Dit schooljaar

LinQ-scholen nemen 1 schooljaar lang actief deel aan een traject dat de kwaliteit van het talenonderwijs Duits en/of Frans helpt te verbeteren.

De school is bij elke bijeenkomst vertegenwoordigd. De schoolleiding geeft vrijstelling voor de 4 bijeenkomsten waar sectieleden afwisselend aan deelnemen. Na het 1e jaar blijft de school deel uitmaken van het LinQ-netwerk, en kun je toewerken naar het LinQ-label.

We verwachten van alle docenten dat ze zich voor het project inzetten. Docenten hoeven voor LinQ geen extra uren vrij te maken. Zij krijgen tools en tips om anders te gaan werken. Daarnaast profiteren ze van de opbrengsten van de samenwerking met collega’s.

Op elke school wordt een LinQ-coördinator benoemd die zorgt voor goede communicatie tussen LinQ en andere sectieleden en de directie. 

Programma en Nascholing

Dit schooljaar staan de volgende LinQ-bijeenkomsten en – op vrijwillige basis – 1 cursus in het buitenland op het programma:

 • Startbijeenkomst
  donderdag 27 september 2018
  voor nieuwe LinQ-scholen en nieuwe LinQ-docenten
  Deze bijeenkomst staat in het teken van kennismaking met elkaar en het opstarten van de LinQ-didaktiek op de eigen school. 
 • Themabijeenkomst
  10 oktober 2018
  voor alle geïnteresseerde LinQ-docenten.
  Deze bijeenkomst organiseert LinQ samen met eTwinning en Erasmus+. Hij staat geheel in het teken van (het opstarten van) internationaal samenwerking.
 • LinQ-dag
  dinsdag 29 januari 2019
  voor ervaren en nieuwe LinQ-scholen
  Tijdens deze netwerk- en nascholingsbijeenkomst werken ervaren en nieuwe scholen samen aan thema’s rondom de LinQ-principes.
 • Cursus in het buitenland
  Van 7 t/m 13 april 2019
  Een cursus op maat in Duitsland (Goethe-Institut in Berlijn) of Frankrijk (Cavilam in Vichy). De deelnemers krijgen waardevolle handreikingen, in de vorm van materiaal en werkvormen en worden ondergedompeld in taal en cultuur van het doelland. Deelname aan de cursussen in het buitenland is gratis; per vakgroep is er plaats voor 2 LinQ-docenten.
 • Slotbijeenkomst LinQ
  woensdag 22 mei 2019
  in Utrecht 
  LinQ-docenten delen hun expertise en ervaring tijdens een aantal workshops en een ervaringsterras. Een bijeenkomst van docenten voor docenten. Scholen met belangstelling voor deelname aan LinQ in het komende schooljaar zijn ook welkom.

Schoolbezoek

Het LinQ-team brengt minimaal 1 keer een bezoek aan elke nieuwe LinQ-school. De LinQ-coördinator georganiseert dit bezoek. Tijdens het schoolbezoek worden gesprekken gevoerd met de LinQ-docenten, de schoolleiding en leerlingen. Lessen waarin LinQ-didactische principes worden toegepast kunnen ook bijgewoond worden door een LinQ-medewerker.  

Een schoolbezoek heeft als doel een eerste evaluatie te maken van de LinQ-deelname maar ook om meer gezicht te geven aan het project binnen de school. Er worden tips en feedback gegeven om docenten te ondersteunen en de LinQ-principes verder in de praktijk te brengen. Mocht een sectie meer begeleiding wensen, dan is een aanvullend traject met een LinQ-coach mogelijk.

Laatste wijziging: 20-04-2018 15:43