Waarom van burgerschap naar wereldburgerschap?

Onderwijs in burgerschap is al sinds 2006 verplicht. Met wereldburgerschap ga je nog een stapje verder en kijk je, met internationalisering als middel, samen met je leerlingen over de grens heen.

Wat zijn wereldburgers?

 • Ze weten wie ze zijn of willen worden en staan open voor anderen.
 • Ze zijn betrokken bij de wereld, ver weg en dichtbij.
 • Ze beseffen dat wat ze doen, impact heeft op de rest van de wereld.
 • Ze zetten zich in voor een vreedzame, rechtvaardige en duurzame internationale samenleving, waarin iedereen meetelt.

Kinderen ontdekken dat ze verbonden zijn met de rest van de wereld en er een actieve rol in kunnen spelen. Het is belangrijk dat je steeds verband legt met het dagelijks leven van je leerlingen.

  Aan de slag

  Een voorproefje: geef je les een internationaal tintje

  Beleef in je klas de Marokkaanse theetraditie, die bedoeld is om mensen samen te brengen. Prikkel de nieuwsgierigheid van je leerlingen. Gebruik de theetraditie als aanknopingspunt om over elkaars culturen te leren. Zo ontstaat interesse en begrip voor elkaar. In de klas telt iedereen mee, in de samenleving ook.

  Bijeenkomsten

  Als je meer wilt weten over wereldburgerschap en internationalisering, volg dan een van onze bijeenkomsten. We organiseren zowel kosteloze webinars als fysieke bijeenkomsten. Bekijk alle bijeenkomsten.

  Netwerk Talen en Wereldburgerschap

  Ben je op zoek naar ideeën en inspiratie? Meld je dan aan voor het kosteloze Netwerk Talen en Wereldburgerschap om met en van andere collega's te leren. Het netwerk richt zich op scholen die meer willen doen aan wereldburgerschap of Engels vanaf groep 1.