Wat is het Europees Talenlabel?

Het Europees Talenlabel is een Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten. Hij wordt jaarlijks in elk deelnemend land uitgereikt. De prijs beloont nieuwe technieken in vreemdetalenonderwijs, het verspreiden van kennis en ‘good practices’.

De Europese Commissie bevordert meertaligheid onder Europeanen. In het ideale geval beheerst iedere Europese burger, naast de moedertaal, 2 andere EU-talen.

Leuk!

Het leren van talen moet leuk zijn en natuurlijk resultaat hebben. Hiervoor is meer nodig dan alleen klassikaal talenonderwijs. Nieuwe methoden inspireren en motiveren leerlingen. Daarom wil de Europese Commissie aandacht geven aan vernieuwende talenprojecten.

Het Europees Talenlabel draagt hieraan bij. De prijs is voor talenprojecten met een innovatieve, creatieve en originele aanpak.

Thema en inschrijving 2021

Het thema van het Europees Talenlabel 2021 is 'Allemaal digiTAAL'.

In deze tijd waarin we veel online met elkaar in contact staan, is er meer aandacht voor online leren. We zijn op zoek naar projecten waarbij het leren van een of meer talen gestimuleerd wordt via ICT.

Denk daarbij aan innovatieve voorbeelden die in coronatijd zijn ontwikkeld of een specifieke online methodiek die het (samen) leren van taal vergemakkelijkt. 

Let op: Je project dient afgerond te zijn om kans te maken.

Voor wie?

 • alle onderwijsinstellingen in het primair, voortgezet, hoger onderwijs en het mbo, het bedrijfsleven en de talensector
 • maatschappelijke organisaties, overheden, ziekenhuizen, gevangenissen, de media, gemeenschapscentra en musea

Inschrijven

Denk je dat jouw project kans maakt op dit befaamde label? Vul dan voor vrijdag 1 oktober 12:00 uur de vragen van het formulier zorgvuldig in.

Na inzending ontvang je eind oktober bericht of je geselecteerd bent door de jury om jouw project te presenteren. 

Schrijf je in

Voorwaarden

Wil je kans maken op het Europees Talenlabel? Dan moet je project voldoen aan deze voorwaarden:

 • Het is innovatief, origineel en creatief.
 • Het zorgt voor verbetering van het talenonderwijs.
 • Het is afgerond en geëvalueerd en heeft presentabele resultaten.
 • Het is overdraagbaar.
 • Het is internationaal georiënteerd.
 • Het is gerelateerd aan het thema.

Procedure en uitreiking

Een deskundige jury beoordeelt de inschrijvingen voor het Europees Talenlabel. De genomineerden krijgen begin november bericht en mogen hun project presenteren tijdens het Congres Levende Talen op 26 november 2021. De jury bestaat uit taal- en onderwijsexperts uit de hele samenleving.

De prijswinnaars krijgen een onderscheiding, getekend door de minister en de eurocommissaris van Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken. Ook krijgen ze een geldbedrag. De winnaars mogen het beeldmerk van het Europees Talenlabel gebruiken.

Voor de winnaars zijn er de volgende geldprijzen:

 • 1e prijs: € 5.000
 • 2e prijs: € 2.000
 • 3e prijs: € 1.000
 • publieksprijs: € 1.250

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het Europees Talenlabel contact op met Petra Dam:
070 4260 393 of mail naar talenlabel@nuffic.nl.

Winnaars 2020

Ben je benieuwd welke projecten in 2020 het Europees Talenlabel in de wacht hebben gesleept? Bekijk dan hier de projecten. In 2020 was het thema 'Alle talen verzamelen! Meertalig onderwijs voor iedereen'.

TaalTroost, van NHL Stenden Hogeschool

Het project TaalTroost van NHL Stenden Hogeschool is de winnaar van het Europees Talenlabel 2020. In de coronatijd verbindt TaalTroost scholieren, ouders en hun omgeving door middel van hun moedertaal.

Het lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid heeft het project Taal yn Byld doorontwikkeld tot de coronaversie TaalTroost. Bij TaalTroost gaan scholieren op zoek naar een taalschat – een gedicht, lied of gezegde – in hun moedertaal. Dat kan een buitenlandse taal zijn, maar ook Fries of een streektaal.

Kinderen interviewen hiervoor hun ouders, of online hun opa en oma. Van deze taalschat maken ze samen een kunstwerk dat we verspreiden door de wijk, om mensen hoop en troost te bieden in deze verwarrende tijden. De posters hangen op scholen, in bibliotheken en in winkelcentra.

Lees dit inspirerende interview en ontdek meer over het project. 

Meertalig Voortgezet Onderwijs voor Iedereen, van NHL Stenden Hogeschool

De tweede prijs is gewonnen door Meertalig Voortgezet Onderwijs voor Iedereen, een veelomvattend project met een holistische benadering. Het project combineert verschillende aanpakken voor meertalig onderwijs. 

De holistische aanpak maakt het mogelijk niet alleen talen te herkennen en erkennen, maar ze ook te gebruiken. Zo komen leerlingen in contact met talen die ze niet spreken en leren ze hun complete linguïstische repertoire gebruiken.

Alle Talen - lesmateriaal voor het VO, van Taal naar Keuze

De derde prijs is gewonnen door een sympathiek project van Taal naar Keuze dat kennis, begrip en betrokkenheid tussen leerlingen versterkt en docenten hierbij een steuntje in de rug geeft. 

Het project geeft leerlingen inzicht in wat taal is, en creëert bewustwording in wat taal doet.

Publieksprijs

Het project TaalTroost van NHL Stenden Hogeschool heeft ook de publieksprijs gewonnen.

Nieuws over het Europees Talenlabel

TaalTroost winnaar Europees Talenlabel 2020

Europees Talenlabel 2020: 'Alles draait om taal!'

"Studenten willen graag iets voor een ander betekenen"