Op trainingskamp in de omgeving van Kazan
Sander doet deze maand mee aan WorldSkills 2019, bij het wedstrijdonderdeel sanitair- en verwarmingstechnicus. Een internationale ervaring pur sang. Beide heren zijn net terug van hun trainingskamp in Cheboksary, een stad in de buurt van Kazan.
“De reis op zich was al een belevenis. En dan direct drie dagen trainen in een hele grote frisse sporthal waar normaal ijshockeywedstrijden gehouden worden, op de manier waarop het straks ook tijdens het WK gaat gebeuren. Daar leer je het meest van”, aldus Johan van Dijk. Hij is districtsmanager bij Installatiewerk in de regio Noord, Oost en Flevoland, en als expert voor sanitaire- en verwarmingstechniek betrokken bij de vakwedstrijden.
WorldSkills 2019
Van 20 tot 27 augustus nemen 1.600 deelnemers uit 60 landen het in Kazan tegen elkaar op in 56 beroepswedstrijden. Nederland is met 29 mbo-studenten vertegenwoordigd bij 27 onderdelen. Vooraf ontvangt Nuffic Neso Moskou een delegatie van mbo-bestuurders.
Drive aanwakkeren
De districtsmanager overlegt regelmatig met diverse opleidingen van roc’s, onder meer bij het Deltion College. Dan gaat het over het verbeteren van opleidingsonderdelen voor studenten, en hoe stagetrajecten bij installatiebedrijven helpen om aan te sluiten bij wat bedrijven van hun stagiairs verlangen.
“Vakwedstrijden zijn erg nuttig”, zegt Van Dijk. “Je ziet op scholen welke student gemotiveerd is voor het vak en wie het in de vingers wil krijgen. Met de juiste aandacht en begeleiding kun je de drive voor het beroep aanwakkeren.”
Zijn pupil Sander Damsma heeft die drive. “Het beroep van sanitair- en verwarmingstechnicus is mooi", zegt hij. "Je krijgt er bijvoorbeeld zo veel dankbaarheid voor terug als je mensen uit de brand helpt wanneer hun cv het niet doet. Dat heb ik al in mijn stageperiode gemerkt. Ik wil hier nog beter in worden en de nieuwste technieken onder de knie krijgen."
Anders dan Nederland
Van het trainingskamp in Chebosary heeft Sander veel geleerd. Samen met kampioenen en experts uit Rusland, Zweden, Hongarije en Nederland kon hij daar technieken oefenen en oude wedstrijdopdrachten uitvoeren.
“Je moet wennen aan een vreemde omgeving, aan praten en lezen in het Engels en aan werken in andere omstandigheden en met materialen die anders zijn dan in Nederland.” Hier spreekt de expert met zijn ervaring. “Het mooie daaraan is dat er nu nog geen winnaars of verliezers zijn”, zegt Van Dijk. “Iedereen wil iets leren voor het aankomende WK. Bijkomend voordeel is dat wij als experts ook kennis met elkaar uitwisselen over de wedstrijd, de technieken en de beoordeling van de prestaties.”
Passie verbindt
WorldSkills past ook goed bij de ambitie dat iedere student een internationale ervaring opdoet, zegt Danielle Vogelaar, projectleider mbo bij Nuffic. “Daar is het een unieke gelegenheid voor. Studenten leren door hun voorbereiding, wedstrijden en uitwisseling meer van andere culturen, talen en mensen.”
Het mooie is dat deze jongeren strijden tegen de besten van de wereld, vindt Vogelaar. “Daar is niet alleen vakmanschap voor nodig, maar ook de juiste attitude. De studenten van team NL leren hoe zij straks in de steeds internationalere arbeidsmarkt en interculturele samenleving hun werk kunnen doen.”
"Die internationale oriëntatie geeft studenten een enorme bagage voor hun verdere loopbaan."
“Hoe leuk en interessant is het als je technicus, hovenier, kok of meubelmaker kunt zien hoe het vak in andere landen wordt uitgevoerd? WorldSkills biedt een uniek kijkje in de keuken”, zegt Vogelaar. “Die internationale oriëntatie geeft studenten een enorme bagage voor hun verdere loopbaan. Aandacht voor vaktalent - dat is waar het om draait. Of we nu winnen of niet, de uitdaging en weg er naartoe leveren Nederlands vakmanschap en hopelijk veel trots op.”
Beste van de wereld
Op de vraag hoe Sander het in Rusland deed en wat hij heeft opgestoken van het trainingskamp, zegt Van Dijk: “Sander werkt heel netjes. Té netjes, want daardoor verliest hij veel tijd. Het gaat dus om keuzes maken en beslissingen nemen, net als in de praktijk. Aan de andere kant weet hij nu ook wat hij kan en wat hij moet verbeteren om een kans te maken.”
“Van nature ben ik rustig en dat helpt mij als ik onder tijdsdruk sta”, reageert Sander. “Door dit trainingskamp ben ik me er meer van bewust waar ik op moet letten. Een goed werkplan en het bepalen van de juiste werkvolgorde zijn essentieel bij alle wedstrijdmodules. Alleen zo heb ik kans om het WK te winnen, want daar heb ik 30 medekandidaten die met mij gaan uitmaken wie de beste sanitair- en verwarmingstechnicus van de wereld wordt.”
WilWeg
Studenten hebben veel aan een ervaring in het buitenland. Voor de ontwikkeling van hun beroeps- en taalvaardigheden, maar ook om te groeien als persoon. We helpen jouw studenten daarbij onder de noemer WilWeg. Wat je kunt doen om je studenten enthousiast te maken lees je bij 'Mbo-student in het buitenland'.