‘Vanaf het eerste moment zijn we gedrild op onze goede uitspraak’
Foto: Renee Noortman (fotograaf: Frank van Beek).
Van kinds af aan is Noortman (24) al bezig met dingen maken, ze groeide op in een creatief gezin. Toen ze acht jaar geleden haar diploma aan het ‘t Atrium haalde ging ze meteen naar Eindhoven om daar aan de TU de studie Industrial Design te gaan doen. Ze haalde vlot haar bachelor en master en sinds eind 2019 doet ze nu haar PhD onderzoek.
“Ik kijk daarin hoe we met technologie mensen kunnen helpen met meer thuiszorg. Hoe kunnen we ze helpen autonomer te worden, zodat ze langer thuis kunnen wonen? Ook kijk ik naar preventie. Hoe kunnen we met technologie voorkomen dat mensen ziek worden.”
Waarom koos je destijds voor tto?
“Ik zocht echt een uitdaging naast het vwo. Ik vond technische vakken als natuurkunde en wiskunde het leukst. Ik heb dan ook serieus overwogen om technasium te gaan doen, ook gymnasium heb ik bekeken. Toch trok tweetalig onderwijs (tto) me het meest."
"Engels kan je op zoveel verschillende manieren gebruiken, in tegenstelling tot Latijn of Grieks. Ik hakte de knoop door na het bezoeken van een scholenmarkt. Mijn moeder kende de Engels docent van 't Atrium die daar met een kraam stond. Wat hij toen vertelde over tto maakte me enorm enthousiast. Het is echt een onderdompeling in de taal.”
Wat staat je het meeste bij van je tto-tijd?
“Dat zijn de reizen die we hebben gemaakt met de klas. In de vierde hadden we bijvoorbeeld een uitwisseling met Canada. We zijn een week in Toronto geweest. Dat was voor mij de eerste keer dat ik buiten Europa kwam, dat was echt bijzonder. Je leert een land heel anders kennen als je logeert bij een gezin."
‘Het is echt een onderdompeling in de Engelse taal’
"Tegelijk herinner ik me ook dat tto voor mij in het begin echt aanpoten was. Op de basisschool had ik nooit veel Engels gehad. Daarom had ik het in het eerste jaar best moeilijk om alles bij te benen. Je moet zowel de inhoud van het vak leren als het Engels. Die begintijd was dan ook echt een shock voor mij. Ik kon altijd zo makkelijk leren op de basisschool, - ik was een van de weinigen uit mijn klas die naar het vwo kon-, nu ineens moest het gas erop om bij te blijven.”
Dat kwam gelukkig goed dus. Wat heeft tto je gebracht?
“Het heeft me vooral een hele solide basis Engels opgeleverd. Mijn hele studie was volledig in het Engels dus ik was bijvoorbeeld blij dat ik al wat wiskundige termen kende in het Engels. Het eerste jaar moest ik veel Engelstalige presentaties geven en werkstukken maken. Doordat ik al comfortabel was met de taal, kon ik me daarbij snel focussen op de inhoud."
"Met die basis kan je ook makkelijker samenwerken met internationale collega’s. Dat merkte ik tijdens een uitwisseling in Londen, waar ik een semester meewerkte aan een onderzoeksproject. Nu praat ik in mijn werk zelfs meer Engels dan Nederlands, en alle publicaties en stukken voor mijn onderzoek zijn in het Engels."
"Dankzij tto maakt het mij nu niet uit of een gesprek in het Nederlands of in het Engels is. Het gaat me allebei even makkelijk af. We zijn echt vanaf het eerste moment gedrild op onze goede uitspraak. Zes jaar lang. Dan haal je alle kleine foutjes er wel uit. Ik hoop dan ook dat ik nu accentloos Engels spreek.”
Gaat al dat Engels niet ten koste van het Nederlands?
“Nee. Helemaal niet. Ik moet wel eerlijk zeggen dat als je de hele dag op je werk in het Engels praat en leest, het wel even omschakelen is wanneer je oma vraagt wat voor werk je nu precies doet. Maar in het alledaagse leven merk ik er niks van.”
‘Een groot deel van de wereld is nu eenmaal Engels georiënteerd. Dan is het alleen maar fijn als je makkelijk meekunt.’
Zou je het groep 8-leerlingen aanraden om te kiezen?
“Ja. Ik heb er geen moment spijt van gehad om tto erbij te gaan doen, ook al was het dus best zwaar in het begin. Het is de investering zeker waard. Een groot deel van de wereld is nu eenmaal Engels georiënteerd. Het is fijn voor je carrière als je je goed kan uiten, het opent deuren en helpt erg met je verdere ontwikkeling. Ik zie steeds meer studies waar het Engels de voertaal wordt. Dan is het alleen maar fijn als je makkelijk meekunt.”
Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.