Tto: 'meer aandacht voor het buitenland en de cultuur dan regulier vwo’

“Een talenmens ben ik nooit geweest”, zegt Quint Houwink. “Ik vond het altijd de meest verschrikkelijke vakken op school.” Toch koos de 24-jarige student aan de TU Delft destijds ervoor om tweetalig vwo te gaan doen aan ’t Atrium in Amersfoort. En hij zou het zo weer doen.
Geschreven door Nuffic
Quint Houwink

Dat Houwink tweetalig onderwijs (tto) zou gaan kiezen was eigenlijk al heel lang vóór de brugklas duidelijk. Zijn oudere zus en broer zaten al op het tweetalig vwo aan ’t Atrium dus het lag eigenlijk heel erg voor de hand, legt hij uit.

“Ik wilde iets meer doen dan alleen vwo. Gymnasium trok me niet vanwege Latijn en Grieks en van het Technasium sprak het curriculum me echt niet aan. En dat had ik wel met de uitdaging van tto: de Engelse taal maakt het allemaal net iets moeilijker. Maar ik ben helemaal geen talenmens. Vooral Frans en Duits vond ik verschrikkelijk. Engels kon ik al aardig spreken en daarvoor hoefde ik eigenlijk geen woordjes te stampen. Ik ben heel blij dat ik tto heb gedaan en zes jaar heb kunnen focussen op de Engelse taal, die toch niet je moedertaal is.”

Wat doe je nu precies?
“Na mijn diploma in 2014 ben ik Lucht- en Ruimtevaarttechniek gaan studeren aan de TU Delft. Nu doe ik mijn master in de studie System & Control, dat gaat over control systemen en algoritmes. Ik zit nu in mijn zevende jaar en ben bezig met afstuderen. Tegelijk probeer ik een bedrijfje op te zetten, waarin ik drones ontwikkel die gebruikt kunnen worden om offshore windparken te controleren en inspecteren.”

Render van een drone

Foto: Render van een drone, credit Silverwing

Wat heeft tto je daarvoor opgeleverd?
“Naast dat ik nu heel goed Engels spreek, heb ik ook geleerd om internationaal te durven kijken. Voor mijn studie mocht ik stage lopen bij de VN in New York. Het was echt spectaculair om in dat gebouw te werken. Of dat echt aan tto te danken is weet ik niet, maar ik heb in ieder geval nooit Engels als beperking gevoeld in alles wat ik schreef of presenteerde. Niemand daar heeft me ooit gezegd dat mijn niveau niet goed genoeg was."

"Ik denk dat er bij tto een stuk meer aandacht is voor het buitenland en hoe de cultuur daar is dan op regulier vwo. En je leert meer presenteren, zoals past bij de Engelse en Amerikaanse schoolsystemen. Ook nu tijdens mijn studie aan de TU is alles in het Engels. Nu ik aan het rondkijken ben voor een baan, zoek ik ook in Engeland of Amerika. Ik wil graag naar het buitenland om te wonen, werken en dingen te beleven."

‘Ik ben heel blij dat ik tto heb gedaan en zes jaar heb kunnen focussen op de Engelse taal, die toch niet je moedertaal is’

Quint Houwink vliegt drone

Foto: Quint Houwing en team testen drone, credit Silverwing

Als je nu terugkijkt naar je tijd op het tto, wat staat je het meeste bij?
“De reizen die je gaat maken zijn heel spectaculair. Al in het eerste jaar gingen we naar Canterbury in Engeland, en later ben ik een week in Canada geweest en in Dublin. Dat is me echt bijgebleven. Je gaat op jonge leeftijd op jezelf naar het buitenland. Dat is echt tof. Wat me ook is bijgebleven is dat we één keer per jaar met een toneelgroep een Shakespeare-voorstelling hebben gedaan. Met de leerlingen gingen we dan een dag oefenen en mochten we een voorstelling doen voor onze ouders."

"De laatste twee jaar kregen we IB (International Baccalaureate), een nog hoger niveau Engels, waarin je meer Engelse literatuur moet lezen en analyseren. Ik vond het best wel moeilijk om me te interesseren voor die literatuur, met al die metaforen en stijlvormen. Na mijn middelbare school liet ik die literatuur dan ook een paar jaar links liggen. Nu heb ik thuis een kast staan vol boeken van Orwell, Hemingway en Steinbeck. Tijdens mijn stage in New York herontdekte ik namelijk al die klassiekers weer in de koffiebar bij mij om de hoek, die ook tweedehands boeken verkocht.”

‘Nog steeds heb ik thuis een kast staan vol boeken van Orwell, Hemingway en Steinbeck’

Heb je nog tips voor tto-leerlingen nu? Of voor leerlingen in groep 7 en 8 die het overwegen om te gaan doen?
“Ga het gewoon doen. Misschien lijkt het intimiderend om al die vakken in het Engels te doen, maar ik verzeker je dat het meevalt. Het is zo fijn op die leeftijd om iets te leren zonder dat je het doorhebt. Voor de leerlingen die nu al tto doen zeg ik: doe gewoon wat je vet vindt. Je kan alles doen wat je wilt.”

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.