Door internationalisering ontwikkel je belangrijke competenties, zoals kennis van andere culturen, flexibiliteit en zelfstandigheid.

Op deze pagina vind je informatie over internationalisering in het mbo, wat de mogelijke opbrengst van internationaliseringsactiviteiten kan zijn, en vind je voorbeelden van internationaliseringsactiviteiten. Deze informatie geeft je een goede basis waarmee je zelf kunt starten met het aanbieden van internationaliseringsactiviteiten voor jouw student! Wil je zelf ook werken aan internationale competenties, kijk dan eens op de pagina Internationalisering voor mbo-docenten.

Wat is internationalisering in het mbo?

In deze animatie geven we je antwoord op deze vraag. We laten tevens zien hoe je internationalisering vorm kunt geven. Wil je de film in het Engels zien of delen met collega’s, dan kan dat via YouTube.

Waarom internationaliseren?

Internationalisering is geen doel op zich, maar een middel om internationale competenties op te doen. We hebben een model gemaakt dat in een oogopslag de belangrijkste internationale competenties laat zien. In onze brochure krijg je meer uitleg.

Model 'Internationale competenties' (61,28 kB)

Brochure 'Internationale competenties' (307,16 kB)

We hebben tevens onderzoek gedaan naar de leeropbrengsten van internationaliseringsactiviteiten in termen van internationale competenties. En naar de belangrijkste redenen om te internationaliseren volgens internationaliseringsbegeleiders .

Kijk voor mee informatie over internationale competenties, het achterliggende rapport en een onderzoek naar internationale competenties voor mbo-opgeleiden op de arbeidsmarkt op de pagina Internationale competenties.

Goede voorbeelden

Internationaliseringskaart

We hebben een interactieve internationaliseringskaart gemaakt die een overzicht biedt van de vele internationaliseringsvormen in het mbo. Met ruim 40 voorbeelden uit de praktijk.

De activiteiten zijn ingedeeld in 2 lagen:

  • activiteiten gericht op de student
  • activiteiten gericht op de onderwijsprofessional

Internationaliseringskaart mbo - Voorbeelden uit de praktijk

Om te kunnen starten met internationaliseringsactiviteiten zijn goede voorbeelden handig. We hebben met verschillende docenten in Nederland gesproken over de vraag hoe zij hun studenten voorbereiden op de wereldse toekomst. Bekijk hier wat verschillende internationaliseringsactiviteiten kunnen opleveren voor jouw student.

Wereldklasse Aflevering 1

Simone, docente Engels op het Koning Willem I College, laat zien hoe zij haar studenten met eTwinning voorbereidt op een interculturele samenleving en internationaal georiënteerde arbeidsmarkt.

Wereldklasse Aflevering 2

Martin, docent ICT & Smart Technology op het DaVinci College, laat zien hoe hij zijn studenten met een uitwisseling naar Denemarken voorbereidt op de interculturele samenleving en internationaal georiënteerde arbeidsmarkt.

Wereldklasse Aflevering 3

Verena, docent Mediavormgeving op het VISTA College laat zien hoe zij haar studenten met het Go4Culture-project voorbereidt op de interculturele samenleving en internationaal georiënteerde arbeidsmarkt.

Wereldklasse Aflevering 4

Hind, docent Nederlands op het ROC van Amsterdam laat zien hoe zij haar studenten met internationalisation at home-projecten voorbereidt op de interculturele samenleving en internationaal georiënteerde arbeidsmarkt.

Vragen

Heb je vragen over internationalisering in het mbo? Of heb je een voorbeeld dat je wilt delen, neem dan contact met ons op: mbo@nuffic.nl