Online samenwerken met het buitenland geeft breder perspectief
Internationalisation at Home biedt veel mogelijkheden om een leeromgeving met internationale dimensies te creëren. Denk bijvoorbeeld aan het keuzedeel internationalisering I, tweetalig onderwijs, of een gastles van een docent uit het buitenland. Petra Turan, docent en coach Beeldende Vorming, Activiteitenbegeleiding en Engels bij de opleiding Sociaal Werk, koos voor een online activiteit.
Wildvreemden
Ze ging op zoek naar een plek waar docenten en studenten van over de hele wereld laagdrempelig online met elkaar in contact komen en zo met elkaar en van elkaar kunnen leren. Petra: “Ik wilde breder denken, buiten ons eigen kader. En zo kwam ik in contact met een ambassadeur van eTwinning. Via dit online Europese platform kun je ervaren hoe mensen werken in andere landen, in gelijkwaardigheid. Je kunt van elkaar leren en je kunt iets brengen. Ik keek er wel tegenop om aan wildvreemden te vragen samen een project te starten. Binnen een paar weken heb ik toen verschillende mensen aangeschreven. Dat vond ik moeilijk, maar als je niks doet, gebeurt er ook niks."
“Studenten zitten nu met een andere vibe in de Engelse les”
Petra Turan, Deltion College
"Ik kreeg een hele leuke reactie uit Polen. De docent daar had al ervaring en heeft ongeveer 80% van het project voor haar rekening genomen. Ik heb bij haar afgekeken hoe je zoiets doet. Het was superleuk. Niet alleen voor studenten, ook voor mij. Ik zat zomaar ineens met iemand uit Polen te praten. Het was ook heel gaaf om in hun lokaal te kijken. Een mooie eerste ervaring, voor iedereen.”
Extra speciaal
Volgens Petra zijn studenten en docenten vaak huiverig als iets ‘extra' is. Daarom zorgt ze ervoor dat een project aansluit bij wat studenten toch al moeten leren. Denk aan een gesprek in het Engels voeren of een Engelse tekst schrijven. “Studenten doen wat ze moeten doen, maar dan anders: door een opdracht te maken waarmee ook echt iets gebeurt. Het komt op de site en ze krijgen reacties van studenten in het buitenland met een andere culturele achtergrond, en normen en waarden. Door die interactie zitten studenten met een andere vibe in de Engelse les.”
Petra kreeg de smaak te pakken en zette samen meerdere projecten op, onder andere over vooroordelen, kansenongelijkheid en discriminatie. “Dat vind ik nog steeds het mooiste project. Dit was samen met opleidingen in Spanje, Duitsland en Oostenrijk. Ik heb online lessen gemaakt waarbij studenten op elkaar konden reageren. Het maakte ze bewust van vooroordelen. Spanjaarden zijn niet de hele dag bezig met olijven en stierenvechten, net zomin als wij hier op klompen lopen. Je hebt niet altijd door hoe makkelijk je mensen in een hokje plaatst.”
Waarderen van verschillen
Het project heeft studenten aan het denken gezet. “Studenten verwachtten veel verschillen en die waren er ook, maar er waren ook heel veel overeenkomsten. Ieder heeft zijn eigen kader en dat is prima, maar we kunnen elkaar in het midden ontmoeten. Zonder tegenover elkaar te staan en zonder je eigen identiteit op te hoeven geven.”
“Je gaat ook met andere ogen naar je eigen onderwijs kijken”
De internationale contacten hebben de nieuwsgierigheid van Petra verder aangewakkerd. “Je gaat ook met andere ogen naar je eigen onderwijs kijken. We mopperen soms over het onderwijs of de studenten, maar eigenlijk doen we het hier zo gek nog niet. Het is een stukje herwaardering van wat je hebt en je kunt dat verrijken met wat je bij de ander ziet.”
Klein beginnen
Internationalisering is ingebed en geborgd bij het Deltion College. Petra: “We streven ernaar dat iedere student binnen de opleiding een vorm van internationaal contact heeft. Dat kan een ervaring in het buitenland zijn of in eigen land zoals online via eTwinning. Ik zou het mooi vinden als studenten al contact hebben voordat ze op internationale uitwisseling gaan. Het scheelt als je online hebt samengewerkt. Als je elkaar dan in het echt ziet, is de drempel van elkaar leren kennen kleiner. Je kunt gelijk de diepte in. Dat is wel een wilde droom. Maar goed, soms moet je wild dromen. En met kleine stapjes kom je er wel.”
Tips van Petra voor online samenwerkingsprojecten
- Zorg dat een project in het verlengde ligt van wat studenten al moeten doen. Dan is het niet extra, maar wel extra leuk.
- Begin klein. Door te veel partners bij een eerste project zie je door de bomen het bos niet meer.
- Start met iemand die al ervaren is. Je kunt dan meekijken, leren en het daarna uitbreiden.
Meer weten over internationale online samenwerking?
eTwinning is een officieel Europees platform om internationale samenwerkingen tussen docenten, studenten en leerlingen te stimuleren en te faciliteren op een eenvoudige, leuke en veilige manier.
Meer voorbeelden van Internationalisation at Home vind je op de internationaliseringskaart mbo.