Spreken is goud: tto-leerlingen schitteren met debate skills

De National Debate League is een nieuwe leerlingenactiviteit die we dit jaar samen met de DebatUnie en the Oracy Institute organiseerden. Leerlingen proberen het overtuigendst een stelling te verdedigen of te weerleggen, waarbij ze hun Engelse woordenschat en spreekvaardigheid benutten. De toernooien bestaan uit drie rondes, waarvan je een debat van tevoren voorbereid en twee ter plekke. Debattrainers van de DebatUnie en The Oracy Institute helpen de leerlingen een handje met de voorbereiding. Ze komen langs op de deelnemende scholen en delen hun ervaring als debater en waardevolle methoden met de teams. Daarnaast kunnen ze ook elk toernooi de juryleden vragen om tips en tops. Nick Ruhe, docent op het Revius Lyceum Doorn: “Het bijzondere aan de Debate League is dat ze steeds feedback krijgen van professionals. Dat is zo anders dan de aandacht die je als docent kan geven.”
Een groot verschil met onze reguliere leerlingenactiviteiten, is dat de Debate League samenhangt met Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Leerlingen zijn ongeveer 80 uur tijd aan hun deelname, ook buiten school, waarbij ze mentor zijn van de deelnemers van onze speechwedstrijd de Soapbox Challenge (of jurylid). Ze krijgen dus de kans om zelf te groeien en daar ook een onderbouw leerling mee te helpen. Susanna van Leeuwen, docent op het Farel College over het mentorschap: “Een aantal van ons team is mentor geweest en een aantal jurylid bij de Soapbox Challenge. Dat vonden ze echt heel leuk. Het mentorschap-deel wil ik ook gaan toepassen binnen onze school: dat de onderbouwleerlingen worden gecoacht door de bovenbouwleerlingen bij dit soort activiteiten.”
Zelf aan zet
Docenten zien hun leerlingen gedurende de toernooien betere sprekers worden, ook al hebben ze nog weinig ervaring met debatteren. Corné van Pelt (Heerbeeck College) beaamt: “Ik vind het goed dat de leerlingen zelf aan zet zijn. Er doen 12 leerlingen mee, die het allemaal echt graag wilden. Ik merkte dat zij heel makkelijk tijd hiervoor vrij wilden maken. Ze hebben zelfs buiten school met elkaar afgesproken om te oefenen. Ik zie ze ook groeien, in spreekvaardigheid en vooral de debat skills: het kunnen improviseren, elkaar helpen en goed doordachte argumenten kunnen formuleren. Op onze school hebben we geen debatteren, maar wel drama als vak en we besteden veel aandacht aan prestatievaardigheden. Nu ik dit meegemaakt heb, zou ik het leuk vinden om extra curriculair een debatclubje op te richten.”
Op het Revius Lyceum en het Farel College zijn ze wat meer thuis in de debatwereld, maar ook daar bracht deelname aan de Debate League iets nieuws. Nick Ruhe: “Voor het tto doen we bijvoorbeeld mee aan de Model United Nations (MUN) toernooien en in de 3e klas hebben ze debatteren als vak. Ik vind zelf het format van de Debate League wat fijner dan MUN, dat is vrij formeel.” Susanna van Leeuwen vult aan: “Je kan veel meer van jezelf kwijt bij dit toernooi. Met debatteren leer je hoe jezelf kan laten zien en ze krijgen skills mee waar ze na school wat mee kunnen. Vanuit tto gezien raakt het onderdeel burgerschap, je moet nadenken over wat er speelt. ”
Fake it ‘till you make it
Zaterdag 5 april was het laatste toernooi voor de National Debate League, met stellingen zoals ‘This House would mandate bilingual education for all children starting from primary school’ en ‘This House would fine the spread of fake news whether intentional or unintentional’. Het Farel College Amersfoort mocht de prijs voor beste team toevoegen aan de vitrinekast. Samaya van het Stedelijk College Eindhoven werd in het zonnetje gezet als beste spreker. Overall werd het St. Nicolaaslyceum de ‘beste school’: zij verzamelden de meeste punten per toernooi.
Hoe ervaarden de leerlingen hun deelname zelf? We vroegen het aan het winnend team van het Farel College: Lotus, Bart, Kate, Cathy, Lynn en Violet.

Dit team bestaat uit de overblijvers van de oorspronkelijke drie teams van het Farel. Maar, aldus de winnaars: “we kenden elkaar nog niet, toch zijn we nu in sync.” De leerlingen kozen vooral om deel te nemen omdat ze het belangrijk vinden hun mening te kunnen uiten, op een manier waarbij je de vrijheid krijgt te spreken. “In het echte leven krijg je bij meningsverschil te maken met emoties.” Ook waren ze tevreden over de opzet, het was uitdagend en je leert veel. Ze kozen er als team ook voor om niet elke keer dezelfde rolverdeling te hebben, maar on the fly te kijken wie van welk onderwerp het meeste weet.
Violet, met een lach: “Ik heb altijd gelijk, dus dat maakt debatteren leuk.”
Voor de deelnemers van volgend jaar, hebben ze de volgende tips:
“Sta er met vertrouwen, fake it till you make it.”
“Maak notities!”
“Ga ervoor, heb commitment, want je team rekent op je.”

Meer weten?
- Houd de website van de National Deabte League in de gaten voor nieuwe data: Home
- Meer over onze leerlingenactiviteiten voor tto: Leerlingenactiviteiten | Nuffic