Tweetalig onderwijs: informatie voor leerlingen en ouders
Informatie voor leerlingen
Wiskunde, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis en gym zijn bijvoorbeeld vakken waarbij je in het Engels les krijgt. En Engels natuurlijk ook. Nederlands, Frans, Duits, Spaans en Chinees volg je meestal in de taal van dat vak.
Er zijn ook veel extra projecten en activiteiten waarbij je contact hebt met leerlingen van jouw leeftijd in het buitenland. Soms ga je dan ook naar hun land en school als uitwisseling. Zo leer je nog sneller Engels en leer je ook iets over de gewoontes in andere landen.
Wat levert het op?
Leuk, al die lessen in het Engels. Maar wat heb je daar nou aan? Heel veel! Engels moet je toch leren. En als je tweetalig onderwijs doet gaat dat razendsnel. De eerste weken vraag je je misschien vaak af waar de docent het over heeft. Maar daarna wordt het snel makkelijker. Dat is heel lekker voor je zelfvertrouwen. En het is gewoon leuk om iets heel goed te kunnen.
“Ik wou graag tto doen omdat het goed is voor je toekomst. Je leert vloeiend Engels spreken en daardoor kun je met mensen van over de hele wereld praten. Ik raad het iedereen aan. Het is een leuke ervaring en je gaat op uitwisseling naar het buitenland!”
- Evan
Voor iedereen
Tweetalig onderwijs kun je op alle niveaus doen. Of je nou vmbo, havo of vwo gaat doen maakt niet uit. Er zijn tto-scholen op alle niveaus. Ook als je dyslectisch bent kan tto een goed idee zijn. Sterker nog, voor dyslectische leerlingen is tto vaak een fijne manier om Engels te leren. Je hoeft namelijk niet alleen te schrijven en spellen. Je hoort en spreekt de taal ook heel veel. Je moet er misschien wat harder voor werken, maar het is het meer dan waard!
Iets voor jou?
Doe de test en ontdek of tweetalig onderwijs iets voor jou is.
Informatie voor ouders
Ouderbijdrage
Veel scholen vragen een extra bijdrage als je kind tweetalig onderwijs volgt. Daarvan betaalt de school bijvoorbeeld extra lesmaterialen, internationale activiteiten (zoals uitwisselingen) en extra taalcertificaten of andere examens. Deze bijdrage is vrijwillig.
Neem voor vragen over de ouderbijdrage contact op met de betreffende tto-school of met Nuffic via tto@nuffic.nl.
Certificaat
Leerlingen die tweetalig onderwijs hebben gedaan, krijgen naast hun gewone middelbareschooldiploma een certificaat. Daarmee kunnen ze aantonen wat hun niveau van Engels is. Dit is op iedere tto-school anders geregeld.
Op sommige scholen krijg je na de onderbouw een certificaat waarop staat dat je tweetalig onderwijs hebt gevolgd. Op andere scholen kun je in het eindexamenjaar een extra examen doen. Bijvoorbeeld Cambridge of IB. Daarmee kun je aantonen wat je niveau van Engels is.
Terug naar Nederland?
Heb je een tijdje in het buitenland gewoond met je kinderen? En komen jullie weer naar Nederland? Dan kan tweetalig onderwijs een goede stap zijn voor je kind. Dat hangt in ieder geval af van deze factoren:
- De leeftijd van je kind. Het eerste en tweede jaar van het voortgezet onderwijs zijn de beste momenten om te starten met tweetalig onderwijs.
- Of je kind goed Nederlands beheerst. Bij tweetalig onderwijs krijgt je kind ongeveer 50% van de tijd les in het Engels. De rest in het Nederlands.
Wil je weten of tweetalig onderwijs iets is voor jouw kind? Neem dan contact op met de tto-scholen bij jullie in de buurt.
Meer weten?
Heb je nog vragen over tweetalig onderwijs? Neem dan contact op met ons.