Groei internationale studentenpopulatie bereikt laagste punt in tien jaar

Van alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs is nu 16,6 procent internationaal. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 15,9 procent van het jaar ervoor. De meeste internationale studenten (92.372) studeren aan universiteiten, tegenover 38.632 aan hogescholen.
Ieder jaar onderzoekt Nuffic de inkomende diplomamobiliteit. Dit doen we op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Onder ‘inkomende diplomamobiliteit’ verstaan we internationale studenten die een volledige bachelor- of masteropleiding volgen aan een Nederlandse hbo- of wo-instelling. Studenten die een semester in Nederland verblijven, en/of hier zijn op een Erasmusbeurs, worden niet meegeteld.
In totaal schreven 51.796 nieuwe internationale studenten zich in. Dat is 0,4 procent meer dan het voorgaande studiejaar. “Na lage groei in de vorige twee studiejaren is dit een indicatie dat het aantal nieuwe internationale inschrijvingen verder stabiliseert,” staat in het rapport.
“Het valt op dat we bij de hbo-, en de wo-bachelor een afname zien van nieuwe internationale inschrijvingen”
Daling bij bacheloropleidingen
Bij bacheloropleidingen in zowel het hbo als het wo daalt het aantal inschrijvingen zelfs. “Het valt op dat we bij de hbo-, en de wo-bachelor een afname zien van nieuwe internationale inschrijvingen,” vertelt Nuffic-onderzoeker Jonatan Weenink.
In 2024-2025 schreven zich namelijk 19.440 internationale studenten in voor een wo-bachelor. Dat is 5,2 procent minder dan een jaar daarvoor. Bij de hbo-bachelor was er een daling van 6,7 procent.
“Na jaren van snelle groei bij de wo-bachelor was er een stabilisatie van de inschrijvingen in 2023-24", licht Weenink toe. “Nu zien we voor het eerst dus een duidelijke daling. Deze trend is belangrijk omdat het uiteindelijk ook doorwerkt in de totale studentenpopulatie.”
De daling staat in contrast met het nog altijd groeiende totale aantal internationale studenten. “Het verschil komt doordat veel studenten langer dan één jaar in Nederland studeren,” legt Weenink uit. “De groei van eerdere jaren werkt nog door in het totale aantal internationale studenten.”

Groei bij masters
Terwijl de bacheloropleidingen een daling laten zien, groeit het aantal internationale studenten bij masteropleidingen juist aanzienlijk. Bij de wo-master steeg het aantal nieuwe internationale inschrijvingen met 9,9 procent (naar 19.962 internationale inschrijvingen) en bij de hbo-master met 8,8 procent (naar 2.365 internationale inschrijvingen).
“We hebben dit jaar voor het eerst bekeken welk deel van de internationale masterstudenten al eerder in Nederland heeft gestudeerd,” vertelt Weenink. “Bij de wo-master stroomt 43 procent van de studenten door vanuit een andere studie (bijvoorbeeld een bachelor) in Nederland, terwijl dat 10 jaar geleden nog 23 procent was.”
Deze doorstroom wordt steeds bepalender voor het aantal nieuwe internationale inschrijvingen bij de wo-master. Een afname van nieuwe internationale bachelorstudenten zou op termijn kunnen leiden tot minder doorstromers en daarmee tot een daling bij de masteropleidingen.
Technische universiteiten groeien tegen de trend in
“Het is opvallend dat de twee universiteiten met het snelst groeiende aantal internationale inschrijvingen allebei technische universiteiten zijn” zegt Weenink.
De universitaire studierichting techniek laat een stijging zien van bijna 20 procent meer nieuwe internationale inschrijvingen. TU Eindhoven (+24,4 procent) en TU Delft (+21 procent) noteerden de grootste toename.
Aan de hogescholen daarentegen laat de studierichting techniek een daling zien van 8,7 procent minder nieuwe internationale inschrijvingen. De hbo-studierichting onderwijs groeide wel, met 21,6 procent meer nieuwe internationale inschrijvingen.
"Het aantal nieuwe Duitse studenten in het Nederlandse hbo en wo zit op het laagste punt in 10 jaar."
Verschuivingen in herkomstlanden
Ongeveer driekwart (72,3 procent) van alle internationale studenten in Nederland komt uit de Europese Economische Ruimte (EER). Dit aandeel is al jaren stabiel. Er is echter wel een lichte daling (-0,7 procent) in het aantal nieuwe inschrijvingen vanuit de EER, terwijl de niet-EER inschrijvingen zijn toegenomen met 3 procent.
Duitsland blijft met bijna 20.000 studenten het belangrijkste herkomstland, maar het aantal Duitse studenten in Nederland daalt al een aantal jaar “Het aantal nieuwe Duitse studenten in het Nederlandse hbo en wo zit op het laagste punt in 10 jaar,” stipt Weenink aan.
Italië (8.610) en Roemenië (7.915) staan op de tweede en derde plaats, gevolgd door Spanje (6.529) dat China (6.127) heeft ingehaald als vierde herkomstland. Vooral Turkije is een opvallende stijger met 25 procent meer nieuwe inschrijvingen vergeleken met vorig jaar.
Demografische factoren als mogelijke verklaring voor de afname van studenten uit Europese landen:
“Tien jaar geleden, in 2015, waren er in de andere EER‑landen in totaal iets meer dan 29 miljoen 18‑ tot 23‑jarigen. Dat aantal loopt geleidelijk terug. Nu zijn er nog 27 miljoen en in 2050 nog slechts 23 miljoen. Verreweg de meeste studenten die vanuit andere landen naar Nederland komen zitten in deze leeftijdsgroep. Om een beeld te krijgen van hoe toekomstige instroom kan veranderen, kunnen we daarom kijken waar in de toekomst veel mensen van deze leeftijd wonen. Dat zijn immers de potentiële internationale studenten.”
-Gijsbert Werner, senior onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)
Regionale verschillen
Binnen Nederland studeert de helft (50,7 procent) van alle internationale studenten in West-Nederland: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Zuid-Holland heeft met 31.444 studenten het grootste aandeel (24,0 procent).
Op gemeenteniveau zijn Venlo (67,2 procent) en Maastricht (53,6 procent) relatief gezien de meest internationale studentensteden. “In Venlo komt driekwart van de internationale studenten uit Duitsland,” zegt Weenink.
Meer informatie
- Download het volledige rapport ‘Inkomende diplomamobiliteit in het Nederlandse hbo en wo 2024-25'.
- Verken de gegevens online! In onze interactieve dashboards Facts and figures | Nuffic is er aanvullende informatie beschikbaar, zoals gegevens over specifieke herkomstlanden en studierichtingen.