Junior Speaking Contest: "Als het jouw verhaal is, komen de woorden vanzelf"

Bij de Junior Speaking Contest geven scholieren een speech in het Engels. De landelijke finales vinden normaliter plaats in het Onze Lieve Vrouwe Theater in Utrecht, maar door corona droegen de finalisten dit jaar hun speech online voor.
Geschreven door Jeroen Langelaar

Vreemde talen, spreekvaardigheid, grammatica, presentatie, overtuigingskracht - alle competenties komen terug in de Junior Speaking Contest, het jaarlijkse evenement waarbij middelbare scholieren uit heel Nederland strijden om de titel voor de beste Engelstalige speech. De driekoppige jury bestond uit Tessa Mearns (World Teachers Programme), Neil Fischer (British Council) en student en oud-finalist Eva Koopman.

Zij wezen dit keer Young Woo Kim (Kandinsky College, tweede klas) en Roman van Vliet (Mendel College, derde klas) aan als winnaars. We spreken met Eva en Young Woo over talent, zelfvertrouwen, zenuwen én de kick van spreken in het openbaar.

"Hoe zenuwachtig je ook bent, eenmaal op het podium is het genieten." - Eva Koopman, jurylid

Naam: Eva Koopman (20), jurylid

“Als tweede- en derdeklasser op het Revius Lyceum in Doorn heb ik ook meegedaan aan de Junior Speaking Contest. In mijn derde jaar haalde ik de finale. In het Onze Lieve Vrouwe Theater ontdekte ik mijn passie voor public speaking. Het is hét middel om je dromen, ideeën en gedachten te delen met een groter publiek. Tegelijkertijd leer je óók naar elkaar luisteren en anderen waarderen. Dankzij mijn deelname heb ik gekozen voor een tweetalige studie aan het University College in Utrecht.”

“Dit jaar was ik jurylid. Als oud-deelnemer weet je hoe spannend het is: een zaal vol mensen, vragen beantwoorden die je van tevoren niet weet, en alles natuurlijk in het Engels. Alle deelnemers waren ontzettend sterk. Wat betreft grammatica, woordgebruik en uitspraak zat het allemaal wel goed. Wij hebben dan ook vooral gelet op hoe iemand zijn onderwerp naar voren brengt. Is het begrijpelijk? Brengt de spreker zijn enthousiasme over? Voor welk perspectief kiest hij?”

“De winnaars, Roman en Young Woo, namen hun publiek op een geweldige manier mee in hun verhaal. Het waren twee compleet verschillende onderwerpen, maar je merkte dat het echt hun eigen verhaal was. Ze lieten door hun speech een stukje van zichzelf zien. Dat is knap.”

“Het Onze Lieve Vrouwe Theater is een bijzondere plek. Maar vanwege corona vond de finale online via videoverbinding plaats. Ondanks de andere setting zijn we er toch in geslaagd dezelfde sfeer te creëren. Daarmee bedoel ik dat iedereen elkaar de winst gunde. Er kwamen ouders, opa’s en oma’s in beeld, dat zorgde voor een extra dimensie. Ik vond het jammer dat we achteraf niet met de kandidaten konden napraten, maar binnen de mogelijkheden hebben we het goed opgelost. Iedereen had er zo hard aan gewerkt, dat het zonde geweest zou zijn om het af te blazen.”

“De Junior Speaking Contest geeft jongeren die durven de kans om te speechen over welk onderwerp dan ook. Een tweede taal leren is één ding, maar hoe leuk is het om te laten zien dat je die taal ook echt beheerst? Deelname geeft een impuls aan je zelfvertrouwen. Elke deelnemer is zenuwachtig, maar dat geeft niks. Belangrijker is hoe je daarmee omgaat. En ik kan uit eigen ervaring zeggen: hoe zenuwachtig je ook bent, als je eenmaal op het podium staat, is het genieten.”

"Als het jouw thema is, komen de woorden vanzelf." - Young Woo Kim, winnaar tweedeklassers

Naam: Young Woo Kim (14), winnaar tweedeklassers
Woonplaats: Beuningen
School: Kandinsky College, Nijmegen

“Ik ben in Nederland geboren, maar ben op mijn zesde naar Korea verhuisd, waar mijn ouders vandaan komen. Op mijn tiende zijn we weer teruggekomen naar Nederland. Vanwege de internationale omgeving waarin ik ben opgegroeid, gaat Engels mij prima af. Om ook mijn Nederlands op peil te houden, koos ik voor tweetaling aan het Kandinsky College.”

“Voor een schoolopdracht moesten we allemaal een Engelstalige spreekbeurt houden van twee tot drie minuten. Ik vind spreken in het openbaar best spannend, maar vooral erg leuk. Ik houd van praten, ontmoeten, verhalen delen met anderen. Ik ben daarnaast een science nerd. Ik geloof dat de wetenschap een heel belangrijke rol gaat spelen in onze toekomst. Omdat ik net een film had gezien over klonen, besloot ik mijn spreekbeurt daarover te houden.”

“Mijn leraar en medeleerlingen vonden het een bijzondere keuze. Ze merkten dat ik echt enthousiast was over het onderwerp. Ik won de schoolwedstrijd en mocht daarna meedoen aan de regionale wedstrijd. Daarna belandde ik in de finale – en won die ook.”

“Ik ben 14 jaar, het is niet dat ik cursussen spreken in het openbaar volg. Als je een onderwerp heel belangrijk vindt, dan komen de woorden vanzelf. Het moet jouw onderwerp zijn. Ik ben super blij dat ik heb gewonnen, dat had ik echt niet verwacht. Andere kinderen waren ook heel goed. Ik vond het wel jammer dat de finale via internet was en niet op een echt podium. Opeens ging het minder om interactie met je publiek, maar om techniek: praten tegen een computer is toch anders.”

“Of ik later iets met spreken en communicatie wil doen? Dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat goed spreken en sterk communiceren in élk vak belangrijk is. De Junior Speaking Contest heeft me dus zeker geholpen om voorbereid te zijn op de toekomst.”

Junior Speaking Contest

De Junior Speaking Contest is een jaarlijkse wedstrijd voor tto-leerlingen van de tweede en derde klas havo en vwo. De wedstrijd wordt sinds 2004 gehouden.

Meer weten over de Junior Speaking Contest? Kijk op www.nuffic.nl/onderwerpen/leerlingenactiviteiten/#junior-speaking-contest