De inschrijving voor de Soapbox Challenge is gesloten. Heb je vragen over de wedstrijd of de registratie? Mail dan naar tto@nuffic.nl.

Algemene informatie

Vanaf heden organiseren we de Soapbox Challenge: een Engelstalige spreekwedstrijd voor leerlingen en studenten van tweetalig onderwijs (tto).

Tijdens de selectieronde op donderdag 11 april 2024 vinden 3 verschillende wedstrijden tegelijkertijd plaats, elke wedstrijd gericht op een eigen leeftijdscategorie. Vanuit elke categorie stromen 8 deelnemers door naar de finale op vrijdag 19 april 2024. Na de selectierondes worden de winnaars bekend gemaakt, die zich daarna kunnen voorbereiden op de finale.

Categorie 1: 12 – 13 jaar (geboren tussen 11-04-2012 en 12-04-2010)
Categorie 2: 14 – 15 jaar (geboren tussen 11-04-2010 en 12-04-2008)
Categorie 3: 16 – 19 jaar (geboren tussen 11-04-2008 en 12-04-2004)

Een speech van categorie 1 duurt 3 minuten, voor categorie 2 duurt de speech 4 minuten en categorie 3 geeft een speech van 5 minuten. Om de lengte van de speeches bij te houden, zal er een time-keeper aanwezig zijn. Deelnemers kiezen voor de selectieronde een thema uit onderstaande thema's.

De jury van de selectieronde beoordeelt de deelnemers op inhoud, originaliteit en overtuigingskracht van hun speech. Per leeftijdscategorie is er een finaleronde. Tijdens de finale op vrijdag 19 april 2024 speechen de deelnemers over een nieuw thema en beantwoorden vragen van een question panel.

Het scoreformulier (57,36 kB) dat de jury gebruikt om de speeches te beoordelen is hier te downloaden.

Thema's

Voor de selectieronde zijn er 3 verschillende thema’s om uit te kiezen:

  • AI: yes or no?
  • What I’m passionate about
  • Current global issues

Elke deelnemer kan elk thema kiezen, dit is niet specifiek verbonden aan een categorie. Zorg ervoor dat het thema duidelijk naar voren komt in de speech.

Let op! Voor de finale is er een apart thema: Be the change.

Finale

Voor de finale schrijven de winnaars uit de selectieronde een nieuwe speech over het thema 'Be the change'. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om dit al voor de selectieronde voor te bereiden, of te wachten tot 11 april wanneer bekend is wie door zijn naar de finale op 19 april.

Tijdens de finale is er een apart question panel aanwezig die na elke speech ongeveer 2 vragen stelt. De leerlingen en studenten worden naast hun speech ook beoordeeld op hoe ze deze vragen beantwoorden. Dit is een aanvulling op het scoreformulier van de selectierondes .

Poster

Wil je de Soapbox Challenge promoten op school? Download de poster (641,20 kB), ontworpen door studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht!

Kosten en aanmelden

Kosten per opgegeven leerling/student zijn € 75 excl. btw (gefactureerd aan de school). Kosteloos annuleren is mogelijk tot 11 maart 2024. Als er geen leerling-informatie (zie registratieformulier) is doorgegeven vóór deze datum, dan zal de inschrijving worden verwijderd en de volledige kosten in rekening worden gebracht.

Aanmelden

Meld je via onderstaande knop aan voor de Soapbox Challenge 2024.

Meld je aan

Vragen

Heb je vragen over de wedstrijd of de registratie? Mail dan naar tto@nuffic.nl.

Registratie en verdere communicatie zal in het Engels zijn.