Franse studenten maken Paradiso duurzaam
Van herbruikbare bekers die je als betaalmiddel kunt inzetten, recycling van banners tot organisch afval dat compost voor boeren moet opleveren. Zeventien Franse en Nederlandse studenten hebben tijdens de ‘Creathon Amsterdam 2019’ allerlei innovatieve oplossingen bedacht waarmee de Amsterdams culturele sector duurzamer kan omgaan met haar afval. Deze uitwisseling is een initiatief van de Gemeente Amsterdam, Nuffic, het French-Dutch Network, het French Institute in the Netherlands en What Design Can Do.
Bekers als betaalmiddel
Het project ‘ReCup’ werd door de jury van alle vijf de innovaties als winnaar gekozen. De studenten in dit project bedachten voor Paradiso een systeem waarbij herbruikbare bekers kunnen worden ingezet als betaalmiddel. Via een app worden de bekers door middel van een QR-code aan een virtuele portemonnee gekoppeld. Naast ondersteuning bij de verdere uitwerking van hun gezamenlijke project, ontvangen de vier winnaars een individuele mobility grant ter waarde van 500 euro.
“We hebben hiervoor gekozen omdat, hoe gek het ook klinkt, concertgangers nog steeds hun herbruikbare bekers weggooien”, vertelt Clement Rossignol, een van de bedenkers van het winnende concept. “ReCup heeft als doel om dit gedrag tegen te gaan. ReCup is ook een verkorting van het Franse woord "récupérer, wat herstellen of redden betekent. Hergebruik van afvalproducten is een betere strategie dan recycling, omdat dat veel energie kost en weer veel afval produceert."
Jorinde Guldenaar vond vooral de manier waarop hun team de naam bedacht voor de innovatie erg bijzonder. "We kwamen eerst met de naam e-cup vanwege de verwijzing naar de elektronische aanpak waarbij de beker gekoppeld is via een mobiele applicatie. Tijdens de workshop in het FabLab Amsterdam in De Waag kregen we te horen dat hergebruik, reusing in het Engels, beter is dan recycling. Zo kwamen we op reCup: een combinatie van elektronisch en hergebruik."
"Concertgangers gooien nog steeds hun herbruikbare bekers weg. Dat gedrag willen we tegengaan."
Paris-Amsterdam Rendez-Vous
Hoe kunnen de culturele instellingen hun publiek meer betrekken bij hun eigen ‘zero-waste’ ambities? Over die vraag bogende studenten en jonge ondernemers uit Frankrijk en Nederland zich de afgelopen week gezamenlijk over tijdens de jaarlijkse bilateraal Creathon. Over een maand krijgt de uitwisseling een vervolg in de Franse hoofdstad. Onder de noemer ‘Paris – Amsterdam Rendez-Vous 2019’ werken Amsterdam en Parijs dit jaar samen op cultureel gebied.
Er vinden diverse uitwisselingsprogramma’s plaats met thema’s als diversiteit en inclusie, jeugd, talentontwikkeling, excellentie en duurzaamheid. De twee Creathons zijn daar een onderdeel van en zijn bedoeld voor studenten en young professionals uit verschillende disciplines.
Zero Waste Expedition
De afgelopen week kregen de studenten een origineel backstage-rondleiding langs verschillende culturele instellingen in Amsterdam. Na een introductie over de “Zero Waste Expedition” problematiek, maakten ze onder meer kennis met instellingen waarvoor zij oplossingen zouden bedenken, zoals poptempel Paradiso, de International Theater Amsterdam, de Balie en CineCenter. In De Waag vonden de donderdag de hele dag workshops plaats rond vragen over afval, re and up-cycling. Hoe ziet de reis van afval eruit? Voor wie gaan we een oplossing bedenken?
De Franse en Nederlandse studenten en ondernemers werkten samen in multidisciplinaire teams aan innovatieve oplossingen voor het reduceren en verwerken van afval bij de culturele instellingen. Vrijdagmiddag mochten ze deze presenteren op het gemeentehuis.
Het project ‘Bio Matters’ stelde voor aan het restaurant De Balie om het organisch afval te scheiden en gebruik te maken van compostcontainers, die gedeeld kunnen worden met andere horeca bedrijven en/of particulieren, en daarmee het sociale samenhang in de wijk te versterken. In het project ‘Paper Bow’ werd door middel van een levendige pitch presentatie een interactieve automaat gepresenteerd dat het publiek van het Internationaal Theater Amsterdam bewust moet maken van papierverspilling.
Meer weten over Franse-Nederlandse samenwerkingsprojecten? Of meedoen aan een Creathon? Neem contact op met Anièce Lawniczak van Nuffic op alawniczak@nuffic.nl of 070-426 0329 of kijk op www.nlfr.eu.