit zo thuis te helpen verbeteren. Sinds mijn stage geef ik erg veel om dit onderwerp. Meer leren over de slechte waterkwaliteit van mijn land en tegelijkertijd kinderen hierover voorlichten, was echt een wake-up call voor mij. Als ik terug ben in Vietnam, wil ik graag verzamelstations voor het afnemen van watermonsters opzetten in rivieren en waterreservoirs.”

Mijn inzet voor duurzaamheid doet ertoe omdat…

“…Ik anderen kan inspireren en aanmoedigen. Ik geloof daar heel sterk in. Het gaat niet om mij. Het gaat over het in gang zetten van verandering voor Vietnamese kinderen, want zij zijn de toekomst. Ik wil me graag focussen op het opleiden van onze jongere generatie, het vergroten van het bewustzijn en het bijdragen aan het oplossen van dit probleem in de toekomst.”

“Iedereen zal zijn best moeten doen, want bewustzijn rondom het belang van waterkwaliteit is niet wat het zou moeten zijn. Zelfs mijn ouders, tantes, ooms en vrienden wilden dat ik bedrijfseconomie ging studeren. Ik ben de enige in mijn vriendenkring die onderzoek doet naar milieu-onderwerpen. Dat geeft me echter wel de kans om hen voor te lichten over belangrijke kwesties. En dat doe ik, bij elke kans die ik krijg, haha! Nu zijn ze al zover dat ze het een beetje meer begrijpen. Het is een begin, maar het laat zien dat één persoon zeker het verschil kan maken!”

Orange Knowledge Programme & Impact

Hoe heeft het Orange Knowledge Programme door de jaren heen impact gemaakt? Met wekelijkse verhalen nemen we je mee op reis langs verschillende projecten en impactmakers.

Lees meer verhalen over impact in onze liveblog van de Orange Knowledge Impact Series

Nuffic & Duurzaamheid

In deze reeks interviews stellen we u voor aan een aantal van onze partners uit alle lagen van de bevolking die impact maken op het vlak van duurzaamheid. Lees meer over onze inspanningen op het gebied van duurzame studentenmobiliteit.

Deel 1: Aysha Mahmoud Abu Allan, Jordanië: 'Klimaatverandering raakt ons allemaal'
Deel 2: Rogier Mul, Oss: ‘Duurzaamheidspark laat agrariërs zien dat er alternatieven zijn’
Deel 3: Marisa Beunk, Wageningen: 'Stapje voor stapje naar een duurzame wereld’
Deel 4: Terry Afram, Ghana: 'Inspireren we allen één persoon, dan veranderen we de wereld'