Netwerk Tweetalig mbo vijf jaar: ‘Alle talen zijn welkom’
Het Netwerk Tweetalig mbo van Nuffic biedt mbo-opleidingen de kans om kennis en ervaring uit te wisselen over tweetalig onderwijs. Op dinsdag 12 mei vierde het netwerk zijn vijfjarig bestaan met een netwerkbijeenkomst op het Deltion College in Zwolle, dat zelf twee gecertificeerde meertalige opleidingen aanbiedt.
Titia Bredée, directeur-bestuurder van Nuffic, overhandigde namens het netwerk en Nuffic een prachtige poster, gemaakt door studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht. Ook luisterden aanwezigen naar een lezing van Catherine van Beuningen (hoofddocent Talenonderwijs & Meertaligheid, HvA). In de middag maakten de deelnemers een keuze uit verschillende workshops en presentaties op het gebied van tweetalig onderwijs.
Engels en Duits
Bij tweetalig onderwijs denken we al snel aan lessen volgen in het Engels. Maar tweetalig onderwijs is niet alleen Engels en beperkt zich ook niet tot het klaslokaal. Op het Deltion College wordt de opleiding tot opticien bijvoorbeeld ook in het Duits aangeboden. En in de gangen en de docentenkamers van het Deltion spreken de tweetalige docenten onderling ook regelmatig Engels.
“Als je op een hoog niveau tweetalig onderwijs wilt bieden, zul je als docententeam ook veel tijd moeten steken in je eigen ontwikkeling”, vertelt Luc Jans, opleidingsmanager voor Hotel & Facility Management op het Deltion en tevens voorzitter van het Netwerk Tweetalig mbo. “Engels spreken op vakantie is één, maar een klas leiden in een andere taal is heel iets anders. Je maakt als school bewust de keuze voor tweetalig onderwijs en dat vraagt om toewijding van het docententeam.”
Certificaat
Het Netwerk Tweetalig mbo werd in 2016 opgericht voor mbo-opleidingen die een tweetalige opleiding willen opzetten of verder willen ontwikkelen. Het netwerk bestaat uit docenten, teamleiders en opleidingsmanagers en ook experts op het gebied van tweetalig mbo.
Via een kwaliteitstraject kan een opleiding het certificaat ‘tweetalige mbo-opleiding’ behalen. Dit is mogelijk nadat de opleiding minimaal één lichting studenten heeft opgeleid. Nuffic voert hiervoor audits uit, ‘leuke en leerzame dagen’, aldus Luc. Met twee gecertificeerde tweetalige opleidingen geldt ‘zijn’ Deltion als een lichtend voorbeeld voor internationaal georiënteerd mbo-onderwijs.
Maatschappelijke taak
“Vooropgesteld willen wij als Deltion de kwaliteit van tweetalig onderwijs borgen en verhogen”, verklaart Luc het lidmaatschap van zijn school. “Maar we zijn ook lid geworden van het netwerk omdat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen. We willen dat alle mbo-studenten in Nederland binnen redelijke reisafstand een tweetalige opleiding kunnen volgen.”
Dat doel is sinds de oprichting van het netwerk dichterbij gekomen. Het aantal mbo-instellingen dat tweetalige opleidingen aanbiedt, is de afgelopen jaren gegroeid. Met zo’n 44 opleidingen die lid zijn, timmert het netwerk goed aan de weg, vertelt Lineke Ouwendijk, projectleider tweetalig onderwijs bij Nuffic. “Steeds meer vmbo-scholen bieden tweetalig onderwijs en scholieren willen daar tijdens hun mbo-opleiding een vervolg aan geven.”
“Twee keer per jaar komt het netwerk samen voor ontmoeting, lezingen en workshops”, zegt Lineke. “Het lidmaatschap is gratis en Iedereen is welkom, daarmee bedoel ik ook scholen die nog niet met tweetalig onderwijs bezig zijn. Iedereen zit in een andere fase en daarom kunnen scholen binnen het netwerk veel van elkaar opsteken.”
“Tweetalig onderwijs heeft enorme voordelen voor studenten”, vult Luc aan. “Veel van hen krijgen later internationale collega’s. En vergeet niet dat 40 tot 60 procent van de niveau 4-studenten doorstroomt naar het hbo, waar de beheersing van moderne vreemde talen ook belangrijk is.”
De lat ligt hoog
Intussen blijft het Netwerk Tweetalig mbo zich inzetten voor meertalig onderwijs en verdere verhoging van de kwaliteit. Lineke: “Voor de toekomst hopen we meer ándere talen te verwelkomen, zoals Duits. Het Deltion geeft daarin het goede voorbeeld. Ook willen we niveau 3 meer betrekken en ons meer richten op mbo-scholen die groene opleidingen bieden.”
“Onze drijfveer is altijd kwaliteit geweest”, blikt Luc terug. “We hebben de lat voor onszelf erg hoog gelegd en daar ben ik trots op. Maar we zijn nu vijf jaar bezig, dit is pas het begin. We blijven doorontwikkelen en innoveren. Zodat alle mbo-studenten de mogelijkheid hebben om zich met tweetalig onderwijs voor te bereiden op een carrière in een internationale omgeving.”
Netwerk Tweetalig mbo
Wil jij je mbo-studenten uitdagen met tweetalig onderwijs? Of je tweetalige opleiding laten certificeren als bewijs voor kwaliteit? Word dan lid van het Netwerk Tweetalig mbo. Lid worden van het netwerk is op dit moment gratis. In de toekomst wordt dit een betaald lidmaatschap per opleiding. Op onze website lees je meer over de voordelen van lidmaatschap.
Heb je vragen of wil je je opleiding aanmelden? Neem dan contact op met Lineke Ouwendijk via louwendijk@nuffic.nl of bel 06 249 245 58.