Overzicht sessies conferentie De wereld in de klas
Tijdens het middagprogramma beslis jij met welke thema’s (wereldburgerschap, meertaligheid en/of Engels vanaf groep 1) je aan de slag gaat, en volg je in elke workshopronde een ander type sessie.
- Masterclasses (30 minuten): duik dieper in vraagstukken die gericht zijn op meertaligheid en wereldburgerschap.
- Werkateliers (75 minuten): je gaat praktisch aan de slag met het thema van jouw keuze.
- Best practices(30 minuten): een sessie waarin projecten en succesverhalen worden gedeeld.
Masterclasses
Reageren op vooroordelen en discriminatie
Sessieleider: Juliette Schrauwen
Omschrijving: Wat doe je als leerlingen vooroordelen hebben of haatdragende opmerkingen maken? In deze masterclass leer je over bepaalde gesprekstechnieken uit de geweldloze communicatie, die belangrijk zijn om heftige discussies te voorkomen. Daarnaast maak je kennis met kleine oefeningen waarbij je de nuance aanbrengt in gesprekken over gevoelige en polariserende thema’s. Daarbij helpen deze oefeningen leerlingen na te denken over hun eigen gedrag en denkbeelden.
Over de spreker: Juliette Schrauwen is educator en trainer bij de Anne Frank Stichting. Ze geeft met regelmaat trainingen aan docenten (in opleiding) over hoe zij kunnen reageren op (discriminerende) opmerkingen van leerlingen of ouders die over grenzen gaan. Met gesprekstechnieken uit de geweldloze communicatie leer je heftige discussies voorkomen.
Doelgroep: leerkrachten
Thema: wereldburgerschap
Burgerschap & Filosofie
Sessieleider: Ruud Verbraak
Omschrijving: Tijdens deze masterclass is het uitgangspunt dat we kinderen leren om zelf te durven denken en samen betekenisvolle gesprekken te voeren. Ruud Verbraak neemt je mee in hoe je met kinderen spelenderwijs kunt filosoferen en daarmee in het hart van burgerschap aan het werk bent.
Over de spreker: Ruud Verbraak is mede-oprichter van Kleine Grote Denkers. Acht jaar geleden begon hij samen met zijn compagnon als student aan dit avontuur, vanuit de overtuiging dat het onderwijs teveel gericht is op leren weten en te weinig op leren denken. Vandaag de dag helpt Kleine Grote Denkers scholen om samen een burgerschapsplan te ontwikkelen en te borgen, om een structurele oefenplaats voor burgerschap te bieden met de Burgerschapskast en om voortgang op burgerschap op een leuke en zinvolle manier inzichtelijk te maken.
Doelgroep: leerkrachten, coördinatoren (wereld)burgerschap
Thema: wereldburgerschap
Alle leerlingen actief!
Sessieleider: Lauren van Mulligen
Omschrijving: Hoe vergroot je de betrokkenheid van je leerlingen? Hoe introduceer je een nieuw thema zonder zelf steeds aan het woord te zijn? Hoe creëer je een dynamische les waarin iedere leerling Engels spreekt op zijn/haar eigen niveau? Kortom: Hoe zorg je ervoor dat álle leerlingen actief meedoen in je lessen?
Na het volgen van deze masterclass zijn je Engelse lessen minder leerkrachtgestuurd en meer leerlinggericht. Dankzij de praktische tips en werkvormen worden je lessen levendiger, afwisselender en interactiever.
Over de spreker: Lauren van Mulligen begeleidt scholen bij de invoering van Vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto) en Content and Language Integrated Learning (CLIL). Ze geeft ook losse workshops over onder andere differentiatie, spreekvaardigheid, bewegend leren en Engels leren m.b.v. flashcards, liedjes en prentenboeken. Ze schrijft blogs, heeft een podcastkanaal en creëert lesmateriaal. Ze is vakleerkracht Engels en coauteur van het boek 'Engels in het basisonderwijs' (Noordhoff, 2023).
Lauren gelooft dat élke leerling met plezier en zelfvertrouwen Engels kan leren, mits de lessen afwisselend en interactief zijn. Door een veilige omgeving te creëren en leerlingen op hun eigen niveau uit te dagen, vergroot je niet alleen hun taalvaardigheid, maar ook hun betrokkenheid. Tijdens haar workshops laat Lauren zien hoe je dit concreet toepast, zodat je Engelse lessen dynamischer en effectiever worden.
Doelgroep: leerkrachten
Thema: Engels vanaf groep 1
Ouderbetrokkenheid in een superdiverse klas
Sessieleider: Ria Goedhart
Omschrijving: Ouderbetrokkenheid heeft een positief effect op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Leraren op een superdiverse school ervaren echter de nodige uitdagingen in de samenwerking met ouders door cultuurverschillen en mogelijke taalbarrières. In deze Masterclass bespreken we hoe een cultureel responsieve benadering de samenwerking kan verbeteren.
Over de spreker: Ria Goedhart is promovendus bij het Lectoraat Meertaligheid en Onderwijs en doet onderzoek naar Educatief Partnerschap in een Meertalige Context. Daarnaast is zij docent Nieuwkomersonderwijs bij het Instituut van Onderwijs en Orthopedagogiek van de Hogeschool Utrecht.
Doelgroep: leerkrachten
Thema: meertaligheid, wereldburgerschap
De toekomst van de wereld begint in onze scholen
Sessieleiders: Sultan Solak en Erik Adema
Omschrijving: Een inspirerende masterclass over waarom en hoe wereldburgerschap een mooie en stevige plek kan krijgen binnen een scholenstichting.
Over de sprekers: Sultan Solak is bestuurder bij scholenkoepel PlatOO in Helmond. Daarvoor werkte zij als directeur van basisschool het Slingertouw in Eindhoven. In haar onderwijsloopbaan zijn internationalisering en wereldburgerschap een rode draad. Ook is Sultan lid van de stuurgroep van het netwerk Talen en Wereldburgerschap. Erik Adema is schoolleider van obs De Rietpluim, een koploper als Brainportschool.
Doelgroep: directeuren, coördinatoren wereldburgerschap
Thema: wereldburgerschap
Werkateliers
AI in het basisonderwijs
Sessieleider: Bas Hummel
Omschrijving: In de nieuwe conceptkerndoelen digitale geletterdheid is AI opgenomen. Het staat als volgt omschreven: ‘de leerling verkent hoe AI-systemen werken’. Hoe kun je in de praktijk met dit lesdoel aan de slag? Tijdens deze sessie zoomen we in op drie thema's:
- Leren OVER AI
- Leren MET AI
- Leren VERSTOORD door AI
Je ontdekt waar AI allemaal toe in staat is en wat dit betekent voor zowel de leerling als de school. Daarnaast probeer je educatieve AI-tools uit en besteed je aandacht aan ethiek en creativiteit.
Over de spreker: Bas Hummel geeft les in Digitale Geletterdheid aan groepen 1 tot en met 8 en verzorgt daarnaast scholingen voor leerkrachten en docenten op dit gebied. Ook ontwikkelt hij lesmateriaal, zoals de nationale AI-cursus 2024 over generatieve AI voor FutureNL.
Doelgroep: leerkrachten
Thema: wereldburgerschap
SDG’s als kapstok voor wereldburgerschap
Sessieleider: Kevin Scheijen
Omschrijving: Tijdens deze werksessie ga je aan de slag met het thema Wereldburgerschap. Eerst onderzoeken we ons eigen wereldbeeld, daarna kijken we samen naar hoe Wereldburgerschap en internationalisering ingezet kan worden in de klas. We gebruiken de Sustainable Development Goals (SDG's) hierbij als kapstok. Door het gebruik van de SDG's kun je namelijk heel veel verschillende losse projecten koppelen aan Wereldburgerschap. De werkvormen en ideeën die tijdens deze sessie naar voren komen kun je makkelijk inzetten in de klas.
Over de spreker: Kevin Scheijen werkt 10 jaar bij Global Exploration en houdt zich daar bezig met thema's zoals wereldburgerschap en internationalisering. Hij geeft onder andere workshops op basisscholen en middelbare scholen, waarbij de focus ligt op bewustwording.
Doelgroep: leerkrachten
Thema: wereldburgerschap
De rijkdom van meertaligheid
Sessieleider: Lidy Peters
Omschrijving: Wat zijn de actuele inzichten over meertaligheid en wat levert het op wanneer je het volledige talenrepertoire van leerlingen aanspreekt? Je krijgt voorbeelden uit de praktijk over het zichtbaar maken van de thuistalen van leerlingen in de school en de klas, en je leert meer over talensensibilisering. Tenslotte krijg je de gelegenheid om meertalige ondersteuning te ontwerpen voor een leeractiviteit.
Over de spreker: Lidy Peters heeft ruim twintig jaar in het primair onderwijs gewerkt als leerkracht en intern begeleider. Ze is auteur van het boek 'Talen die de school in komen - Kansen voor een multi-diverse basisschool.' (2021). Tegenwoordig is ze kerndocent meertaligheid bij Academica University of Applied Sciences in Amsterdam.
Doelgroep: leerkrachten
Thema: meertaligheid
CLIL en wereldburgerschap
Sessieleiders: Roos Windels en Anne van Bussel
Omschrijving: Deze werksessie is gericht op leerkrachten en coördinatoren Engels die de stap naar Content and Language Integrated Learning (CLIL) willen maken. Tijdens de werksessie ervaar je zelf een CLIL-les vanuit het thema 'rechten van het kind'. Daarna is er ruimte om vanuit de CLIL-principes naar de eigen onderwijspraktijk te kijken. Hierdoor krijg je een beeld van hoe een CLIL-les eruit kan zien, welke uitgangspunten je hierbij hanteert en hoe dit een plek zou kunnen krijgen binnen jouw school.
Over de sprekers: Roos Windels (Hogeschool de Kempel) en Anne van Bussel (Fontys Educatie) zijn als vakdocenten Engels verbonden aan het vvto-keurmerk TalenT. Zij begeleiden basisscholen in Nederland naar certificering op het gebied van vroeg vreemdetalenonderwijs Engels.
Doelgroep: leerkrachten
Thema: Engels vanaf groep 1, wereldburgerschap
Help! Hoe krijg ik mijn team mee?
Sessieleider: Myrna Feuerstake
Omschrijving: Hoe zorg je voor meer enthousiasme bij je team over vvto en hoe krijg je meer voor elkaar? Tijdens dit werkatelier gaan we met elkaar aan de slag met positieve beïnvloeding en waarderend coachen; technieken die jou als coördinator een grote stap verder kunnen helpen in het door ontwikkelen en borgen van het vvto-programma.
Over de spreker: Myrna Feuerstake is directeur van EarlyBird en begeleidt al meer dan 20 jaar vvto-coördinatoren en ook tpo-coördinatoren in hun rollen als vraagbaak, stimulator, coach en kwaliteitsbewaker.
Doelgroep: vvto-coördinatoren
Thema: Engels vanaf groep 1
Vorm geven aan wereldburgerschap op je school
Sessieleiders: Mart van der Heijden, Bernardien Nijhof en Koen de Jonge
Omschrijving: Hoe geef je vorm aan wereldburgerschap op een basisschool? Hoe stem je je wereldburgerschapsonderwijs af op de populatie leerlingen? Hoe werk je aan wereldburgerschap met de ontwikkeling van het kind voorop? Hoe ziet wereldburgerschap er in concreet leerkracht- leerling- en leiderschapsgedrag uit op een basisschool?
Over de sprekers: Mart van der Heijden is directeur van basisschool De Troubadour in Brainportregio Eindhoven. Wereldburgerschap is zijn gehele onderwijscarrière een belangrijke persoonlijke drijfveer geweest. Hij heeft wereldburgerschap in verschillende rollen vormgegeven in het onderwijs.
Bernardien Nijhof is directeur van OBS Stedeke en openbare internationale school ‘t Gijmink, scholen waar veel aandacht wordt besteed aan wereldburgerschap, Engels vanaf groep 1 en internationalisering.
Koen de Jonge is beleidsmedewerker bij Nuffic en Erasmus+ en kan je alles vertellen over hoe je internationalisering, wereldburgerschap en meertaligheid vorm geeft op school. Voor zijn baan bij Nuffic werkte Koen jarenlang als docent bij Pabo’s in Leiden en Rotterdam.
Doelgroep: schooldirecteuren, coördinatoren (wereld)burgerschap
Thema: wereldburgerschap
Best practices
Aan de slag met wereldburgerschapscompetenties
Sessieleiders: Helen de Lange en Svetlana van Schilfgaarde
Omschrijving: Met onderwijs in wereldburgerschap kun je leerlingen helpen kritische en zelfstandige wereldburgers te worden. Welke competenties horen daarbij en hoe werk je als school aan het verkrijgen daarvan? We illustreren met concrete voorbeelden uit de praktijk welke activiteiten, lesinhouden en (online)projecten je kunt inzetten.
Over de sprekers: Helen de Lange is bovenschools Coördinator Engels en Internationalisering en Vakleerkracht vvto Engels bij Stichting Robijn. Daarnaast is ze al jaren ambassadeur van eTwinning, de online community voor leraren in Europa. Helen maakt met internationaliseringsprojecten haar Engelse lessen graag betekenisvol.
Svetlana van Schilfgaarde is coördinator primair onderwijs van Nuffic. In 2024 ontwikkelde Svetlana samen met haar collega’s en scholen uit het Netwerk Talen en Wereldburgerschap 24 wereldburgerschapscompetenties, gebaseerd op de conceptkerndoelen Burgerschap van SLO en het model Internationale Competenties van Nuffic.
Doelgroep: leerkrachten en coördinatoren wereldburgerschap
Thema: wereldburgerschap
Internationale ervaring opdoen in de klas en over de grens
Sessieleiders: Debby van der Putten en Sophie Kistenmaker
Omschrijving: Als school bereid je de kinderen voor op de maatschappij van morgen. Door een internationale ervaring leren de leerlingen over verschillende culturen, landen, identiteitsvormen en duurzaamheid. Hoe breng je de wereld naar de kinderen toe in de taal die ze begrijpen? Hoe vind jij een geschikte partnerschool in het buitenland voor een online project of voor een fysieke uitwisseling? Hoe zet je een succesvol online project op? En wat levert het op als je het aandurft om met leerlingen in Europa op reis te gaan?
Tijdens deze sessie delen we tips over hoe je een waardevolle internationale ervaring voor de leerlingen kunt organiseren zonder de grens over te gaan, en hoe je het meeste haalt uit een internationale ervaring waarbij je wél op reis gaat.
Over de sprekers: Debby van der Putten is leerkracht Engels bij de Noordwijkse school en sinds 2016 coördineert met haar basisschool internationale projecten. Debby reist regelmatig met haar leerlingen naar basisscholen in Europa met behulp van Erasmus+ subsidie, maar weet internationalisering ook creatief dicht bij huis te organiseren. Zo hebben haar leerlingen een brievenuitwisselingsproject gedaan met scholieren uit Japan. Sophie Kistenmaker is groepsleerkracht en is nauw betrokken bij de organisatie van internationaliseringsprojecten bij de Noordwijkse school.
Doelgroep: leerkrachten, directeuren, coördinatoren
Thema: wereldburgerschap
Meertaligheid brengt je school verder
Sessieleider: Dieneke Blikslager
Omschrijving: Tijdens deze best practice leer je hoe je een taalvriendelijke school kunt worden zonder het hele curriculum om te gooien. Aandacht geven aan meertaligheid brengt taalvaardigheid van alle leerlingen op een hoger niveau. Welke stappen kun je zetten om meertaligheid te omarmen? Hoe betrek je leerlingen en ouders? Wat werkt echt ? Leer van de tips uit de dagelijkse praktijk van St. Janschool en neem deze voorbeelden mee naar je eigen school.
Over de spreker: Dieneke Blikslager is adjunct-directeur van de St. Janschool in Amsterdam en tevens ambassadeur van de Taalvriendelijke School en primor meertaligheid van de ASKO scholen. In haar dagelijkse praktijk ziet Dieneke dat het welbevinden van de leerlingen met anderstalige achtergronden gebaat is bij het omarmen met meertaligheid, wat meerdere onderzoeken bevestigen. St. Janschool is de eerste taalvriendelijke school van Nederland.
Doelgroep: leerkrachten, directeuren, taalcoördinatoren
Thema: meertaligheid
Engels vanaf groep 1 in een betekenisvolle context
Sessieleiders: Sabine Mikkers en Perry Maes
Omschrijving: Krijg een inspirerend inkijkje in hoe Sabine en Perry Engels vanaf groep 1 aanbieden in een betekenisvolle context. Ze nemen je mee in het traject dat ze hebben doorlopen, delen praktische voorbeelden en geven handvatten om zelf aan de slag te gaan. Thema’s als spelend leren, ouderbetrokkenheid én de koppeling met wereldburgerschap komen aan bod. Je gaat naar huis met concrete ideeën en inzicht in hoe je Engels en wereldburgerschap op een natuurlijke manier kunt integreren in de dagelijkse praktijk op je school.
Over de sprekers: Sabine Mikkers (vvto-coördinator) en Perry Maes (leerkracht) maken beiden deel uit van de expertgroep ‘Internationalisering’ binnen Kindcentrum de Kiezel. Sinds 2018 geven zij structureel Engels vanaf groep 1 en werken met een doorlopende leerlijn in een betekenisvolle context. Ze hebben veel ervaring met het integreren van internationalisering, diversiteit en wereldburgerschap in het curriculum. Kindcentrum de Kiezel draagt het vvto-keurmerk.
Doelgroep: leerkrachten, directeuren, vvto-coördinatoren
Thema: Engels vanaf groep 1, wereldburgerschap