En de winnaar is...
Drie scholen hebben een prijs gewonnen met hun internationale eTwinning-project van het afgelopen jaar. De winnaars hebben projecten opgezet over afval en recycling, de Europese verkiezingen en cultuur.
In deze nieuwe rubriek zetten we scholen of instellingen in de spotlights die een prijs winnen met een bijzonder project op het gebied van internationalisering. In deze aflevering: de eTwinning-prijzen.
De eTwinning-prijzen werden op de landelijke inspiratiemiddag van eTwinning in de Social Impact Factory in Utrecht uitgereikt door Freddy Weima, directeur van Nuffic. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1000 euro.
Drie projecten vielen in de prijzen. De winnaars hebben projecten opgezet over afval en recycling, de Europese verkiezingen en cultuur.
Winnaar primair onderwijs
School: Juliana van Stolbergschool in Waalwijk
Project: No Time To Waste door Yvonne Scherphof (Ato-scholenkring in Den Bosch) en Helena den Dekker (Juliana van Stolbergschool in Waalwijk)
Kunnen jullie iets over het project vertellen?
Helena den Dekker: "Onze leerlingen werken in hun project samen met leeftijdgenoten uit Merignac in Frankrijk. Ze verzamelen afval rond hun school en nabij de rivier in hun eigen woonplaats en vergelijken dat via het online platform eTwinning met de vondsten van de Franse leerlingen. Samen zongen ze een afvallied en maakten een afvaldans om hun ervaringen te delen. Via eTwinning hebben de leerlingen foto’s, filmpjes en presentaties uitgewisseld."
(lees verder onder de foto)
Wat kenmerkt dit project?
Yvonne Scherphof: “De partner voor dit project vond ik dankzij een Franse collega die ik op een eTwinning-bijeenkomst in Riga had ontmoet. Samen zijn we gaan kijken naar gemeenschappelijke doelen in ons curriculum. Zo kwamen we tot het thema afvalverwerking, met elementen van muziek- en dansonderwijs. Ook zochten we naar gemeenschappelijke geografische kenmerken: onze scholen liggen vrij dicht bij grote rivieren (de Maas en la Garonne). En zo werd het projectidee van No time to Waste geboren. Bijzonder was dat ik de gelegenheid had om ook in Frankrijk enkele dagen met de leerlingen aan het project te werken, wat voor beide klassen een nog groter gevoel van verbondenheid bracht."
Winnaar voortgezet onderwijs:
School: Trinitas College in Heerhugowaard.
Project: #Ivote4EU door Peter Vennik en Leah Veldman.
Kunnen jullie iets over het project vertellen?
“Jongeren interesseren voor verkiezingen waar zij zelf nog niet aan mee mogen doen is moeilijk, zelfs voor leerlingen die tweetalig onderwijs (tto) volgen. Maar door dit eTwinning-project met leeftijdsgenoten in Europa kwamen de Europese verkiezingen voor hen dichterbij. Ingebed in lessen maatschappijleer én een bezoek aan Brussel en Ieper heeft dit project zeker bijgedragen aan hun Europese bewustwording."
(Lees verder onder de foto)
Wat kenmerkt dit project?
Het kan moeilijk zijn jongeren te betrekken bij het politieke proces. #Ivote4EU wordt in het juryrapport geroemd omdat het deze moeilijke taak niet uit de weg gaat en er zelfs succesvol in is. Daarnaast leren de leerlingen uitgebreid te reflecteren op elkaar en op zichzelf.
Winnaar beroepsgericht onderwijs:
School: Almende College (locatie Bluemers) in Silvolde.
Project: It’s a Small World After All door Marieke Doppen.
Kunnen jullie iets over het project vertellen?
"It’s a Small World After All is een samenwerkingsproject waaraan leerlingen uit 9 landen deelnamen. Het project werd uitgevoerd tijdens de Engelse les, maar richtte zich op veel meer dan alleen het Engels. Zo werd er samengewerkt op het gebied van school, eten, muziek en kerst. Dit project laat leerlingen kennismaken met leeftijdsgenoten uit andere culturen en dat is erg waardevol, het verbreedt hun horizon. Bovendien sluit het project aan bij de belevingswereld van leerlingen; ze zijn zelf actief en hebben de regie over hun leerproces. Ontzettend leuk dat we er een prijs mee hebben gewonnen!”
Wat kenmerkt dit project?
Het juryrapport roemde de brede inzet: leerlingen waren ontzettend betrokken en hebben naast het Engels ook veel van andere culturen geleerd.
(lees verder onder de foto)
Meer weten over eTwinning?
De online community eTwinning is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, mbo, pabo’s en lerarenopleidingen. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. Momenteel maken 8000 Nederlandse onderwijzers deel uit van het eTwinning netwerk, waarbinnen ruim 2300 Nederlandse scholen zijn geregistreerd.
Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.