Examens en certificaten

Leerlingen die tweetalig onderwijs volgen doen gewoon mee aan het reguliere, Nederlandstalige eindexamen. Het ministerie van OCW ontwikkelt voorlopig geen speciale eindexamens voor tto-leerlingen. Maar je kunt je leerlingen wel een extra certificaat meegeven waarmee ze kunnen aantonen dat ze het tto-programma succesvol hebben doorlopen.

Als je gecertificeerd bent, kun je je leerlingen het tto-certificaat van Nuffic aanbieden. Je vraagt dit gratis aan voor je leerlingen via .

Daarnaast zijn er verschillende toetsen die je kunt afnemen om het eindniveau van je leerlingen te testen. Vind je het lastig om een keuze te maken? Neem dan contact op met andere scholen uit het netwerk tto en vraag naar hun ervaringen.

Hieronder vind je per schoolniveau een overzicht van de programma’s en examens die veel scholen uit het netwerk gebruiken.

Vmbo

Je hoeft geen speciaal examen af te nemen om aan te tonen dat je voldoet aan de kwaliteitseisen in de tto-standaard voor het vmbo. Als je het niveau Engels van je leerlingen wilt toetsen kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • de Anglia-toetsen
  • de Checkpoint-toetsen van Cambridge Assessment International Education

Havo/vwo

Onderbouw met junior tto-certificaat

Als junior tto-school hoef je geen special examen af te nemen bij je leerlingen om aan te tonen dat je voldoet aan de kwaliteitseisen in de tto-standaard voor havo/vwo. Als je aan het eind van de onderbouw het niveau Engels wilt toetsen kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Cambridge English: First (FCE)
  • de Checkpoint-toetsen van Cambridge International Examinations
  • de Anglia-toetsen

In de publicatie 'B2 or not B2' vind je meer informatie over hoe je het B2-niveau van leerlingen kan toetsen.

B2 or not B2 - Taalvaardigheden en ERK-niveaus in tweetalig onderwijs(2.1 MB)

Bovenbouw zonder senior tto-certificaat

Als je school ervoor kiest om geen senior tto-certificaat aan te vragen, hoef je geen examen af te nemen om aan te tonen dat je voldoet aan de kwaliteitseisen in de tto-standaard voor havo/vwo.

Wil je je leerlingen toch graag een extra certificaat meegeven na hun eindexamen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • IGCSE-niveau (International General Certificate for Secondary Education).
  • AS of A level in 5 en 6 vwo.

Bovenbouw met senior tto-certificaat

Als je school een senior tto-certificaat heeft, moet je het eindniveau van je leerlingen kunnen aantonen met de volgende certificaten:

  • International Baccalaureate-certificaat (IB) voor English A Language and Literature: Higher and Standard level voor tweetalig vwo.
  • International Baccalaureate-certificaat (IB) voor English B: Higher level voor tweetalig havo.
Laatste wijziging: 11-12-2017 10:59